Το βακτήριο μεταφέρεται με
τον αέρα, τη βροχή, διάφορα ζώα, τον άνθρωπο ή τα μολυσμένα καλλιεργητικά
εργαλεία (π.χ. κλαδέματος). Θεωρείται ότι το βακτήριο διαχειμάζει σε προσβεβλημένους
ιστούς, και οι μολύνσεις ευνοούνται κατά κύριο λόγο την Άνοιξη και το Φθινόπωρο,
όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10-20οC για πάνω από 10 μέρες. Σε
θερμοκρασίες άνω των 25οC δεν παράγεται βακτηριακή εξίδρωση και δεν
ευνοούνται οι μολύνσεις.
Οι καλλιεργητές ακτινιδίου πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζουν τις ορθές
πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες Ακτινιδίου με σκοπό την αποφυγή ή
επιβράδυνση της εξάπλωσης του βακτηρίου μέσα στον ίδιο οπωρώνα ή μεταξύ διαφορετικών
οπωρώνων. Αυτή την περίοδο, στην περίπτωση που εντοπιστούν ύποπτα συμπτώματα,
μαρκάρονται τα δένδρα και ενημερώνεται σχετικά η υπηρεσία μας. Σε καμία περίπτωση
δεν μεταφέρεται το ύποπτο φυτικό υλικό όπως κλαδιά κ.α εκτός του οπωρώνα. Εφαρμόζονται
αυστηρά μέτρα υγιεινής για τους χώρους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην
καλλιέργεια και για το προσωπικό. Γίνεται απολύμανση των χεριών, αλλαγή ρούχων,
απολύμανση εργαλείων και μηχανικών μέσων που έρχονται σε επαφή με τα φυτά σε
κάθε αλλαγή σειράς δένδρων ή τεμαχίων του οπωρώνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου