Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ομόφωνο ψήφισμα για την μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας από το Δ.Σ. Αλμωπίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ψήφισμα για το Σκοπιανό

Ομοφωνία υπήρξε κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος το οποίο ζήτησε η ομοσπονδία Μακεδονικών συλλόγων από το Δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής Χώρας. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος τόνισε ότι αποτελεί σαφή παραχάραξη της ιστορίας οι αλυτρωτικές διαθέσεις του Κράτους των Σκοπίων που έχουν ως στόχο να επιβουληθούν στην Χώρα μας και μετά από αρκετά χρόνια να διεκδικήσουν εδάφη. Ακόμη αναφέρθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στην Θεσσαλονίκη τονίζοντας ότι ο Ελληνικός λαός μίλησε και ότι η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική, καλώντας παράλληλα την ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί τις ευθύνες που έχει απέναντι στην βούληση του λαού. Το λόγο ακόμη πήρε και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Πασόης που συμφώνησε σε λεγόμενα του Δημάρχου τονίζοντας ότι θα στηρίξει και η παράταξη του το ψήφισμα. Ακόμη στο ίδιο μύκος κύματος κινήθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Μπάτσης, Χρήστος Γεωργίου και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ασβεστόπουλος ο οποίος και δήλωσε υπέρ του ψηφίσματος. Τα κύρια σημεία του είναι τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Αλμωπίας όντας η γενέτειρα και ο τόπος θυσίας πλήθους αγωνιστών, που πρωταγωνίστησαν στον Μακεδονικό αγώνα, με προεξάρχουσα τη μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία του Καπετάν Γαρέφη, και με αφορμή τη δημόσια κινητικότητα και συζήτηση σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM, αισθάνεται την ιστορική και ηθική ευθύνη να επισημάνει τα εξής:

1.   Αναγνωρίζει ότι η αρμοδιότητα των διπλωματικών χειρισμών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ανήκει αποκλειστικά στην εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού.
2.   Δικαίωμα στην έκφραση άποψης σε οποιοδήποτε δημόσιο ζήτημα έχει κάθε πολίτης ξεχωριστά και φυσικά κάθε συλλογικός φορέας, που οι ίδιοι οι πολίτες με νόμιμο τρόπο συγκροτούν ή συμμετέχουν σε αυτόν.
3.   Ως όργανο του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούμε ότι το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας είναι ανάγκη να επιλυθεί με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπονομεύει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των δύο κρατών.
4.   Δηλώνουμε ότι καμία ιστορική-πολιτισμική ανάγκη και καμία επιστημονική ακρίβεια δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε δεκτό τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της FYROM.
5.   Θεωρούμε όμως ότι εξίσου σημαντικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι η πλήρης και έμπρακτη αποκήρυξη των ερεισμάτων αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Το κατασκευασμένο ιδεολόγημα του «μακεδονισμού», που θεμελιώνεται επισήμως στο Σύνταγμα της χώρας, και για δεκαετίες συνιστά τη ραχοκοκαλιά της κρατικής ιδεολογίας των γειτόνων, υποθηκεύει το μέλλον στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Βάσει αυτού πιστεύουμε ότι ακόμη και η πιο ενδεδειγμένη λύση του ονόματος, χωρίς αποδεδειγμένη δέσμευση αποποίησης του αλυτρωτισμού δεν εξασφαλίζει συνθήκες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

Τα παραπάνω μάς υποχρεώνουν να συντασσόμαστε με όλους όσοι εκφράζουν την αγωνία τους ενάντια στην ιστορική παραχάραξη και τον εθνικισμό. Θέλουμε όμως επίσης να σταθούμε κριτικά τόσο προς τον υποκριτικό «πατριωτισμό», όσο και προς τον αντιφατικό «διεθνισμό», οι οποίοι εξίσου δυναμιτίζουν με τις ακρότητές τους την αλληλεγγύη των λαών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more