Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Νίκος Χουντής:Η ανανέωση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημαίνει νέους κινδύνους πολεμικών συρράξεων


Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, μιλώντας στη διημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) που διεξήχθη στις Βρυξέλες με θέμα τις στρατιωτικές εμπλοκές του ΝΑΤΟ και τη Διεθνή Ειρήνη τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει, το ΝΑΤΟ είναι σε μια φάση συνεχούς στρατολόγησης νέων μελών, έχει 28 μέλη, αλλά έχει και 21 συνεταίρους.

Η στρατολόγηση νέων μελών ήταν και είναι στοχευμένη.

Απευθύνθηκαν στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Διείσδυσαν στα Βαλκάνια, με χαρακτηριστική την υπόθεση του Μαυροβουνίου.

 Προσέγγισαν χώρες που είχαν μείνει ουδέτερες στο ψυχρό πόλεμο, όπως η Αυστρία, και οι Σκανδιναβικές χώρες..

Έχουμε μια επέκταση προς κάθε κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι μόνο.

Τι αποκαλυπτικό έχουμε στη τάση ανανέωσης, ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και των πεδίων δράσης του:

Στις αρχές Ιουλίου έχουμε Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Έχουμε δείγμα το πού το πάει το ΝΑΤΟ, ποιος είναι ο ρόλος του και επειδή υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, συγκρούσεις σε μια σειρά σημεία, και επειδή φαίνονται τα σχέδια για επέκταση των συγκρούσεων και για νέες επεμβάσεις, πρέπει παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τι θα αποφασιστεί.

Έχουμε επανειλημμένες δηλώσεις με αφορμή και το προσφυγικό, για τη στενή συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.

Ήδη το Συμβούλιο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο πλήρους ανάπτυξης των νατοϊκών δυνάμεων από τη Βαλτική, τη Μαύρη θάλασσα, τον Καύκασο, έως τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη στην κοινοβουλευτική σύνοδό των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν αποφασίσει ότι, μέχρι το 2020, όλα τα μέλη πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2%.

Αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια στο πού και πώς θα εξελιχθεί η δράση του ΝΑΤΟ.

Με αφορμή το προσφυγικό, έχουμε ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου, εκτός των άλλων, δημιουργούνται, αναζωπυρώνονται προβλήματα αμφισβήτησης ελληνικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Στόχευσή του είναι η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Συρίας και όχι για να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφυγικών ροών, όπως λέγεται, καθώς αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επέφεραν στη Συρία, και όχι μόνο, τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές, ότι ο επόμενος στόχος είναι πάλι η Λιβύη.
Έχουμε τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την διεύρυνση Ανατολικά, την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ζώνης» στις χώρες, όπως στη Ρουμανία, τη διεύρυνση στη Σκανδιναβία αλλά και στις άλλες Βαλτικές χώρες, που δρομολογούν αντίμετρα από την πλευρά της Ρωσίας.

Η κατάσταση επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές ότι είναι κρίσιμη και ανησυχητική.

Η ανανέωση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημαίνει νέους κινδύνους πολεμικών συρράξεων, οι λαοί πρέπει να αντισταθούν, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more