Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Πρόταση βιωσιμότητας στο ναυάγιο του Ασφαλιστικού!

Άρθρο Γνώμη στους Νέους Ορίζοντες

Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές  πειραμάτων πάνω στο ασφαλιστικό. Άλλη μια Κυβέρνηση, αυτή τη φορά της αριστεράς, νομοθετεί σκληρά, αντικοινωνικά και φυσικά χωρίς ντροπή φέρνοντας ένα Ασφαλιστικό-Φορολογικό σύμφωνα με το οποίο δήθεν θα λύσει το μείζων πρόβλημα που θα απασχολήσει τις μελλοντικές γενιές ώστε να πάρουν κάποια σύνταξη. Είναι δεδομένο ότι το πρόχειρο αυτό νομοθέτημα που ψηφίστηκε όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού αλλά θα δυσχεράνει και την σημερινή επιβαρυμένη κατάσταση. Το ασφαλιστικό χρειάζεται βαθιά τομή με γενναιότητα και θάρρος. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εξεταστεί ένα νέο σύστημα απονομής σύνταξης όχι μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά μέσα από τα έσοδα που θα αποταμιεύει το Κράτος.
Η κατάργηση όλων των ασφαλιστικών εισφορών (Μερική πρόταση Σ. Μάνου) είναι μια καλή λύση ώστε να ανακινηθεί η Ελληνική οικονομία  μέσα από ένα δημιουργικό σοκ.  Οι συντάξεις που καταβάλλονται από 01/01/2018 θα έχουν τις παρακάτω κλίμακες και θα πληρώνονται απευθείας από τον Κρατικό προϋπολογισμό με τη συμπλήρωση του 67 Έτους της ηλικίας.

Από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια εργασίας σύνταξη 200 ευρώ
Από έντεκα χρόνια έως είκοσι χρόνια σύνταξη 400 ευρώ
Από Είκοσι  ένα χρόνια έως τριάντα χρόνια σύνταξη 600 ευρώ
Από τριάντα ένα χρόνια έως σαράντα χρόνια σύνταξη 800 ευρώ και πάνω από σαράντα χρόνια εργασίας μέγιστη σύνταξη 1000 ευρώ.

Όσοι παίρνουν συντάξεις θα παραμείνουν στο παλαιό σύστημα. Καταργείται το επίδομα ενεργείας το οποίο θα μετατραπεί σε επίδομα εργασίας στους ΟΤΑ. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει Εθνική σύνταξη και από εκεί και πέρα ο κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος να επιλέγει και μια ιδιωτική ασφάλιση αν θέλει να εισπράττει περισσότερα.   Παρακάτω σας παραθέτω ένα απλό παράδειγμα:
Έστω ότι νέος 25 ετών βρίσκει δουλειά με 1.000 ευρώ μικτά. Με το σύστημα Κατρούγκαλου κρατούνται από το μισθό του για το ΙΚΑ 2.180 ευρώ ετησίως. Στα 67 θα λάβει τη σύνταξη που ορίζει το σύστημα Κατρούγκαλου. Με την πρόταση μας όταν γίνει 67, θα αρχίσει να λαμβάνει 1000 ευρώ μηνιαίως από το κράτος και θα έχει αποφύγει κρατήσεις 2.180Χ42 = 91.560 ευρώ.
Αν τα 1000 ευρώ του φαίνονται λίγα, θα μπορούσε να επενδύει 100 (από τα 2.180 των κρατήσεων που γλυτώνει) ευρώ μηνιαίως σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα του δίνει από τα 65 του χρόνια και άλλα 400 ευρώ σύνταξη. Έτσι με την πρόταση μας χωρίς εισφορές στο ΙΚΑ αλλά με εισφορά 100 ευρώ σε μια ασφαλιστική εταιρεία θα έχει στα 67 μια σύνταξη 1.400 ευρώ. 400 παραπάνω από όσα έβγαζε όσο εργαζόταν. 1000 ευρώ από το κράτος και 400 από την ιδιωτική ασφαλιστική.
Ίσως κάποιοι μας ρωτήσουν που θα βρεθούν τα χρήματα. Το κόστος της πρότασης μας είναι περίπου 16,7 Δις ευρώ ετησίως. Σήμερα ο προϋπολογισμός πληρώνει 18 Δις ευρώ ετησίως. Τα κέρδη πολλά. Μείωση της ανεργίας που σήμερα είναι στο 26% τουλάχιστον σε πρώτη φάση κατά 4 μονάδες μιας και δεν θα υπάρχει λόγος μια επιχείρηση να μην ασφαλίσει τον εργαζόμενο της. Απλότητα στον Κρατικό μηχανισμό και ουσιαστική κατάργηση των ελέγχων του ΙΚΑ. Ευκολία στις προσλήψεις και φυσικά μηδενική γραφειοκρατία. Θέσπιση κοινωνικού πόρου 4% επί των εσόδων για κάθε Έλληνα ώστε να πληρώνονται οι πρόωρες συντάξεις και το ταμείο εργασίας. Μηδενικό αφορολόγητο για όλους με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης. Άμεση ρύθμιση με δόσεις όλων των εισφορών προς τα ταμεία αλλιώς θα μπλοκάρεται το ΑΦΜ και δεν θα έχει δικαίωμα ούτε η επιχείρηση να λειτουργήσει ή ο εργαζόμενος να πιάσει δουλειά. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας μιας πρότασης που σαφώς θα κρατήσει τους υφιστάμενους φορολογούμενους σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, θα εκμηδενίσει την μάστιγα των πρόωρων συντάξεων, θα μειώσει την ανεργία και θα δώσει την δυνατότητα στις νέες γενιές να πάρουν αξιοπρεπές μέρισμα. Στο επόμενο τεύχος θα εξειδικεύσουμε την πρόταση μας για το φορολογικό το οποίο θα πρέπει να γίνει ποιο δίκαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more