Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Στο Ευρωκοινοβούλιο εργασιακά και μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας




 Ενημέρωση της «Ομάδας Εργασίας για τις εργασιακές και κοινωνικο-ασφαλιστικές αλλαγές στην Ελλάδα» από την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Στα χέρια της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου το Πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές αλλαγές

-          Θεανώ Φωτίου: Στηρίξτε τις θέσεις μας για τη μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας, χωρίς περικοπές των επιδομάτων
-          Κωνσταντίνα Κούνεβα: Η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξει έμπρακτα τις ελληνικές θέσεις
-          Τόμας Χέντελ, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης Ε.Κ.: Θα υποστηρίξουμε τις προτάσεις του πορίσματος και της ελληνικής κυβέρνησης


Tην  υποστήριξη  του Ευρωκοινοβουλίου,  ώστε η εξασφάλιση του ποσού  που απαιτείται  για τη διεύρυνση των αποδεκτών  του  Κοινωνικού  Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) να μη προέλθει από την περικοπή των αναπηρικών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων   ζήτησε η αναπληρωτής υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την επίσκεψη στην έδρα του ευρωπαϊκού θεσμού στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας για τις εργασιακές και κοινωνικο-ασφαλιστικές αλλαγές στην Ελλάδα» παρουσίασε στον πρόεδρο και στους συντονιστές των πολιτικών ομάδων της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του  Ευρωκοινοβουλίου, στην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθώς και στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» το πλήρες σχέδιο μεταρρύθμισης του κράτους πρόνοιας  και της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
«Εκθέσαμε όλο το πρόγραμμά μας πάνω στην Κοινωνική Προστασία, τόσο το τρίπτυχο των άμεσων ενεργειών που κάνουμε για να κρατήσουμε όρθια στα πόδια της μια κοινωνία η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε όλους τους τομείς - φτώχειας, ανεργίας, παιδικής φτώχειας, εργασιακής φτώχειας κλπ-. Εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επιταχύνει σε όλους τους τομείς την προστασία των ανθρώπων - με τους προβληματισμούς μας σε όλα τα επίπεδα -, ώστε πράγματι να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που έχουν τεράστια ανάγκη σήμερα», δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης η Θ. Φωτίου. «Ζητήσαμε από την Επιτροπή να μας υποστηρίξει, ώστε όλα τα ποσά τα οποία θα διατεθούν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -το οποίο υπολογίζεται ότι φτάνει γύρω στα 700 με 900 εκατ. ευρώ- να μη προέλθουν από περικοπή επιδομάτων. Διότι δεν έχει κανένα νόημα να κόψουμε ένα επίδομα, για να δώσουμε ένα άλλο. Εφόσον η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι έχει αυτά τα χρήματα, μέσα από εξοικονόμηση άλλων πόρων, διαμέσου όλης της κυβέρνησης, να μας υποστηρίξει η Επιτροπή Απασχόλησης να χρησιμοποιήσουμε αυτό το επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, αθροίζοντάς το στις ήδη πολύ χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 2,2% του ΑΕΠ συνολικά στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4,1%. Θεωρώ ότι η Επιτροπή Απασχόλησης το κατάλαβε, το συζήτησε και ενδιαφέρεται γι’ αυτή την στήριξη».
Στη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», η επικεφαλής του Γραφείου του υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρουσίασε  στην Ομάδα Εργασίας τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τον εν εξελίξει διάλογο επί των εργασιακών και τα βασικά συμπεράσματα από το πόρισμα της «Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων»,  το οποίο και επέδωσε στον πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης, Τόμας Χέντελ.
«Πώς μπορεί η Ομάδα Εργασίας για τις εργασιακές και κοινωνικές αλλαγές να εκφράσει εμπράκτως την υποστήριξη της στην Ελλάδα, εφόσον οι συνάδελφοι βουλευτές πειστούν για τις ελληνικές θέσεις;» ρώτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, λαμβάνοντας το λόγο. Επεσήμανε  ότι τόσο η Ενιαία Αρχή για όλα τα κοινωνικά επιδόματα όσο και το Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αποτελούν βήματα μοναδικά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αλλά αυτά τα βήματα, όπως είπε, πρέπει να επιβραβευτούν με την υποστήριξη των ευάλωτων ανθρώπων και των οικογενειών τους και όχι με μέτρα που απλώς θα αναδιαρθρώνουν τα επιδόματα της φτώχειας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης, Τόμας Χέντελ, δεσμεύθηκε για μια δήλωση υποστήριξης των συμπερασμάτων της «Επιτροπής Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», εφόσον αυτά συμφωνούν με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας μας.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more