Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στο κλείσιμο των εργασιών έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί πράγματι ένα πολύ σημαντικό θετικό βήμα. Που δεν θα πρέπει να παραμείνει μετέωρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία είναι σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι. Που πρέπει να συζητούν μεταξύ τους. Έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες σε κάποια θέματα. Είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τις συνθέσεις και όχι να καταγράφουμε αντιθέσεις.
Αλλά σήμερα πρέπει να επισημάνουμε και να τονίσουμε τα αυτονόητα. Για να μην δημιουργούνται σκιές.
1). Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία για καμία υπό ένταξη χώρα χωρίς απόλυτο σεβασμό των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης. Χωρίς αποδοχή, στο σύνολό τους των ευρωπαϊκών κεκτημένων.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή μία προεδρικού τύπου δημοκρατία «α λα τούρκα». Όπως καταγράφεται στις εκθέσεις του Ε.Κ, της Ε.Ε και του συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή αυτή που αποφασίστηκε με το δημοψήφισμα που ενέκρινε τις συνταγματικές αλλαγές. Που δεν έχει καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που δεν έχει τις ασφαλιστικές δικλείδες που διασφαλίζουν τη Δημοκρατία.
2). Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή για σχεδόν έναν αιώνα. Και οι τάσεις αναθεωρητισμού από όπου και αν εκφράζονται δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν.
Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων μας. Και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων όπως και οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συνιστούν σεβασμό.
Σήμερα κάποιοι επικαλέστηκαν και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) για να «νομιμοποιήσουν» παράνομες και ανεπίτρεπτες διεκδικήσεις.
Σας τονίζω ότι τη συγκεκριμένη σύμβαση, την έχουν κυρώσει και υπογράψει όλες οι χώρες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία κάθε υπό ένταξη χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση την επικαλείται χωρίς όμως να την έχει υπογράψει και να την έχει επικυρώσει. Σε κάθε περίπτωση, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ρητώς αναφέρει ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα, χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Όπως επικαλείται και την Ειρήνη στη Συρία. Στην οποία έχει παρέμβει στρατιωτικά, χωρίς καμία απολύτως διεθνή νομιμοποίηση, Γι' αυτό και είναι παράνομη.
Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι ούτε "α λα καρτ". Ούτε ασφαλώς "α λα τούρκα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου