Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Παίρνει ΠΟΠ Η Πιπεριά Καρατζόβας!




Μια πολύ θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς πιπεριάς στην Αλμωπίας φέρνει το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ που συμμετέχουν Ο ΤΑΠ (αγωγός) καθώς και το ίδρυμα Μποδοσάκη με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα το οποίο  έχει εφαρμογή στους νομούς που θα περνά ο ΤΑΠ και σαφώς βρίσκεται και η Πέλλα. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα δοθεί επιτέλους με δικές του ενέργειες, ταυτότητα προέλευσης Ελληνικών ποικιλιών Πιπεριάς. Ειδικότερα στην Καρατζόβα καλλιεργούνται οι ομώνυμες ποικιλίες πιπεριάς με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής. Λόγω όμως ότι για παράδειγμα δίπλα στην Φλώρινα έχει γίνει πιο σωστή και επαγγελματική δουλειά, έχει πάρει και ΠΟΠ με την ονομασία πιπεριές Φλωρίνης. Αυτή η εξέλιξη για την Φλώρινα διαχρονικά έχει πολλαπλασιάσει τα οφέλη που υπάρχουν από γην παραγωγή καθώς και τα έσοδα. Μάλιστα οι πιπεριές Φλωρίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη χάρη στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, όπως το έντονο κόκκινο χρώμα και η γλυκιά γεύση. Ωστόσο οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή μας έχουν ονομαστεί τύπου «Καρατζόβα», δίχως να διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχει δημιουργηθεί η απαραίτητη «γενετική ταυτότητα» των ποικιλιών ώστε να προστατευτεί καθώς και η ονομασία προέλευσης. Εφόσον μάλιστα οι τοπικοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τους σπόρους κάθε σοδειάς για τον εόμεον χρόνο, δημιουργείται επίσης θέμα γε την διατήρηση, πιστοποίηση και διαθεσιμότητα των παραδοσιακών σπόρων. Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Κέντρο ΕΡΕΥΝΑΣ  και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)  έχει σχεδιάσει και πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα Δημιουργία Ταυτότητας Προέλευσης για τις συγκεκριμένες ποικιλίες πιπεριάς. Στόχος της προσπάθειας είναι  να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας προϊόντων ΠΟΠ, επιλέγοντας ποικιλίες που θα έχουν τη δική τους μοναδική ταυτότητα γενετικά και βιομηχανικά. Η ταυτότητα αυτή θα επιτρέπει στους παραγωγούς να παράξουν ένα πιστοποιημένο προϊόν, προστατευμένο από νοθείες. Μέσα από την διαδικασία αυτή θα διατίθενται πλήρως γενετικά χαρακτηρισμένοι σπόροι που θα βελτιώσουν την ποιότητα των τελικών προϊόντων. Θα διευκολύνεται η διάθεση στην αγορά νέων προϊόντων με πρώτη ύλη την πιπεριά Καρατζόβας. Θα εκπαιδεύονται οι αγρότες και έμποροι σχετικά με τις τεχνικές της καλλιέργειας, την επεξεργασία των προϊόντων και την προώθηση τους στη διεθνή αγορά. . Τέλος θα στηρίζεται και θα ενδυναμώνεται η τοπικής οικονομά της Αλμωπίας καθώς και η επιχειρηματικότητα.   Εκτός πάντως από την πιπεριά Καρατζόβας που μπορεί να ενσωματώσει τις πιπεριές Μπαχόβου, πιπεριάς και Γαρεφείου, ευκαιρία θα δοθεί και για την καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων καθώς η Αλμωπία αποτελεί παραγωγική περιοχή για πυρηνόκαρπα όπως το ροδάκινο και το κεράσι.  Μάλιστα το κεράσι μπορεί να αναπτυχθεί παραπάνω ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του ως εξαγώγιμο είδος με εξαιρετική ποιότητα, γεύση, άρωμα και εμφάνιση. Προσπάθειες μπορούν να γίνουν και το ροδάκινο. Και σε αυτούς του τομείς θα εστιάσει το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ.    Τέλος επιδότηση θα δοθεί και για την μελισσοκομεία η οποία αρχίζει και αναπτύσσεται δυναμικά και στην Αλμωπία καθώς στις κοντινές δασικές εκτάσεις φύεται τοπικά και το Παλιούρι. Πρόκειται για ένα φυτό γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, το οποίο προσφέρει μοναδικής ποιότητας τροφή για την παραγωγή ανθόμελου και την εαρινή ανάπτυξης των μελισσοσμηνών. Εκτός του μέλι, υπάρχουν και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα των οποίων παρουσιάζει η παραγωγή και η εκμετάλλευση ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως ο Βασιλικός πολτός και η γύρη, η πρόπολη και το κερί. Ο συνολικός προϋπολογισμός που αναμένεται να δοθεί μόνο στην περιοχή της Αλμωπίας θα είναι 200.000 ευρώ, χρήματα αρκετά τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση στην κρίση ώστε οι αγρότες  να μπορέσουν να κάνουν μια νέα και οργανωμένη αρχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more