Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Επιστολή Ν. Καραμανλή προς τον Κ. Μητσοτάκη για το ρεύμα των Αγροτών

Σημαντική επιστολή προς τον νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο πρώην πολιτευτής και μέλος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καραμανλής με θέμα το ρεύμα των αγροτών το οποίο έχει άμεση εφαρμογή και στην Χαλκιδική, Μάλιστα ο ίδιος δίνει και λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή του:

Αξιότιμε  κε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κε Διευθυντά,
Κατ΄αρχάς επιτρέψτε μου κε Πρόεδρε να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στη θέση του Προέδρου της παράταξης μας. Εύχομαι ολόψυχα οι προσπάθειες σας και το  έργο σας να  στεφθούν με επιτυχία. Να γνωρίζετε ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευόδωση των ευγενών σκοπών σας απρουπόθετα όπως έπραξα σε κάθε στιγμή μέχρι σήμερα. Οι ευχές μου συνοδεύουν και τις προσπάθειες σας στα νέα σας καθήκοντα  κε Μακάριε Λαζαρίδη.
Ενεργοποιώντας στο έπακρο για μια ακόμη φορά τις όποιες δυνατότητες διαθέτω θα ήθελα να σας ενημερώσω με όσο το δυνατόν περιγραφική επάρκεια διαθέτει ο λόγος μου – αποτέλεσμα και έκφραση μιας συνεχούς συστηματικής και ενσυνείδητης ενασχόλησής μου με τα προβλήματα του νομού Χαλκιδικής -  για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της  κοστολόγησης της βρώσιμης – πράσινης ελιάς και των εξελίξεων που δρομολογεί η δικαστική εμπλοκή  των αγροτών- ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής κατά της ΔΕΗ αναφορικά με την καταχρηστικότητα των όρων του συμβολαίου παροχής ΜΑΤ(μειωμένο αρδευτικό τιμολόγιο) που κρίθηκε πρωτόδικα από αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής μετά από αδιάλειπτο και αδιάπτωτο αγώνα μου 10 ετών περίπου, ακυρώνοντας κατ΄ουσία την νομιμότητα της σύμβασης και κατά συνέπεια την πολιτική κοστολόγησης της ωριαίας Kwh που η ΔΕΗ εφάρμοζε  όπως αποδείχθηκε  και θα σας εξηγήσω αποδεικτικά κατωτέρω επί σειρά ετών (ιδιαίτερα τα  τελευταία 10 έτη) σε βάρος του αγροτικού εισοδήματος.
Η πολιτική αυτή της ΔΕΗ να αξιώνει δικαστικά τις υπερβάσεις από τους αγρότες και όσοι αδυνατούν να τους τροποποιεί μονομερώς το ρεύμα και να τους εντάσσει σε τιμολόγιο οικιακής χρήσεως ανατρέχει στο έτος 2005(το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με Υπουργό τον Τσοχατζόπουλο εισηγήθηκε και υλοποίησε τους ελέγχους)  οπότε και ασκήθηκαν οι πρώτες αγωγές σε βάρος αγροτών όλης της Ελλάδας κυρίως όμως της Χαλκιδικής και του Ν.Θεσσαλονίκης. (Β΄εκλογική περιφέρεια). Σήμερα οι αγωγές γενικεύονται σε όλη την Ελλάδα όπως γνωρίζω και δη στην Κρήτη και Πελοπόννησο.
Ως νομικός σύμβουλος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών αντιδράσαμε δικαστικά και μέχρι σήμερα ενώ  οι αγρότες από όλους σχεδόν τους νομούς της Ελλάδας υπεχώρησαν,  οι αγρότες της Χαλκιδικής συνεχίζουμε μέχρι σήμερα τους αγώνες μας και πετύχαμε πρωτόδικα τουλάχιστον την δικαίωσή μας να χαρακτηρισθεί ως καταχρηστική η συμπεριφορά της ΔΕΗ σε βάρος των αγροτών « σπάνωντας» για πρώτη φορά δικαστικά το ιδιότυπο κρατικό μονοπώλιο της επιχείρησης.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η αναμόρφωση του συμβολαίου της ΔΕΗ προς τους αγρότες και η αλλαγή του μαθηματικού τύπου υπολογισμού των Kwh που απαιτεί την τροποποίηση με νομοθετικό μέτρο της ισχύουσας ΚΥΑ 142196/10-11-1987 των συναρμόδιων σήμερα  Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης,  Κλιματικής αλλαγής & Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (ή  όπως ονομάζονται σήμερα). Το μέτρο αυτό που το αναμένουν οι αγρότες δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος στο κράτος, διαμορφώνει νέο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προς τους αγρότες  και αμβλύνει το κόστος παραγωγής ανακουφίζοντας τους παραγωγούς μας. Ειδικά για τον Νομό Χαλκιδικής αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής της βρώσιμης ελιάς θα μειωθεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων των ελαιοπαραγωγών μας. Το ίδιο θα συμβεί και στους άλλους νομούς που παράγουν ελιά.  
Πουθενά στο συμβόλαιο δεν αναφέρονται τα όρια κατανάλωσης του ΜΑΤ ούτε ποτέ ενημερώθηκαν  οι αγρότες  για τις κλιμακούμενες υπερβάσεις τους στην διαδρομή της τελευταίας πενταετίας πολύ δε περισσότερο στο απώτερο παρελθόν και όμως εγκαλούνται  για τις υπερβάσεις ως υπαιτίως να έχουν προκαλέσει αυτές και καλούνται να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα της πενταετίας με την ταυτόχρονη τιμολόγησή του με βάση το τιμολόγιο οικιακής χρήσεως χωρίς καμία προειδοποίηση όταν η ΔΕΗ η ίδια ομολογεί σε αγωγές της  που άσκησε σε βάρος των αγροτών ότι «προσφάτως αντιλήφθηκε ότι πολλοί από τους καλλιεργητές …. Παρουσιάζουν καταναλώσεις οι οποίες φαίνονται υπερβολικές..» ενώ αναφέρει  «… Η επιχείρησή μας διαθέτει τα μέσα και την τεχνογνωσία για να υπολογίσει με ασφάλεια βάσει επιστημονικών και αντικειμενικών δεδομένων την ποσότητα ηλεκτρικού  ρεύματος την οποία απαιτείται να καταναλώσει κάποιος…..»  και επομένως η ανωτέρω κραυγαλέα αντίφαση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά γιατί η ΔΕΗ  δεν  ειδοποίησε τους αγρότες για τις υπερβάσεις ούτε ποτέ τους  ενημέρωσε για τα όρια κατανάλωσης του ΜΑΤ ενώ από τα πιστοποιητικά καταναλώσεων  θα μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί τις υπερβάσεις.(περίοδο κατανάλωσης 2005 -2010).
Η  όλη η συμπεριφορά της ΔΕΗ κρίνεται ενόψει των ανωτέρω ως προδήλως καταχρηστική αφού σύμφωνα με τις νόμιμες προσδοκίες του καταναλωτή, τι δηλαδή θα μπορούσε να προσδοκά ο καταναλωτής ως περιεχόμενο της σύμβασης και κατά συνέπεια της συμπεριφοράς  αντιβαίνει  στην γενική ιδέα  της 371ΑΚ και 281 ΑΚ  αφού  ο ένας από τους συμβαλλομένους διαμόρφωσε μονομερώς το συμβατικό περιεχόμενο       (συμβόλαιο ΔΕΗ)  αλλά και ατελώς  και επομένως κατά τρόπο παράνομο και άκυρο. Εξάλλου ο κανόνας  του άρθρου 2 του ν. 2251/94 εξειδικεύει  τον κανόνα της ΑΚ 281 (Καράσης σελ. 128).
Εάν  δε οι αγρότες σήμερα συνεμορφούντο με τις επιστολές της ΔΕΗ και προσέφευγαν στην ΥΕΒ (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων της τ.ΝΑ Χαλκιδικήςκαι νυν Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας) δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο που θέλει η ΔΕΗ παρά μόνο αντικανονικά αφού το πλαίσιο για την διαχείριση υδάτινων πόρων δεν είναι το ίδιο που εφαρμοζόταν  όταν έγινε η σύμβαση πριν από πολλά έτη.
 Η συμπεριφορά της ΔΕΗ όπως εξειδικεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από το έτος 2005 κυρίως έως και σήμερα που συνεχίζουμε τους δικαστικούς αγώνες :1) με την μονομερή τιμολόγηση οικιακής χρήσεως και 2) την υποχρεωτική υπογραφή συμβολαίου από τους αγρότες  με τιμολόγιο γενικής χρήσεως και όχι με ΜΑΤ  ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κατ αρχάς σύμβαση με τιμολόγιο αρδευτικό και μόνο όταν θα παρουσιασθεί υπέρβαση στην κατανάλωση που θα πρέπει να υπολογισθεί όμως με τα νέα δεδομένα και στοιχεία και όχι με τα παλαιά θα πρέπει για το ποσό των Kw καθ΄ υπέρβαση τιμολόγηση με οικιακής χρήσεως,  παραβιάζει συστηματικά, βάναυσα και αδιάλειπτα την συνταγματικά (άρθρο 25 παρ.1Σ) κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας που διατρέχει το ιδιωτικό Δίκαιο, τόσο σε κοινοτικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα όπως προκύπτει και από την  απόφαση της Ολομελείας του ΑΠ με αριθμό 43-54/2005  θα πρέπει να σταθμίζεται η προσφορότητα του επιβαλλόμενου μέτρου, η αναγκαιότητά του και η συνάφεια του μέτρου προς τον επιδιωκόμενο σκοπό αφού  η τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος αποκλειστικά με βάση το τιμολόγιο οικιακής χρήσεως, θα έχει ως αποτέλεσμα οικονομική επιβάρυνση δυσανάλογη των εσόδων των αγροτών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους έλληνες αγρότες  και τις οικογένειες  τους. (ΣτΕ 2376/1988, 393/1993).
Κε Πρόεδρε, 
Η ΔΕΗ έχει ασκήσει σωρεία αγωγών σε βάρος των αγροτών της Χαλκιδικής αλλά και σε άλλους νομούς και αφορούν την δικαστική διεκδίκηση  των οφειλομένων αναδρομικά της τριετίας 2005-2007 έως και 2010 (καθώς από το 2008 η ΔΕΗ προχώρησε σε μονομερή αλλαγή του τιμολογίου από ΜΑΤ σε οικιακής χρήσης) το οποίο μέχρι και σήμερα σε πολλούς αγρότες υφίσταται και είναι οικονομικά επαχθές για αυτούς   ενώ το επιχείρημα και ο ισχυρισμός της ΔΕΗ ότι ανατιμολογήθηκαν οι καταναλώσεις εκείνες μόνο που δεν αφορούν τις καλλιέργειες των αγροτών που είναι δηλωμένες είναι καθόλα έωλος  αφού ποτέ δεν αποδείχθηκε από την ΔΕΗ εγγράφως η έκταση που αρδεύουν οι αγρότες  παρανόμως αλλά εξάγει αυτό το συμπέρασμα από τις υπερβάσεις της κατανάλωσης που δεν οφείλονται όμως σε καλλιέργειες άλλες από αυτές που πραγματικά αρδεύουν  ούτε σε εμπορία νερού  αλλά   το μοντέλο υπολογισμού το οποίο  είναι παρωχημένο και δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα τα σημερινά είναι ο κύριος πταίστης της υπερχέωσης των αγροτικών τιμολογίων.
Η ΔΕΗ  συμπεριφέρθηκε καταχρηστικά και παράνομα μονομερώς σε βάρος των αγροτών της Χαλκιδικής και άλλων νομών,   τροποποίησε τη σύμβαση και την κατήγγειλε χωρίς  δοθεί καμία εναλλακτική λύση προς το συμφέρον των αγροτών, δεν τους παρείχε ικανοποιητικό πεδίο ενημέρωσης ως όφειλε να πράξει αφού κατά την υπογραφή του συμβολαίου κανείς δεν τους ενημέρωσε για το ανώτατο όριο κιλοβατώρων που δικαιούνται και πάντως ενώ υπήρχαν αυξητικές τάσεις κατανάλωσης εκ μέρους των λόγω της υπέρβασης για λόγους κλιματικής αλλαγής και έντατικοποίησης των καλλιεργειών  δεν τους ειδοποίησε εμπρόθεσμα γεγονός που οδήγησε στην σημερινή πλασματική κατάσταση αντισυμβατικής συμπεριφοράς  και με βάση αυτή την συμπεριφορά άσκησε αγωγές δικαστικά αξιώνοντας τις υπερβάσεις και τροποποιώντας μονομερώς σε αυτούς που δεν πληρώνουν λόγω αδυναμίας οικονομικής το τιμολόγιο από ΜΑΤ σε αυτό το ακριβό της οικιακής χρήσης.
Η πολιτική της ΔΕΗ να τιμωρήσει τους πταίστες-αγρότες και να  τιμολογήσει με ρεύμα γενικής χρήσης έχει ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της αξίας της κιλοβατώρας με αποτέλεσμα τα επιβαλλόμενα πρόστιμα -τα οποία σημειωτέον κοινοποιήθηκαν στους πιο πολλούς αγρότες άνευ οποιουδήποτε πορίσματος των φερόμενων ελέγχων των άτυπων επιτροπών- να εξαλείφουν κάθε δυνατότητα πληρωμής τους.
Ωστόσο κανένας δεν ειδοποίησε εγγράφως τους αγρότες αλλά και προφορικώς ότι θα πρέπει να προβαίνουν ως αγρότες σε επικαιροποίηση των δεδομένων στο Δελτίο Α1 στην ΝΑ Χαλκιδικής με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει  καλλιέργειες και εκτάσεις πολλοί από αυτούς μισθώνοντας και άλλους αγρούς χωρίς να το δηλώσουν,  και ως εκ τούτου αβίαστα προκύπτει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να τροποποιήσει την τιμολογιακή πολιτικής της,  έναντι των αγροτών του Ν. Χαλκιδικής και της υπολοίπου Ελλάδας,  να προσαρμόσει το συμβόλαιό της  στις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και να υπάρξει νομοθετική τροποποίηση της Κ.Υ.Α για τον υπολογισμό των κιλοβατώρων ανά καλλιέργεια έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ο αποδεκτός  αριθμός προς κατανάλωση κιλοβατώρων στις σημερινές συνθήκες καλλιέργειας. Ειδικότερα οι συντελεστές του μαθηματικού τύπου όπως προαναφέρω  με τον οποίο υπολογίζονται οι  αποδεκτές κιλοβατώρες  για κάθε διαφορετική καλλιέργεια που σήμερα υπολογίζονται με μοντέλο μαθηματικό του 1978 θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να  προσαρμοσθούν στα μεγέθη τα σημερινά όπως π.χ.  το μανομετρικό δηλαδή το βάθος στο οποίο κατέρχεται στην γεώτρηση η αντλία να θεωρηθεί πιο μεγάλο οπότε η χρήση του απαιτεί περισσότερο ρεύμα οπότε η ετήσια αποδεκτή κατανάλωση μεγαλώνει οπότε αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στον μαθηματικό τύπο με ανάλογη αλλαγή του συντελεστού βάθους. Αυτή  η νέα επιμέτρηση του βάθους με βάση το μαθηματικό μοντέλο με νέους συντελεστές θα οδηγήσει σε αύξηση του ανώτατου αποδεκτού ορίου  των  κιλοβατώρων οπότε οι αγρότες μας εκ προοιμίου δεν θα είναι παραβάτες της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ.
Αυτή θα είναι εκ μέρους της παράταξής μας μία μοναδική προσφορά στον αγροτικό κόσμο που θα βοηθήσει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του.!!

Αξιότιμε Κε Πρόεδρε,    
Κίνητρό μου πάντα βέβαια παραμένει η βαθιά αγάπη μου για την παράταξή μας και η αμέριστη και  απρουπόθετη στήριξη του έργου σας και υμών προσωπικά και των συνεργατών σας και η προσπάθειά μου για συγκρότηση μιας ευανάγνωστης γραμμής επιχειρηματολογίας για τρέχοντα ζητήματα της εκλογικής μου περιφέρειας. Το ίδιο έπραξα εξάλλου και με τον κο Σαμαρά  Α. ως Πρόεδρο της ΝΔ.
Με την επιστολή αυτή  πιστεύω ότι σας καθιστώ ενήμερο για ένα θέμα που η λύση του σύμφωνα με τα ανωτέρω θα ανακουφίσει τους αγρότες μας και θα ενισχύσει το εισόδημά τους. Η αντιμετώπισή του κατά την άποψη μου θα δώσει τον απαιτούμενο πολιτικό και κοινωνικό τόνο στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται και θα βοηθήσει τον αγροτικό πληθυσμό να  σταματήσει να τοποθετείται με  αμυντικό τρόπο απέναντι στις  αλλαγές που προωθούνται αφού η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση προστασίας του εισοδήματός του θα αποτελέσει παραδοχή με θεσμικές  εγγυήσεις και  οριοθετήσεις και  θετικό πρόσημο για  την αγροτική πολιτική μας. 
Σε τελική βέβαια ανάλυση σαν το τόξο του Οδυσσέα, που ήταν ένα όπλο, που μόνο εκείνος είχε την δύναμη να χειρίζεται, εσείς είστε  και ο μόνος ικανός να χειριστείτε και να αξιοποιήσετε τις κατά την γνώμη μου θετικές προτάσεις μου και να συλλάβετε την ¨γεωμετρία¨ αυτού του πολιτικού διανύσματος που ονομάζεται πολιτική ΜΑΤ, καθώς και την διαχειριστική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στον νομό Χαλκιδικής και εξ΄αφορμής  των αγροτών στη Χαλκιδικής αλλά και   σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με την Προσήκουσα Τιμή 

Νίκος Χ. Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more