Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για την ημέρα της 9ης Μαϊου: «Η ειρήνη και συναδέλφωση των λαών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία»


Με λιτό περιεχόμενο και την εκπροσώπηση των τοπικών αρχών και φορέων εορτάστηκαν στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας, οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου). Η 9η Μαΐου έχει οριστεί, επίσης, ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης και σε όλη την επικράτεια της Ένωσης οργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάδειξη του κοινού οράματος που μοιράζονται τα κράτη μέλη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά. Η κα. Αηδονά αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η λήξη των εχθροπραξιών με την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και την οριστική συντριβή του ναζισμού και χιτλερικού φασισμού, για την πορεία των Ευρωπαϊκών χωρών σ’ ένα καθεστώς ειρήνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Επεσήμανε το μεγαλείο ψυχής των Ελληνίδων και Ελλήνων που συμμετείχαν στις δράσεις της αντίστασης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά πλεονεκτήματα που αποκόμισε η Ελλάδα με την ένταξή της στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Εκτός από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Ταπαζίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Σπυρίδων Διόγκαρης, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού, Σχης Οικονομικού Τσόμπανος Απόστολος, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Έδεσσας κ. Παναγιώτης Φωστηρόπουλος, λοιποί εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά. 

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία της κας. Αν. Αντιπεριφερειάρχη:

«Η Ελληνική Πολιτεία, επίλεκτο μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει ορίσει την 9η Μαΐου ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Η 9η Μαΐου είναι ταυτόχρονα, η ημερομηνία-σύμβολο της λήξης του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία επέτειος για την συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στις 9 Μαΐου 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, σημαίνοντας το τέλος του μεγαλύτερου και πιo αιματηρού πολέμου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Την ίδια μέρα συντρίφθηκε οριστικά το ιδεολογικό μόρφωμα του ναζισμού και του φασισμού, ξημερώνοντας μία νέα μέρα για την Ευρώπη.

Σ’ αυτήν την περίτρανη νίκη, η συμμετοχή της Ελλάδας ήταν καθοριστική. Οι αγώνες και οι θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της αντίστασης κατά του φασισμού και του χιτλερικού ναζισμού έχουν αναγνωριστεί από πολλούς σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, αλλά και από τους Ευρωπαίους πολίτες που τιμούν ιδιαίτερα τη χώρα μας. 

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, σε όλη την επικράτεια της χώρας, επέδειξαν απίστευτο ηρωισμό και αυταπάρνηση, προασπίζοντας την πατρίδα τους και το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.

Από την πρώτη στιγμή που οι κατακτητές πάτησαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας, διαπίστωσαν την σθεναρή αντίδραση και μαχητικότητα των Ελλήνων. Μέσα από μία σειρά από μάχες και δράσεις αντίστασης, όπως δολιοφθορές και το κορυφαίο γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, οι Έλληνες έδωσαν μαθήματα πατριωτισμού στις κατοχικές δυνάμεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα αντίποινα ήταν σκληρά και απάνθρωπα, αλλά η ευθεία αμφισβήτηση της πανίσχυρης τότε ναζιστικής μηχανής είχε τεράστια σημασία για την αναπτέρωση του ηθικού και την συσπείρωση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, αφήνοντας πίσω τους μια χώρα ρημαγμένη από υποδομές, αλλά με ανθρώπους υπερήφανους.

Οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και, παρά τα δραματικά γεγονότα στο εσωτερικό της Χώρας τα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα, καλύτερη προοπτική, η οποία συνδέθηκε με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ' αυτήν την Ευρωπαϊκή οικογένεια εντάχθηκε και η Ελλάδα, κάτι το οποίο υπήρξε έργο και όνειρο ζωής του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και, το οποίο έγινε πραγματικότητα με την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε στο Ζάππειο στις 28 Μαΐου 1979. Με την είσοδο της Χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα εγκαινιάστηκε μία νέα εποχή για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Την περίοδο αυτή, η χώρα μας γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και κονδυλίων. Δυστυχώς, η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση της κρίσης, αλλά και πάλι, η συνδρομή της Ευρώπης θεωρείται σημαντική προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές.  

Δυστυχώς, παρά τις ολέθριες συνέπειες του ναζισμού και του φασισμού στην ανθρωπότητα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχουν αρκετοί που στηρίζουν τη δημιουργία νεοναζιστικών κινημάτων σ’ όλο τον κόσμο. Η ίδια ιδεολογία βεβαίως, μπορεί να δηλητηριάσει και καταστρέψει την κοινωνία μας με πολλές άλλες μορφές και, κυρίως, μέσα από τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία.

Οι κοινωνίες και οι πολίτες χρειάζεται να έχουν ισχυρά αντανακλαστικά, να μελετούν την ιστορία και τις πολιτικές εξελίξεις και να μετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ώστε έγκαιρα να απομονώνουν αυτά τα μορφώματα.

Η 9η Μαΐου έχει οριστεί και ως Ημέρα της Ευρώπης και, παρά τις σύγχρονες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, το σταθερό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι όλα τα κράτη χρειάζεται να προωθούν τη συνεργασία και να εργάζονται για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συναδέλφωση.

Αυτές είναι άλλωστε και οι προϋποθέσεις και η βάση για ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι το Ευρωπαϊκό όραμα να ποτίσει τις πρωτοβουλίες και δράσεις των ηγετών και οι πολίτες της Ευρώπης να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


Σας ευχαριστώ» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more