Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Από το σφιχταγκάλιασμα του κισσού ξηραίνονται 170 δέντρα

Ανοιχτή επιστολή


Κύριε γεωπόνε του Δήμου Έδεσσας

Ανεξάντλητη η δημιουργία του Θεού! Η Έδεσσα είναι η μοναδική πόλη που έχει διπλή ονομασία: του νερού και του πράσινου, από τα σπλάχνα της γης πηγάζει η ζωή και στα χώματά της φυτρώνει η δημιουργία. Τα νερά και τα ποτάμια διασχίζουν την πόλη και ποτίζουν τον απλόχωρο κάμπο που αυγαταίνουν την σοδειά του ξωμάχου και του γεωργού. Το πράσινο και τα λουλούδια στολίζουν και ομορφαίνουν τις αυλές, τους κήπους, τα μπαλκόνια με τα πολύχρωμα και μοσχομυρισμένα άνθη. Τα δέντρα τα ωφέλιμα φορτωμένα με τους ορεχτικούς και χυμώδεις καρπούς που ευφραίνουν τη γεύση και την όρεξη του ανθρώπου. Η Έδεσσα φημίζεται για τα εκλεκτά φρούτα της: κεράσια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια και μήλα. Μέσα στην πόλη ευδοκιμούν κι άλλα φιλικά και αγαπημένα δέντρα, οι νοικοκυρούλες μουριές που κάποτε έτρεφαν τα κουκούλια κι έφερναν ένα σοβαρό εισόδημα σε κάθε Εδεσσιώτικο σπίτι, οι αγέρωχες φλαμουριές που με τα φύλλα και τα άνθη μοσχοβολούν το σεργιάνι και το τσάι, οι βαθύσκιωτες καρυδιές ξεκουράζουν τον οδοιπόρο, οι λεύκες ψηλώνουν να φτάσουν τον ουρανό και τα πλατάνια, τα μνημεία της φύσης και της λεβεντιάς που κάποτε κοιμούνταν τα κλεφτόπουλα των αλλοτινών καιρών. Αυτά τα θέλγητρα της φύσης μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη. Όποιος βλέπει θαυμάζει το μεγαλείο της φύσης, την ανεξάντλητη δημιουργία του Θεού!
Το νεκραγκάλιασμα του κισσού θα ξηράνει 170 δέντρα. Από την οδό της 25ης Μαρτίου, στο δρόμο προς την Αλμωπία και με αφετηρία το γεφύρι του ξηροπόταμου ίσαμε το γεφύρι του νεκροταφείου και στις δύο όχθες έχει αναπτυχθεί, από χρόνια, μια οργιώδης βλάστηση αδιαπέραστη, από πλατάνια, λεύκες, φλαμουριές, μουριές, συκιές, κληματαριές, τριανταφυλλιές, αγριόχορτα, αγκάθια, βάτα και στον πυθμένα κυλάει ράθυμα το λιγοστό νερό από τις πηγές του Προφήτη Ηλία. Το θέαμα που βλέπει ο περαστικός είναι θλιβερό, σπαραχτικό και καταστροφικό. Ο παρείσακτος κισσός που δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, μόνο έρπεται, ξεσπάει εκδικητικός, αναρριχάται, σκαρφαλώνει, αγκαλιάζει αδερφικά, τυλίγεται ερωτικά, σφίγγεται ασφυχτικά κι απομυζά φονικά τους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων, από την ρίζα μέχρι την κορφή. Αυτός ο θανάσιμος εχθρός με το νεκραγκάλιασμά του σύντομα θα ξεράνει 170 δέντρα. Θα ακολουθήσουμε την πορεία του ξηροπόταμου. Από το γεφύρι της 25ης Μαρτίου ίσαμε το γεφύρι του Σ. Σταθμού και στις δύο όχθες στενάζουν άρρωστα και ξεψυχούν 90 δέντρα. Από το γεφύρι του Σ. Σταθμού μέχρι την Εκκλησία των Αγίων Πάντων άλλα 48 βαριανασαίνουν τον ρόγχο του θανάτου. Από το γεφύρι των Αγίων Πάντων ίσαμε του νεκροταφείου θα ξεραθούν άλλα 32 δέντρα.
Να μην χάσουμε τον υγιεινό πνεύμονα του οξυγόνου. Πρέπει η υπηρεσία σας άμεσα, γρήγορα και ενεργά να αντιμετωπίσει αυτό το καταστροφικό μένος του κισσού, να καθαριστεί και να καταστραφεί το φονικό σφιχταγκάλιασμα, αλλιώς όλα θα ρημάξουν και θα ξεραθούν και θα χάσουμε αυτόν τον υγιεινό πνεύμονα της δροσιάς και του οξυγόνου. Κι ούτε να μας καθησυχάζετε με παιδαριώδεις δικαιολογίες και αστείες εξηγήσεις ότι αφήνετε τον κισσό να θεριεύει και ν’ αγκαλιάζει με πλούσια φυλλώματα τους κορμούς και τα κλαδιά για να έχουν κρυψώνα, καταφύγιο και φωλιές τα πουλιά. Τότε αν στέκει αυτή η δικαιολογία θυσιάστε πέντε κι όχι την συστάδα των δέντρων του ξηροπόταμου.

Με τιμή

Ν.Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more