Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Πως το BREXIT μπορεί να φέρει εκλογές στην Ελλάδα μέχρι τέλους του χρόνου

Του δημοσιογράφου Χρήστου Δημητριάδη*



 Σίγουρα αρκετοί αναγνώστες μας θα έχετε ακούσει, δει ή διαβάσει για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Αγγλία σε λίγες μέρες όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν αν παραμείνει η Χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζουμε ότι στο Ευρώ δεν έχουν μπει. Άρα αν θα οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην απώλεια μιας Χώρας με στρατηγική θέση και η οποία συμβάλει τα μέγιστα με κονδύλια στην Ευρωπαϊκή ύπαρξη. Άλλωστε ένας βασικός λόγος που ενδόμυχα υπάρχει στο μυαλό όλων των Άγγλων πολιτών είναι γιατί εμείς να πληρώνουμε πολλά και να μην εισπράττουμε σχεδόν τίποτα. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σχηματιστεί με αυτά τα πρότυπα. Δηλαδή οι πλούσιες Χώρες να συνεισφέρουν στις φτωχές.  Ένας άλλος λόγος που μπαίνει σήμερα αυτό το σοβαρό ερώτημα είναι το γεγονός ότι οι Άγγλοι είναι εκ φύσεως Ευρωσκεπτικιστές.  
Άλλωστε αυτό ανέδειξε η κάλπη στις Ευρωεκλογές του 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το United Kingdom Independence Party του Φάρατζ όπου και αργότερα σχημάτισε δική του Ευρωσπεπτικιστική ομάδα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι το Κυβερνών Κόμμα του Κάμερον δεν ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα αλλά έχει δική του ομάδα, τους συντηριτικούς μεταρρυθμιστές, στην οποία μάλιστα ανήκει ο ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής Νότης Μαριας. Άρα από τους 73 συνολικά Ευρωβουλευτές μόνο οι 27 ανήκουν σε Ευρωπαϊκά Κόμματα που υποστηρίζουν την Ενωμένη ενωποίηση. Τι θα γίνει όμως αν το BREXIT υπερτερήσει; Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα μιας και δεν υπάρχει σαφής νόρμα για τον οδικό χάρτη   που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Καταρχήν σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη θα υποστεί μια ήττα και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Από την άλλη όμως ίσως χαλαρώσουν οι μηχανισμοί γιατί ένα δεύτερο αυτή τη φορά GREXIT θα διαλύσει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και την Ευρώπη. Οι συνθετικοί πυρήνες για την Ε.Ε. είναι η Ρώμη, η Ελλάδα και ο Χριστιανισμός Ορθόδοξος ή Καθολικός. Πάντως θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν οι 73 Ευρωβουλευτές. Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να μην αντικατασταθούν και να μείνουν κάποιες Ευρωπαϊκές ομάδες κολοβές. Αυτό μπορεί να διαλύσει τις δυο Ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του Κάμερον και του Φάρατζ χωρίς να είναι βέβαιο αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και στο συν κυβερνών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κόμμα των Σοσιαλιστών που θα χάσει μεγάλη δύναμη καταστόντας το Λαϊκό Κόμμα κυρίαρχο. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για επαναληπτικές εκλογές στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο ώστε να αναπληρωθούν οι 73 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι κατεξοχήν αυτές τις έδρες θα τις κερδίσουν το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Είναι ένα σενάριο το οποίο έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει δυο ακόμη έδρες οι οποίες θα αναπληρωθούν από το πρώτο και δεύτερο Κόμμα. Η κοινωνία πάντως θα στείλει μήνυμα. Για φανταστείτε ποια θα είναι η κατάσταση αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μεγάλη διαφορά αποδοκιμαζόμενος; Θα αναγκαστεί να προσφύγει και πάλι στις κάλπες. Το τρίτο και τελευταίο σενάριο κάνει λόγο για αντικατάσταση των Ευρωβουλευτών από την λίστα του 2014. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα αποτελέσματα το πιθανότερο είναι Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να πάρουν από μια ακόμη έδρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί ο πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και από τη ΝΔ η Νίκη Τζαβέλα πρώην στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. το Γιώργου Καρατζαφέρη. Εν κατακλείδι ας μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σε σενάρια γιατί μπορεί οι Άγγλοι να λογικευτούν και να ψηφίσουν με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα ή το μικροπολιτικό συμφέρον τους…

* O Χρήστος Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Θέμα της Χαλκιδικής και διευθυντής ενημέρωσης της Πέλλα τηλεόρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more