Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ανοιχτή επιστολή Προς τον Δήμαρχο της Έδεσσας

Κύριε Δήμαρχε

Εδώ και πέντε χρόνια η οικονομική κρίση μαστίζει ανελέητα τον τόπο μας, η αβεβαιότητα, η απελπισία και η ανεργία μας κατατρομάζουν εφιαλτικά. Σαν άνθρωπος και σαν κοινωνία βιώνουμε συγκλονιστικές καταστάσεις οδύνης και φτώχειας. Σ’ όλη τη χώρα με μάνητα  φυσάνε αγέρηδες του οδυρμού και του χαμού. Κι’ όμως ακούγονται και σωτήριες φωνές, οι φιλάνθρωπες και Χριστιανικές πράξεις των συμπολιτών μας, των αδελφών Χατζηγιάννη, που άνοιξαν τις καρδιές τους σαν βρύσες καλοσύνης, αγάπης κι ανθρωπιάς που σημαίνουν τις καμπάνες του μελλούμενου λυτρωμού μας και μας εμπνέουν τα οράματα και τα υψηλά ιδανικά. Και τούτο το ανώτερο μάθημα της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας δεν το κατάλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κι ούτε εκτίμησαν το μέγεθος της γενναιοδωρίας της ευεργετικής προσφοράς των αδελφών Χατζηγιάννη, που δώρησαν στο Δήμο της Έδεσσας μια τριόροφη οικοδομή, επί της οδού Ευστ. Στουγιαννάκη, για να στεγάσει τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων της πόλης μας. Δυστυχώς χρόνια τώρα η γενναιόδωρη ευεργεσία των αδελφών Χατζηγιάννη ανεμοδέρνεται στο πέλαγος των άσκοπων κι απραγματοποίητων προτάσεων του Δημοτικού συμβουλίου.

Εγώ σαν πολίτης σας βγάζω από το αδιέξοδο και σας προτείνω το μεγαλόπρεπο κτίριο να γίνει και να λειτουργήσει με την ονομασία «Χατζηγιάννειος Βιβλιοθήκη Έδεσσας» (όπως Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη Κοζάνης). Αμέσως και γρήγορα να προχωρήσουμε στην οργάνωση και στη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Πρώτα ο διορισμός του προσωπικού. Ανεπιφύλακτα στη θέση του διευθυντή προτείνω την φιλόλογο καθηγήτρια Βασιλική (Βάσω) Μελεκίδου που σήμερα είναι απεσπασμένη στο Α.Π.Θ., στο ίδρυμα Τριανταφυλλίδη. Είναι ικανή, με γνώσεις και εμπειρία. Είναι αυτή που δημιούργησε την βιβλιοθήκη στο Λύκειο «Παύλος Χαρτομαζίδης». Επίσης και στη δεύτερη θέση να είναι φιλόλογος με γνώσεις βιβλιοθηκονομίας και υπολογιστή. Καθώς και η καθαρίστρια να είναι βιβλιοθηκονόμος και με γνώσεις υπολογιστή. Αυτό το προσωπικό να πλαισιωθεί και με το Συμβούλιο φίλων της βιβλιοθήκης: Πρόεδρος ο ποιητής Μάρκος Μέσκος, καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος, σύμβουλοι οι συγγραφείς, Κων. Σταλίδης, Δημ. Ευαγγελίδης, Καίτη Τζιώγα, Ελ. Μπέλμπα, Βαγ. Τρυψιάνης, ο δημοσιογράφος Χρ. Δημητριάδης και οι πρόεδροι του συλλόγου Μ. Αλεξάνδρου, Λαογραφικής Εταιρίας και Βιβλιόφιλων Έδεσσας.

Η «Χατζηγιάννειος Βιβλιοθήκη Έδεσσας», θα διαφέρει από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, θα έχει δικό της χαρακτήρα, πρόγραμμα, ιδιαίτερα Εδεσσαϊκό. Να σας εκθέσω τους πρωταρχικούς όρους:
1. Να συγκεντρώσει όλα τα βιβλία των Εδεσσαίων συγγραφέων.
2. Να συγκεντρώσει τα βιβλία των άλλων συγγραφέων που αναφέρονται στην Έδεσσα.
3. Να συγκεντρώσει τα περιοδικά και τις εφημερίδες της Έδεσσας.
4. Να συγκεντρώσει τα περιοδικά και τις εφημερίδες που έγραφαν για την Έδεσσα (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή).
5. Τα χειρόγραφα που αναφέρονται στην Έδεσσα.
6. Οι φωτογραφίες και τα καρτποστάλ της Έδεσσας.
7. Να προκηρύσσει διαγωνισμό για την συγγραφή βιογραφικών μονογραφιών για τους πνευματικούς ανθρώπους της Έδεσσας.

Υποχρεωτικά στα γραφεία της διεύθυνσης και των υπαλλήλων θα αναρτηθούν οι προσωπογραφίες των ευεργετών (όχι φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής). Στο αναγνωστήριο και στους διαδρόμους προσωπογραφίες εξεχόντων πνευματικών ανθρώπων της Έδεσσας. Με αυτά ξεκινάμε τα πρώτα βήματα. Προσκαλούμε τους ευεργέτες ακόμη μια φορά να στηρίξουν το μεγάλο και δημιουργικό έργο.
Σας γράφω με πόνο ψυχής, με καημό για το βιβλίο και αγάπη για την Έδεσσα.
Με τιμή

Νίκος Καραμανάβης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more