Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Γλουτογλυπτική: Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες


Ολοένα περισσότερες γυναίκες σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας στρέφονται στη γλυπτική για να διορθώσουν το σχήμα των γλουτών τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις βελτίωσης του σχήματος των γλουτών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλο τον κόσμο. Το 2016, λ.χ., αυξήθηκε κατά 20% ο αριθμός των γλυπτικών στους γλουτούς (σε σύγκριση με το 2015) και ξεπέρασε τις 37.000. Έγιναν επίσης πάνω από 300.000 επεμβάσεις αυξήσεως του μεγέθους των γλουτών με λιπομεταφορά - ένας αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σύγκριση με το 2015.
Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός  Δρ. Δημήτρης Δρακωτός, «η γλυπτική των γλουτών (ή γλουτογλυπτική) αφορά τη βελτίωση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής των γλουτών. Είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών μεθόδων οι οποίες, ανάλογα με την περίπτωση, γίνονται για την επίτευξη του επιθυμητού τελικού σχήματος».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η γλουτογλυπτική μπορεί να συμπεριλαμβάνει λιποαναρρόφηση σε ορισμένες περιοχές του σώματος και μεταφορά του λίπους στα επιθυμητά σημεία των γλουτών (λιπομεταφορά). Άλλες φορές μπορεί να συνδυαστεί με διενέργεια ανορθώσεων σε κάποια άλλα σημεία και χρήση ενθεμάτων ή ενέσιμων υλικών ειδικών για την περιοχή των γλουτών.
«Κατά την λιπομεταφορά, αφαιρείται λίπος από σημεία του σώματος όπου δεν είναι επιθυμητό (π.χ. από την κοιλιά, τα πλάγια του σώματος, στη ράχη, τους μηρούς ή και τα μπράτσα) και στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία, για να απομονωθεί ο καλύτερος δυνατός λιπώδης ιστός», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός. «Στη συνέχεια, τα κύτταρα αυτά εγχέονται σε ορισμένες θέσεις των γλουτών για να επιτύχουμε τη βελτίωση του σχήματός τους. Ταυτοχρόνως όμως, επειδή έχουμε απομακρύνει λίπος από ανεπιθύμητα σημεία του σώματος, βελτιώνουμε την εμφάνιση και αυτών των σημείων».
Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε ασθενή προσαρμόζονται στις ανάγκες του και γι’ αυτό η όλη επέμβαση είναι εξατομικευμένη. Ωστόσο η χρήση ειδικών τεχνολογιών στη φάση της λιποαναρρόφησης PAL (power assisted liposuction)  αλλά και στη φάση της επανατοποθέτησης EVL (expansion vibration lipofilling) είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την μεγάλη διάρκεια του αποτελέσματος, κατά τον Δρ. Δρακωτό.
Επιπλέον, τονίζει, η τεχνική αυτή της έγχυσης είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος, καθώς το λίπος τοποθετείται σε τέτοιο βάθος που αποτρέπονται όλα τα προβλήματα που είχαν (αν και πολύ σπάνια) παρατηρηθεί με παλαιότερες μεθόδους.
Ανάλογες με τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι και οι τομές που θα απαιτηθούν. Αν, για παράδειγμα, γίνει μόνο λιποαναρρόφηση και λιπομεταφορά, οι τομές θα είναι πολύ μικρές (3-4 χιλιοστά). Σπανιότερα, αν χρειασθεί και ανόρθωση των γλουτών, θα απαιτηθεί μία πρόσθετη τομή ανάμεσα στους γλουτούς.
Η γλουτογλυπτική θεωρητικά μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως ηλικίας και τύπου σώματος, αλλά συνήθως διενεργείται σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες οι οποίες:
* Έχουν χάσει σημαντικό βάρος και οι γλουτοί τους έχουν χαλαρώσει πολύ.
* Είναι υπέρβαρες και δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν αρμονικούς γλουτούς με συστηματική γυμναστική και αλλαγές στη διατροφή.
* Έχουν φυσιολογικό βάρος, αλλά θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνιση στο κάτω τμήμα του σώματός τους.
Αντιθέτως, η επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για τις πολύ παχύσαρκες γυναίκες, για όσες προγραμματίζουν να χάσουν πολύ βάρος ή για όσες πάσχουν από σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης.
Η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντοτε υπό γενική αναισθησία, ενώ η διάρκειά της ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση (συνήθως κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες).
Το αποτέλεσμά της θα χρειαστεί λίγο καιρό για να φανεί, διότι πρέπει να υποχωρήσει εντελώς το οίδημα (πρήξιμο) που συνήθως αναπτύσσεται μετά την εγχείρηση. Στο μεσοδιάστημα «η εμφάνιση θα είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά αν δεν περάσει ικανό χρονικό διάστημα δεν θα αναδειχθεί πλήρως η νέα, ανανεωμένη εικόνα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός.
Έτσι λοιπόν, μπορεί να χρειασθούν τρεις έως έξι μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα στην γλουτογλυπτική.
Η μετεγχειρητική φροντίδα
Τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση (τουλάχιστον τις δύο πρώτες εβδομάδες, ανάλογα βέβαια και με τις μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί) συνιστάται στις ασθενείς να αποφεύγουν να κάθονται πολλή ώρα, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ροή αίματος στην περιοχή και επομένως την οξυγόνωση του «νέου» λίπους.
Οι γυναίκες πρέπει επίσης να κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι, ενώ όταν πρέπει να καθίσουν πρέπει να χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι πίσω από τα γόνατα ώστε να ανυψώνονται οι γλουτοί τους και να μην ασκείται μεγάλη πίεση στα λιπώδη μοσχεύματα. Μπορεί επίσης να χρειασθούν φουσκωτά μαξιλάρια και στρώματα με μεγάλες οπές που θα τους επιτρέπουν να κάθονται και να ξαπλώνουν δίχως να ασκούν πιέσεις στους γλουτούς τους.
Όσον αφορά την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, αυτή γίνεται σχετικά άμεσα. Ωστόσο ιδιαίτερα στην άσκηση η επιστροφή πρέπει να γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου - και πάλι, το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται από τις μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί.
Όσον αφορά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων, «αυτή κατά κανόνα είναι πολυετής, αλλά βέβαια η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους είναι απαραίτητη για διατήρηση του αποτελέσματος», καταλήγει ο Δρ. Δρακωτός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more