Σημαντικό βήμα για την πανδημία αλλά και κάποιες λύσεις που μπορούν να δοθούν, θα έχουν στην σφραγίδα ενός επιστήμονα με καταγωγή από την Πέλλα και ιδιαίτερα από το χωρίο Ακρολίμνη. Ο Επίκουρος καθηγητής Κλινικής του ΑΠΘ Κ. Πορπόδης πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Πρόκειται για δυο ερευνητικών κέντρων από την Ρώμη και την Θεσσαλονίκη.
Το νοσοκομείο Παπανικολάου επισκέφθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου το Νοσοκομείο η δρ. Ελενη Αναστασιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Sapienza της Ιταλίας με αφορμή την έναρξη συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» (Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσολογίας και Αλλεργικών Παθήσεων του Αναπνευστικού) και του πανεπιστημίου της Ρώμης.
Παρουσία των επιστημονικά υπευθύνων του Εργαστηρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, κ. Κ. Πορπόδη, Επίκουρου Καθηγητή και του κ. Σπ. Γουγούση, Επιμελητή Α της ΩΡΛ Κλινικής, η κ. Αναστασιάδου στη συνάντηση με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, κ. Μαρία Γιογκατζή και στη συνέχεια με τον Διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή κ. Θ. Κοντακιώτη, παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την έρευνα σε εξέλιξη που έχει αυτή τη στιγμή και η οποία θα αποτελέσει και το κύριο κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.
Η έρευνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αφορά πρωτίστως εντοπισμό χαρακτηριστικών σε γονιδίωμα ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό Sars-Cov-2 και την αναζήτηση βιοδεικτών που μπορούν να συμβάλλουν σε αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή. Η κ. Ελένη Αναστασιάδου είναι Μοριακή Βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Μικροβιολογια/Ιολογια και τετραετή μετεκπαίδευση στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Ειδική πάνω σε non-coding RNAs: εφαρμογές ως βιοδείκτες και θεραπευτικές εφαρμογές σε καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου