Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην Ελλάδα.Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία;
Θα εστιάσω την απάντησή μου σε στοιχεία όπως η υγεία και το πολιτικό ήθος.
Θυμίζω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην χώρα μας είναι διαλυμένο, από την κακή διαχείριση των εκάστοτε κυβερνήσεων και τα μνημόνια. Ουσιαστικά είναι ανεπαρκές να αντιμετωπίσει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού μας ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε περίπτωση μιας πανδημίας, το σύστημα θα κινδύνευε με ολοκληρωτική κατάρρευση.
Αυτή η σκληρή πραγματικότητα είναι προφανές ότι ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει αυστηρά προληπτικά μέτρα, κατά την άποψή μου βιαστικά και χωρίς επαρκή μελέτη των αρνητικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία.
Βεβαίως, αρκετοί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ήσαν αυτονόητοι, σωστοί και αιτιολογημένοι, όμως παράλληλα υπήρξαν σοβαρές αστοχίες και λάθη.
Για να γίνω σαφής, η πρώτη μεγάλη αστοχία της κυβέρνησης ήταν ότι επέλεξε τον κ. Τσιόδρα, ως βασικό επιστημονικό συντονιστή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ευθύνη που δόθηκε στον συγκεκριμένο γιατρό δημιουργεί θέμα ηθικής τάξης, αφού όπως δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα, είχε σχέση συνεργασίας με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια και άλλα σχετικά φάρμακα. Επιπλέον, ο ίδιος αυτός γιατρός, ως σύμβουλος του κ. Αβραμόπουλου παλαιότερα, ήταν συνυπεύθυνος για την προμήθεια 24.000.000 εμβολίων που έγινε το 2009, για τον ιό Η1Ν1. Τον ίδιο αριθμό εμβολίων είχε προμηθευθεί και η Ιταλία, η οποία όμως έχει πληθυσμό 60.000.000 και όχι 11.000.000 όπως η Ελλάδα. Τα εμβόλια αυτά θα στοίχιζαν στους Έλληνες φορολογούμενους το ιλιγγιώδες ποσό των 300.000.000 €, τα οποία φυσικά θα καρπώνονταν συγκεκριμένες εταιρείες. Από τα 24.000.000 εμβόλια τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες,(σύμφωνα με τις δημοσιευμενες πληροφορίες επιστράφηκαν 12 εκατομμύρια απο την κυρία Ξενογιανακοπουλου ) οπότε ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για αυτή την ιστορία.
Άλλο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι, ουδέποτε δημοσιοποίησε, ως όφειλε, το πρωτόκολλο βάσει του οποίου γίνονταν οι καταγραφές των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό. Επίσης, ουδέποτε έδωσε συγκριτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου ιού σε σχέση με άλλους ιούς που αντιμετωπίσαμε σε προηγούμενες χρονικές περιόδους, ή σε παλαιότερες πανδημίες.
Όπως μου ανέφεραν αρκετοί καταξιωμένοι γιατροί με τους οποίους έχω συζητήσει, η μη δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου και των συγκριτικών στοιχείων, αλλά και η δημόσια, τηλεοπτική ομολογία του κ. Τσιόδρα ότι, θάνατοι ασθενών με σοβαρότατα υποκείμενα νοσήματα καταχωρήθησαν ως θάνατοι με αίτιο τον κορονοϊό, δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά στον επιστημονικό κόσμο για την αξιοπιστία των πληροφοριών που ανακοινώνονταν.
Εξίσου λάθος ήταν και η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία αμαυρώθηκε από τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν στα ΜΜΕ όλης της χώρας, με πρόσχημα την προβολή διαφημίσεων, που όμως θα μπορούσαν να παιχτούν δωρεάν ως κοινωνικά μηνύματα με εντολή του Ε.Σ.Ρ. Όλοι θυμόμαστε τον υπερβάλλοντα ζήλο των καλοπληρωμένων από την κυβέρνηση μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι κατά γενική ομολογία ενέσπειραν φόβο και τρόμο στον κόσμο, δραματοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία ερχόταν από το εξωτερικό. Και βέβαια τι να πούμε για έναν μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό που παρουσίασε ψευδώς ως ζωντανή σύνδεση, παλαιά μονταρισμένα πλάνα δήθεν κοσμοσυρροής στην παραλία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φοβίσει τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του…
Άλλη αστοχία της κυβέρνησης ήταν η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων μόνον στους Έλληνες πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα μας συναθροίζονταν και κυκλοφορούσαν, χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο. Όπως επίσης σοβαρό λάθος ήταν ότι, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση μετέφερε χιλιάδες παράνομους αλλοδαπούς από τα νησιά στην ενδοχώρα, στα κρυφά, ώστε να αποφύγει τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Κλείνω την απάντησή μου με το εξής παράδοξο: Η κυβέρνηση απαγόρευσε την έξοδο των πολιτών σε ανοιχτούς χώρους και επέβαλε τον εγκλεισμό τους στις πολυκατοικίες, χωρίς όμως να δώσει οποιαδήποτε οδηγία για την τήρηση κανόνων υγιεινής στα ασανσέρ, τα οποία λόγω στενότητας χώρου αποτελούν άκρως επικίνδυνα σημεία μετάδοσης του ιού. Αν αυτό δεν ήταν επικίνδυνη παράλειψη, τι ήταν;
Σύμφωνα με το πέμπτο Δελτίο Οικομομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, όλες οι επίσημες εκτιμήσεις τείνουν στην διαπίστωση οτι η οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία COVID-19 , θα είναι χειρότερη απο εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης
Ποιες θεωρείτε οτι είναι οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα;
Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, είναι όντως πρωτοφανής.
Όμως υπάρχουν πολλά παράδοξα σε αυτή την κρίση, τα οποία ελπίζουμε κάποτε να διευκρινιστούν.
Ένα από αυτά τα παράδοξα είναι ότι, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ήσαν αρνητικές για όλα τα κράτη και τους απλούς πολίτες, η παγκόσμια οικονομική ελίτ «τελείως συμπτωματικά» θησαύρισε με τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του περιοδικού Forbes, στις ΗΠΑ 600 Αμερικανοί πολίτες αύξησαν την περιουσία τους κατά 434 δισ. δολάρια σε μόλις δύο μήνες, δηλαδή από τις 18 Μαρτίου έως τις 19 Μαΐου 2020!
Ακόμη, μέσα σε ένα μόνον μήνα 5 κροίσοι, οι Τζεφ Μπέζος της Amazon, Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook, Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και Λάρι Ελισον της Oracle Corporation, κέρδισαν συνολικά 75,5 δισ. δολάρια! Επαναλαμβάνω, όλα αυτά τα αμύθητα κέρδη έγιναν μέσα σε ένα μόνο μήνα, λόγω του κορωνοϊού!
Όπως καταλαβαίνουμε, πίσω από την πανδημία κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, οπότε ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Εστιάζοντας τώρα στην Ελλάδα, υπενθυμίζω ότι υπήρχαν ήδη σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, τα οποία είχαν ως αίτια:
α) Την κακή διαχείριση, τις σπατάλες και τα σκάνδαλα από όλες τις κυβερνήσεις, επί πολλές δεκαετίες.
β) Τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και εντεύθεν, που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στην τεράστια ανεργία και στην υποχρεωτική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό.
γ) Τις ανειλημμένες υποχρεώσεις για την εξόφληση του ψεύτικου και απεχθούς διακρατικού χρέους, οι οποίες υποχρεώσεις κρατούν δέσμια την Ελλάδα με πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2060 και οδηγούν στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας αλλά και στην δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών.
δ) Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την
λανθασμένη και απροετοίμαστη είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του Ευρώ
Τα παραπάνω αίτια είχαν ήδη οδηγήσει την χώρα σε πολυετή ύφεση, στο κλείσιμο χιλιάδων ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, στην υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών, στην καταστροφή του τραπεζικού συστήματος κ.ά.
Με την πανδημία και τα προληπτικά μέτρα η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, διότι επλήγησαν κομβικοί τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές, που αποτελούν ατμομηχανές της σημερινής Ελληνικής οικονομίας και συνδυαστικά αντιστοιχούν στο 40% περίπου της συνολικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στον τουρισμό, η μείωση των αφίξεων προσέγγισε το 100% για τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ ακόμη και σήμερα που ήδη είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπερνά το 30%.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, το ΑΕΠ αναμένεται φέτος να μειωθεί κατά περίπου 15%.
Η ανεργία ήδη έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο 2020 είχαμε μαύρο ρεκόρ των συνολικά εγγεγραμμένων ανέργων, αλλά και αναζητούντων εργασία, που ανήλθαν σε 1.185.013 άτομα.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο, οι οποίοι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τον Φεβρουάριο πριν την πανδημία ήταν περίπου 4.000.000, ή το 50% των φορολογουμένων. Δραματική άνοδος αναμένεται και στον αριθμό όσων βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και κάτω από αυτό.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή των τελευταίων μηνών, οι πρώτες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία στην Ελλάδα ξεκίνησαν από το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που όπως προανέφερα δημιούργησαν τα μεγάλα ΜΜΕ στους πολίτες, παρουσιάζοντας με δραματοποιημένο και υπερβολικό τρόπο τις πληροφορίες από το εξωτερικό.
Αυτό δημιούργησε αρνητική ψυχολογία στην αγορά, με συνέπεια την άμεση μείωση της κατανάλωσης και γενικά των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία μας εξελίχθηκαν σε καταστροφικές, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο σχεδόν των πάντων, στο κράτος και στην αγορά (lockdown). Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη πρόχειρα και βιαστικά, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, χωρίς επαρκή μελέτη των αρνητικών συνεπειών, και με μεθόδους που αγγίζουν τα όρια της κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Θα μου πείτε: Μα θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό;
Βεβαίως ναι, όπως μου εξήγησαν ειδικοί επιστήμονες με τους οποίους είχα την τιμή να συνομιλήσω. Προκειμένου να μην διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή στην χώρα μας πέραν του ανεκτού ορίου, θα έπρεπε να προηγηθούν προληπτικά μέτρα προσωπικής και δημόσιας υγιεινής, σε συνδυασμό με μέτρα προστασίας μόνον για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που ελάχιστα επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας. Άλλωστε, τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μεταδοτικής νόσου.
Εάν τα μέτρα αυτά δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα, η κυβέρνηση θα αξιολογούσε αν έπρεπε να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, όπως το γενικό κλείσιμο. Επίσης, τα χρήματα που δόθηκαν για διαφημίσεις στα ΜΜΕ έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την θωράκιση του καταρρέοντος Ε.Σ.Υ. και όχι για επικοινωνιακές σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πως σχολιάζετε τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ,για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την πανδημία και το γενικευμένο κλείσιμο ;Τι πρέπει να αναμένουμε στηνΕλλάδα ;
Γενικώς θεωρώ ότι τα μέτρα ανακούφισης είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως τα μέτρα αυτά είναι επιφανειακά και ανεπαρκή, διότι καλύπτουν μόνον ένα τμήμα των σημερινών αναγκών χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το αύριο. Επίσης δεν είναι ενταγμένα σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο για την σωστή διαχείριση και ανάπτυξη της χώρας.
Θα μπορούσα να παρομοιάσω τα μέτρα της κυβέρνησης σαν απλές ασπιρίνες που δίνονται σε κάποιον βαριά άρρωστο για να μην πονά, αλλά δεν αρκούν να τον θεραπεύσουν. Και εξηγούμαι:
α) Η μείωση φόρων και οι επιδοτήσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των πολιτών δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τις απώλειες. Ειδικά στον τουρισμό μας, οι απώλειες είναι αδύνατον να καλυφθούν με οποιαδήποτε μέτρα. Δυστυχώς, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας και φοβάμαι ότι τελικά θα ξεπουληθούν σε ξένα συμφέροντα που καραδοκούν.
β) Τα χρήματα των επιδοτήσεων δεν προέρχονται από κάποιο περίσσευμα, αλλά από αιματηρούς φόρους που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να καλυφθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις του κράτους. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν είτε με νέους αιματηρούς φόρους, είτε με νέο απεχθή δανεισμό, ο οποίος θα χειροτερέψει κάθε μέγεθος και δείκτη της οικονομίας μας και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες σοβαρές υποχρεώσεις, για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Για να καταλάβουν οι αναγνώστες τι πρόκειται να ακολουθήσει, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7,5 δισ. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα κατά 4.8 δισ. ευρώ.
Σταματώ εδώ με την γενικότερη εκτίμηση ότι έρχονται πολύ δραματικές ημέρες για την Ελληνική οικονομία…
Σας ευχαριστώ
Να είστε καλά κι εγώ ευχαριστώ
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη
Βιογραφικό
Ο κ. Γιάννης Καραμολέγκος είναι Οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (CONCORDIA UNIVERSITY, MONTREAL, CANADA). Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος, Γενικός Δ/ντής και Δ/ντής Μάρκετινγκ - Πωλήσεων σε 4 μεγάλες Ελληνικές και 2 Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Επίσης υπήρξε Επιχειρηματίας στον χώρο της Περιφερειακής Τηλεόρασης και στις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου, Σύμβουλος σε δεκάδες Επιχειρήσεις, Εισηγητής Επιμορφωτικών Σεμιναρίων σε Στελέχη Επιχειρήσεων, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΠΟΑΔΕΠ και Άμισθος Σύμβουλος Ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμμετέχει σε "Δεξαμενές Σκέψης", για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
ἐμπεριστατωμένη παρουσίαση
ΑπάντησηΔιαγραφή