Τις.. πληγές που αφήνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σχολιάζει στο «Θέμα» ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς. Όπως επισημαίνει, με μόνο στόχο την παραμονή στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας επιβαρύνει τους πολίτες με νέα «χαράτσια», που ισοδυναμούν με έναν ή και δυο μισθούς. Παράλληλα, εκτιμά οτι στα αντίμετρα ή αντίβαρα δεν θα φτάσουμε ποτέ, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι δεδομένα για τα επόμενα 4 χρόνια.
1)Η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε και κατά την κυβέρνηση ήταν και επιτυχής. Εσείς τι πιστεύετε;
«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Η ρήση αποτυπώνει τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση και το που κατέληξαν, γιατί τα συμφωνηθέντα μέτρα είναι.. βουνό. Επί μήνες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέμενε πως δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα, υπουργοί απειλούσαν με παραίτηση σε περίπτωση μείωσης του αφορολογήτου, για να καταλήξουμε σε βαθιές περικοπές στο συνταξιοδοτικό, σε επιδόματα και αύξηση των φορολογικών βαρών.
Τα μέτρα για το 2018 φτάνουν το μισό δις και από το 2019 τα 3,6 δις. Κατά τ’ άλλα «βαφτίζουν» την βαριά ήττα τους, νίκη και περιμένουν πως ο κόσμος θα τους πιστέψει. Ο πρωθυπουργός θα καυχιέται οτι τέλειωσε με τα μνημόνια, ενώ μας αφήνει με 4ο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση και αντίβαρα αλλά με την υποχρέωση να πληρώσουμε την τετραετία 2019-2022, 25 δις ευρώ για να μην παρθούν άλλα μέτρα, αν δεν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά τα προκαλεί, για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία.
2)Τα αντίμετρα κατά την εκτίμηση σας είναι αμελητέα; Γιατί υπάρχουν και σχεδιαζόμενα αντίμετρα που θα στηρίξουν την ελληνική οικογένεια.
Ακριβώς όπως το λέτε, «σχεδιαζόμενα». Τα αντίμετρα, αν δεν θέλετε να τα χαρακτηρίσουμε πολιτική απάτη, είναι σίγουρα ασκήσεις επί χάρτου. Θα τεθούν σε εφαρμογή εάν όντως η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει τα ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε. Τα οποία φυσικά, πέτυχε βάζοντας το χέρι στην τσέπη του πολίτη που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών. Αλλά η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει εξαντληθεί, τα λεφτά βγήκαν από τα στρώματα και τα σεντούκια, δεν υπάρχουν άλλα. Προσωπικά, εκτιμώ πως τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Και έτσι τα αντίβαρα θα είναι μηδενικά. Ουσιαστικά, τα πλεονάσματα αυτά, όχι μόνο στερούν πόρους από την ελληνική οικογένεια, τον έλληνα επιχειρηματία, αλλά μας κάνουν και κακό μακροπρόθεσμα.
3)Επί της ουσίας όμως διαφωνείτε με μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνων, ή τα σχολικά γεύματα;
Φυσικά και όχι. Στόχος μας είναι η δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας το χρόνο. Κατά συνέπεια, σε πέντε χρόνια, οι θέσεις εργασίας θα είναι 600.000 και η ανεργία θα πέσει στο μισό. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα είναι απαραίτητες τέτοιες παροχές, αυτό θέλουμε.
Οπωσδήποτε το επίδομα τέκνων, σε μια χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα, είναι αρκετά χρήσιμο για τη μέση ελληνική οικογένεια. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να στερούμε μια με δυο συντάξεις από τον συνταξιούχο παππού ή γιαγιά, να φορολογούμε αγρίως τον χαμηλόμισθο γιο, ο οποίος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με 700 ευρώ το μήνα- που με τη μείωση του αφορολογήτου από 1-1-‘19 χάνει έναν μισθό- και από την άλλη να αυξάνουμε το επίδομα τέκνου. Τα παίρνουν από τη μια τσέπη και τα επιστρέφουν στην άλλη, αλλά κουτσουρεμένα.
Τέτοιου είδους τρικ είναι.. πεπατημένη για την κυβέρνηση. Όπως όταν κατήργησαν το πεντάευρω για την είσοδο στα νοσοκομεία και μετά επέβαλαν κράτηση υπέρ Υγείας, σε όλους τους συνταξιούχους κάθε μήνα ύψους 6%, ποσό που ισοδυναμεί με μια σύνταξη τον χρόνο περίπου.
4) Ωστόσο, υπάρχει και το θέμα του χρέους, αναμένεται ελάφρυνση. Δεν θεωρείτε οτι θα προχωρήσει;
Το ΔΝΤ περιμένει σαφή δέσμευση των ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους, για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα περιμένει αρκετά, πιθανότατα μετά και τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Άλλωστε, το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2016 έδωσε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη «χρυσή ευκαιρία» να υποστηρίζει οτι δεν είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που το κράτος έχει τόσο καλές επιδόσεις.
5)Ποια η γνώμη σας για τις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση;
Και σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι νευραλγικός για ένα κράτος, αποδεικνύεται η προχειρότητα της κυβέρνησης. Από τη μια ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και από την άλλη ο υπουργός Παιδείας ομολογεί επί της ουσίας, πως ένας μαθητής της τρίτης γυμνασίου σήμερα, δεν ξέρει με τι καθεστώς θα δώσει εξετάσεις. Προτού προλάβει το υπουργείο να καταρτίσει σαφές σχέδιο επί του θέματος, ο πρωθυπουργός μιλά για ριζικές αλλαγές, προκαλώντας ανησυχίες στα παιδιά και τους γονείς τους.
Κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε μέτρα στην Παιδεία και άμεσα για να σταματήσουμε το λεγόμενο brain drain. Δεν είναι δυνατόν τα καλύτερα «μυαλά», οι νέοι που μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα, να αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν για να έχουν επαγγελματικό μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου