Στην ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», που πραγματοποιήθηκε στις 9/5/2018 στο Παράλιο Άστρος, παρευρέθηκε η Κατερίνα Ιγγλέζη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νικόλαο Βούτση και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η Ελλάδα βρίσκεται και φέτος στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, με 519 βραβευμένες ακτές, 15 μαρίνες και –για πρώτη φορά- 1 σκάφος αειφόρου τουρισμού, κατέχοντας το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των βραβευμένων ακτών της χώρας μας. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχτηκε και φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής με 89 σημαίες.
«Η απονομή των Γαλάζιων Σημαιών έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως η γιορτή των παραλιών μας, η γιορτή της καλής ποιότητας των θαλασσών μας και επιβραβεύει παράλληλα τις προσπάθειες που γίνονται για αυτό.
Η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και των ακτών κολύμβησης αποτελεί κομβικό σημείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουόμενων. Για το λόγο αυτό υπάρχει πλούσιο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Και αναφέρομαι στην παρακολούθηση της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων γιατί από εκεί εκπορεύονται και τα βασικά δεδομένα για την ανάπτυξη του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών.
Η διαδικασία λοιπόν ανάδειξης της ποιότητας των περιοχών κολύμβησης αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της χώρας έχει ανάγκη την περιβαλλοντική προστασία. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει καταφέρει να ανέβει σκαλοπάτια στη λίστα των χωρών, όπου η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί τροχοπέδη αλλά συστατικό στοιχείο της βιωσιμότητάς τους. Υπό αυτό το πρίσμα η αύξηση των σημείων παρακολούθησης καθώς και οι ακτές που βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται όμως και για μια διαδικασία που παράλληλα ενισχύει την περιβαλλοντική διαχείριση ευαίσθητων οικοσυστημάτων ενώ συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτά. Θεωρώ λοιπόν ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση στα νούμερα των σημαιών, αλλά η εμπέδωση σε όλους ότι η περιβαλλοντική προστασία είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της οικονομίας.
Για τη χώρα μας που το τουριστικό προϊόν κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ανάπτυξη της οικονομίας, η ανάδειξη της ποιότητας των θαλασσών και των λιμνών μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας που εξασφαλίζει η γαλάζια σημαία, αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης των τουριστικών προορισμών.
Οι καθαρές και ασφαλείς παραλίες είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, αλλά και όλους όσους αγαπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα. Η καλή κατάσταση λοιπόν των θαλασσών και των παραλιών μας είναι ένας ακόμα πολύτιμος πόρος που έχει ανάγκη την προστασία μας και την ορθολογική διαχείριση. Ένας πόρος που συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, που παράγει εργασία και που θέτει το περιβάλλον στο επίκεντρο των πολιτικών για τις παράκτιες περιοχές αλλά και για τα νησιά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου