Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

O Στέαφανος Ξεκαλάκης μίλησε στους Νέους Ορίζοντες και στα Νέα της Αλμωπίας

σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στις εφημερίδες Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Ο κος Ξεκαλάκης ξεδείπλωσε όλη την πολιτική της κεντροαριστεράς για ένα καλύτερο αύριο. Δείτε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του:





Όπως γνωρίζετε στον νομό Πέλλας δημιουργήθηκε ήδη ένας χώρος φιλοξενίας προσφύγων ανοιχτού τύπου στα Γιαννιτσά και ήδη δημιουργείται άλλος ένας στην Έδεσσα. Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο προσφυγικό θέμα ήταν σωστοί; Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό;

To προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που υπερβαίνει τη δυνατότητα παρέμβασης ενός μόνο κράτους. Είναι ένα πρόβλημα που αμβλύνεται και λύνεται μόνο όταν εκλείψει το αίτιο που το προκαλεί, που δεν είναι άλλο από τον πόλεμο που προκάλεσαν αυτοί που επαγγέλονταν την αραβική άνοιξη και τελικά με τις ενέργειές τους έφεραν βαρύ ευρωπαϊκό χειμώνα.
Οι Σύριοι και άλλες εθνικότητες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, δε φεύγουν από επιλογή, φεύγουν από ανάγκη για επιβίωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είμαστε αλληλέγγυοι προς αυτούς.
Απ’ την άλλη όμως υπάρχουν οι Έλληνες πολίτες και η ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.
Στα θέματα αυτά, όπως και σ’ όλα όσα έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση αυτή, έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία, καθιστώντας τον Ελλαδικό χώρο ένα απέραντο hotspot.
Ακόμα και στο θέμα της διασποράς των προσφύγων και μεταναστών στην Ελληνική επικράτεια επέδειξαν την ίδιαπροχειρότητα, αφού προσπάθησαν ερήμην των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των τοπικών κοινωνιών να εγκαταστήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αντί άλλων που θα τους υποδείκνυαν οι τοπικές αρχές που έχουν γνώση των δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής.
Σήμερα, η Κυβέρνηση μας ενημερώνει από τα πλέον επίσημα χείλη ότι ψάχνει ανάμεσα στους πρόσφυγες, που πέρυσι μας έλεγε ότι λιάζονταν και μετά εξαφανίζονταν, επενδυτές. Η φαυλότητα σε όλο της το μεγαλείο.         

2.    Ποια είναι η θέση σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πέλλα σήμερα και αφορούν ειδικά το οδικό δίκτυο, την λειτουργία των νοσοκομείων της, τους αγρότες και το θέμα κατάργησης του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών;

Τα προβλήματα της Πέλλας είναι προβλήματα που τα συναντάει δυστυχώς κανείς σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Τα θέματα που μου αναφέρετε στο ερώτημά σας άπτονται των γενικότερων προταγμάτων που θέτει κάθε πολιτική δύναμη.
Σε ότι μας αφορά, θεωρούμε ότι κυβερνητική προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των βασικών κοινωνικών πυλώνων του κράτους (παιδεία – υγεία), έτσι ώστε αυτοί να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.
Θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των κινήτρων για να μένει κάποιος στις παραμεθόριες περιοχές κι όχι η κατάργηση του ελάχιστου ποσού που καταβάλλεται ως επίδομα.  
Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος του ερωτήματός σας, θεωρώ ότι στη φάση που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να συζητάμε για μακροσκοπικό σχεδιασμό παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά για αναπτυξιακές προτάσεις εστιασμένες στις ανάγκες, στα πλεονεκτήματα και στις βασικές δεξιότητες και δραστηριότητες του κάθε Νομού.
Η Πέλλα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία, στη μεταποίηση και θα έπρεπε βάσει των αξιοθέατων και της μορφολογίας της να έχει ακόμα πιο ανεπτυγμένο τον τουρισμό. Όμως ο τουρισμός χωρίς ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο δεν αναπτύσσεται και στο πλέγμα των απαιτήσεων που καθιστούν ένα γεωγραφικό προορισμό ελκυστικό εντάσσεται και η ύπαρξη αξιόπιστης υγειονομικής περίθαλψης.
Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον ο σχεδιασμός μας και οι προτάσεις μας σε ότι αφορά και στην Πέλλα, συντάσσονται από στελέχη μας που ζουν την καθημερινότητα του Νομού και έχουν την δυνατότητα να αφουγκράζονται τις ανάγκες και τα θέλω των πολιτών και την ικανότητα να τα μετουσιώνουν σε πολιτικές προτάσεις.

3.    Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το θέμα του εκλογικού νόμου. Εσείς σαν ΠΑΣΟΚ θα τον ψηφίσετε και ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού;  Βλέπετε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κι αν ναι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί; Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Τόσο το θέμα του εκλογικού νόμου, όσο και τα σενάρια πρόωρων εκλογών επαφίενται στις διαθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου που δε θα αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών για εκλογικές συνεργασίες και δε θα προκρίνει ανεδαφικά πολωτικά διλήμματα.
Ακούω πολλούς να λένε μα γιατί τώρα, γιατί δεν υιοθετούσατε μια τέτοια άποψη από τη δεκαετία του 90’;
Μα η βούληση του Λαού είναι αυτή που καθορίζει και την εκλογική νομοθεσία.
Κάποτε τα κόμματα που ελάμβαναν το μπόνους των εδρών έπαιρναν ποσοστά πολύ πάνω από το 40% που αντιστοιχούσε σε περισσότερες των 3 εκατομμυρίων ψήφους. Σήμερα ισχνές πλειοψηφίες δεν μπορούν να οδηγούν σε ψευδεπίγραφες αυτοδυναμίες ή ερμαφρόδιτες, τυχοδιωκτικές συνεργασίες.
Πέραν όμως της αναλογικότητας, από το 2009 ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και τα θέματα των θητειών και της ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού, της διαφάνειας και πολλά άλλα που θα δώσουν πνοή και φρεσκάδα στο πολιτικό μας σύστημα. Αν δεν μπουν και αυτές οι παράμετροι, η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου θα καταστεί μια διαδικασία αλυσιτελής.
Σε ότι αφορά στις εκλογές, αν ο κ. Τσίπρας κρίνει ότι αδυνατεί να κυβερνήσει δεν έχει παρά να παραιτηθεί και να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το πολίτευμα διαδικασίες. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αδιέξοδες και επικίνδυνες είναι οι πολιτικές που ασκεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ και ως εκ τούτου το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις συνδράμει.    

4.    Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά θεωρείτε ότι καρποφορεί;  Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της;

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση «σποράς». Με γνώμονα τις ιδεολογικές μας αρχές και αξίες κινούμαστε και συνδιαλεγόμαστε σε επίπεδο βάσης, με εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, και κορυφής, με τις ηγεσίες των όμορων πολιτικών δυνάμεων.
Αν το εγχείρημα βασιστεί και σχεδιαστεί πάνω σε ένα πλαίσιο ηθικών & ιδεολογικών αρχών και αξιών, πολιτικών & προγραμματικών συγκλίσεων, τότε σίγουρα μπορεί να έχει τύχη και να καταστήσει το χώρο ξανά πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Αν όμως, αυτοί που θα σχεδιάσουν το μέλλον του χώρου στις διάφορες επιτροπές που ακούγεται πως θα συσταθούν, δεν έχουν καμία αιρετή θεσμική ιδιότητα, δεν εκπροσωπούν καμία κοινωνική ή παραγωγική τάξη και το μόνο τους προσόν είναι να αποτελούν πειθήνια όργανα των διαφόρων παραγόντων, τότε είναι βέβαιο πως η προσπάθεια δυναμιτίζεται εκ των έσω και καθίσταται εν τη γενέσει της θνησιγενής.

5.    Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια θα είναι η πορεία προς την Προγραμμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου που εξήγγειλε η κ.Γεννηματά και ποιο αποτέλεσμα και συμπέρασμα θέλει να αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ από αυτήν;

Πρόκειται για συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ.
Στη διαδικασία αυτή θα προκύψει ξεκάθαρα το στίγμα που θέλει να δώσει ο χώρος και η πολιτική πρόταση που επιθυμεί να προβάλει στους πολίτες.
Της διαδικασίας αυτής θα προηγηθούν περιφερειακές θεματικές συνδιασκέψεις σε επίπεδο Διοικητικών Περιφερειών και, όπου αυτό χρονικά καθίσταται δυνατό, Νομών, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικό, παραγωγικό ή επαγγελματικό, αλλά και σε γεωγραφικό, καθότι όπως σας είπα και σε προηγούμενο ερώτημα πλέον υπάρχει ανάγκη για εξειδικευμένες περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές.
Μέσα από τη συνδιάσκεψη θα ξεκαθαρίσουν οι κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες, τα πολιτικά μας προτάγματα και οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις τις οποίες επιθυμούμε ως χώρος να εκπροσωπούμε.
Θα προκύψει ένα ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα μπορέσει να παλινορθωθεί η μεσαία τάξη που τόσο επλήγη τα τελευταία χρόνια και για το πώς από την κοινωνία των κομματικά αρεστών θα μεταβούμε στην κοινωνία των άξιων και των αξιών. 

6.    Η απογοήτευση των πολιτών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλέον παγιώνεται από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να έχετε επιστροφές στο κόμμα σας  πολλών στελεχών που στο παρελθόν σας είχαν γυρίσει την πλάτη. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό προς αυτά τα στελέχη;

Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει κανένα από τα στελέχη που για δικούς τους ιδεολογικούς, πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους το προηγούμενο διάστημα είχαν απομακρυνθεί από το Κίνημα.
Όπως όμως δεν αποκλείουμε, έτσι και δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα από κανέναν.
Η κάθε επιστροφή δεν μπορεί να γίνει με όρους συναλλαγής, αλλά με όρους ηθικής και ιδεολογικής συμπόρευσης, αλλιώς θα γεννήσει εσωστρέφεια και θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις.
Το κάλεσμά μας όμως, απευθύνεται κυρίως στους προοδευτικούς Έλληνες πολίτες.
Στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας, που διαχρονικά στήριξαν το Κίνημα και του έδωσαν κυρίαρχο ρόλο στα μεταπολιτευτικά πολιτικά δρώμενα.
Στις νέες γενιές, που σήμερα γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική και στους πολιτικούς, επειδή αυτοί τους γύρισαν πρώτοι την πλάτη.
Όλους αυτούς τους καλούμε να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνουμε για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης, που θα υπερβαίνει τα στενά διαχειριστικά όρια των μνημονίων και θα δίνει προοπτική σ’ εμάς και τα παιδιά μας.
Άλλωστε κι εμείς τα ίδια προβλήματα μ’ αυτούς βιώνουμε, αφού πλέον το ΠΑΣΟΚ στελεχώνεται από ενεργούς πολίτες κι όχι από τυχοδιώκτες και στελέχη γυάλας.
Ευτυχώς για εμάς, δυστυχώς για τη Χώρα, τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών που πλήγωσαν το Κίνημα και τον τόπο την έχει πλέον υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό είναι ίσως το μόνο καλό που μπορώ να του προσάψω…… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more