Κυριακή 27 Μαΐου 2018

IANOS | ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΕΝΤΑ ΓΚΕΜΗ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ


Την Τρίτη 29 Μαΐου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Έντα Γκέμη, «Συνθήκες Στέγασης και Κοινωνικός Διαχωρισμός», σε επιμέλεια Μάρης Λαυρεντιάδου.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι:
Πάνος Χατζιπροκοπίου, επίκουρος καθηγητής,Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης,  Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας & Ισότητας Δήμος Αθηναίων,Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ναντίνα Χριστοπούλου, Δρ. Ανθρωπολογίας, Συντονίστρια & Συνιδρύτρια του ΜΕΛΙΣΣΑ - Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
Έντα Γκέμη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τιράνων, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστικής και Περιφερειακής Έρευνας της Ακαδημίας Επιστημόνων  της Αυστρίας

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Χριστακάκη δημοσιογράφος ΕΡΤ

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Συνθήκες Στέγασης και Κοινωνικός Διαχωρισμός.
Η ένταξη των Μεταναστών στον Δήμο Πειραιά και στον Δήμο Κορυδαλλού.

Το βιβλίο της Έντα Γκέμη αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη των διαδικασιών αστικής ανάπτυξης στην περιοχή του Πειραιά.


Οι αλλαγές είναι ιδιαίτερα έντονες από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Οφείλονται κύρια στο μεταναστευτικό ρεύμα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να σημαίνει ότι η παρουσία των ασιατικής καταγωγής μεταναστών είναι μικρότερης επίδρασης.

Η συγγραφέας παρατηρεί και καταγράφει τις χώρο-κοινωνικές παραμέτρους που αναδεικνύουν τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν θετικά στην κοινωνική ένταξη μεταναστών με διαφορετική εθνοτική καταγωγή.
Αξιολογεί τις πολιτικές ένταξης και αναδεικνύει τις στρατηγικές ένταξης στο χώρο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιλογή να πραγματοποιηθεί η μελέτη τόσο στον Δήμο του Πειραιά όσο και σε ένα Δήμο της περιφέρειάς του, τον Δήμο Κορυδαλλού. Μας δίνει ένα πλούσιο υλικό για να σκιαγραφήσουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τη μεταναστευτική τους ιστορία και να αναζητήσουμε τις βέλτιστες πολιτικές για μια ισότιμη μεταχείριση στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more