Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Στην Έδεσσα η Εκκλησία προβάλλει την εξουσία

Γνώμη*


Κάθε γιορτή και Κυριακή που εκκλησιάζεται η πολιτική εξουσία του τόπου μας, ο δήμαρχος, ο αντιπεριφερειάρχης κι ένας βουλευτής, της ίδιας πολιτικής παράταξης, κατ’ εντολή του μητροπολίτη διαβάζουν εναλλάξ τα ιερά σύμβολα της πίστης μας. Αυτή η ξεχωριστή τιμή, η ιδιαίτερη πρόσκληση σ’ αυτά τα πολιτικά πρόσωπα δεν γνωρίζω, αν θεολογικά στηρίζεται στους κανόνες και στην παράδοση της εκκλησίας μας. Εκείνο, όμως, που ξέρω με γνώση, αυτό το νέο έθιμο της πολιτικής προβολής είναι έργο του τωρινού μητροπολίτη.

Όλοι μας πιστεύουμε ότι η Εκκλησία είναι ο ιερός χώρος της προσευχής κάθε χριστιανού. Οι εκκλησιαζόμενοι με προσοχή παρακολουθούν τη λειτουργία, τους ιερείς, τους ψάλτες κι ακούουν μ’ ευλάβεια τα ιερά γράμματα και την θρησκευτική υμνολογία. Είναι φυσικό, κάθε πολίτης ανήκει σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό, ίσως και διαφορετικό από τα πολιτικά πρόσωπα της εξουσίας που διαβάζουν τα ιερά σύμβολα της πίστης και είναι επόμενο να σκανδαλίζουν και να προκαλούν. Άρα η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πολιτική ιδεολογία.

Ύστερα πολλές φορές η ανάγνωση από τα πολιτικά προκαλεί θυμηδία και δυσαρέσκεια. Αυτοί άλλοτε είναι βραχνιασμένοι, άλλοτε διαστρεβλώνουν τις λέξεις κι άλλοτε τα διαβάσματα τ’ αφήνουν στη μέση. Αυτή η συμπεριφορά εκκλησιαστικώς δεν είναι η αρμόζουσα. Μας είναι γνωστός από τα παλιά εκείνος ο αγωνιστής της εκκλησίας, ο αρχιμανδρίτης Πυρουνάκης, που προσκαλούσε ανθρώπους των γραμμάτων, συγγραφείς, ηθοποιούς του θεάτρου στην εκκλησία να διαβάσουν ιερά κείμενα. Εκείνοι, όμως, οι άνθρωποι είχαν γλωσσική παιδεία, ορθοφωνία, άρθρωση, είχαν σπουδάσει τον τόνο και το χρώμα της φωνής και είχαν το χάρισμα να ερμηνεύουν και να ζωντανεύουν τα ιερά κείμενα. Καμιά σύγκριση δεν χωράει με την ανάγνωση των πολιτικών προσώπων της εξουσίας.

Το λογικό και συνετό αποφασιστικό συμπέρασμα κάθε πιστού Χριστιανού οι πολιτικοί, τα πολιτικά πρόσωπα της εξουσίας να μη διαβάζουν μέσα στη λειτουργία της Εκκλησίας τα ιερά κείμενα για τρεις βασικούς λόγους: α)δεν τα αποδίδουν αξιοπρεπώς, β)η εκκλησία δεν είναι πολιτικό βήμα και γ)το σπουδαιότερο σκανδαλίζεται και το εκκλησίασμα.
Του Νίκου Καραμανάβη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more