Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ


Στο νομό μας υπάρχουν πολλοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, άλλοι εξ αυτών με δράση και άλλοι χωρίς δράση ή τουλάχιστον χωρίς έντονη παρουσία.
Η αναφορά μας αναφέρεται σε πρώτη φάση στους Ποντιακούς Συλλόγους του νομού μας και ειδικότερα σ’ αυτούς της πόλεως και επαρχίας Γιαννιτσών.
Αν κανείς διαβάσει τα καταστατικά των Συλλόγων αυτών θα εντυπωσιασθεί και ίσως και να εκπλαγεί! Οι σκοποί στα καταστατικά τους μαρτυρούν τέτοιες εκφράσεις που θα τους ζήλευε κάθε άλλος φορέας της κοινωνίας. Αλλά ποια από τα Διοικητικά Συμβούλια, πλην ελαχίστων, υπηρετούν και τηρούν αυτές τις καταστατικές υποχρεώσεις.
Η γνώμη μας είναι ότι ελάχιστα Σωματεία ανταποκρίνονται στην ουσιαστική και πιστή τήρηση αυτών των κανόνων.
Οι περισσότεροι Σύλλογοι με τα Διοικητικά τους Συμβούλια περιορίζονται σε ελάχιστες κατ’ έτος εκδηλώσεις, όπως λ.χ. σε κάποιες εκδηλώσεις με χορούς ή κάποιες συμμετοχές σε παρελάσεις κ.λ.π. Για παράδειγμα θα αναφερθούμε στον Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών, ίσως τον παλαιότερο της πόλεως και του νομού μας, θα πούμε ποιες είναι οι δραστηριότητές του, τα τελευταία δέκα –δεκαπέντε χρόνια;
Οι εκδηλώσεις του σε πανηγύρια, σε παρελάσεις, σε χορούς είναι αυτές και μόνο αυτές οι εκδηλώσεις;
Ο Σύλλογος Ποντίων που λειτουργεί από το 1951 και παρουσίασε από τότε πλούσια δράση και συμμετείχε ενεργά στις τοπικές εκδηλώσεις, αλλά και σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όπως αυτές των Πρεσπών, σε εκδηλώσεις στο Διδυμότειχο, στην Πτολεμαΐδα, στην Παναγία Σουμελά, όπου και σε χορευτικές εκδηλώσεις, πήρε κατά σειρά το τρίτο, το δεύτερο και το πρώτο βραβείο κ.λ.π.
Η δραστηριότητά του κυρίως από το 1978 έως και το έτος 1983 ήταν αξιοθαύμαστη.
Τα χορευτικά του πήραν μέρος σε πολλές δραστηριότητες, όπως λ.χ. στο «να η ευκαιρία» στην ΕΡΤ, όπου και βραβεύτηκε με άριστα. Το ίδιο εκείνο διάστημα το Δ.Σ. αγόρασε την Λέσχη στην οδό Παπάγου και απέκτησε το οικόπεδο από την ΔΑΠ στην οδό 20ης Οκτωβρίου.
Βέβαια οι δραστηριότητες εκείνης της εποχής δεν περιγράφονται και δεν αναγράφονται σε ένα κείμενο. Το Δ.Σ. έκανε κληρώσεις λαχνών κληρώνοντας δύο αυτοκίνητα και διάφορα άλλα πολυτελή αγαθά. Όλα αυτά έγιναν με Συμβούλια δραστήρια και καλά οργανωμένα. Θα αναφερθούμε μόνο στο οικόπεδο επί της οδού 20ης Οκτωβρίου στα Γιαννιτσά όταν δόθηκε με αντιπαροχή στο Δ.Σ.
Το οικόπεδο δόθηκε με γνωριμίες του Βασίλη Μαυρόπουλου Δικηγόρου και μέλος του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών. Ο Μαυρόπουλος χωρίς άλλη σκέψη ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Χαράλ.Σαββίδη, ο οποίος προθυμοποιήθηκε αμέσως και έκανε τις κινήσεις ενώπιον δεκαπενταμελούς επιτροπής με Πρόεδρο τον Εφέτη Ανέστη Τσενεκίδη και εισηγητή τον Δ/ντή της ΔΑΠ.
Εκεί παρουσιάστηκε ο τότε Πρόεδρος με τον Γιώργο Ταρασίδη ως (εικονικός) Γραμματέα και παρουσίασε σε κατάσταση 1200 μελών στην επιτροπή.
Γεγονότα της εποχής εκείνης έφεραν αναστάτωση στα Διοικητικά του Συλλόγου με μετάθεση αναίτια του Προέδρου μακριά από τα Γιαννιτσά και τον εξαναγκασμό του να παραιτηθεί.
Το οικόπεδο μπορούσε να είχε καλύτερη τύχη από αυτήν που έχει, αν η μοιρασιά γινόταν κάθετα και όχι οριζόντια, για να έχει πρόσοψη και ο Σύλλογος.
Οι χορευτές και οι χορεύτριες της εποχής εκείνης δεν τιμήθηκαν μέχρι σήμερα και αυτό είναι παράλειψη.
Όλα τα Δ.Σ. αγνόησαν όλα τα παιδιά και τους παράγοντες που κόπιασαν για τον Σύλλογο, ώστε σήμερα να έχει ο Σύλλογος και Λέσχη και κτίριο για όλες τις ανάγκες.
Ο Σύλλογος δεν τίμησε και δεν ικανοποίησε ούτε ηθικά ούτε οικονομικά τους χορευτές-τριες που ανέδειξαν τον Σύλλογο. Η ηθική και οικονομική στήριξη μπορούσε να γίνει προ πολλού αλλά και τώρα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Το κτίριο στο οικόπεδο του Συλλόγου, εκτός της καθυστέρησης αλλά και τις κακοτεχνίες είναι πίσω και δεν έχει φάτσα.
Βέβαια λειτουργεί στο ισόγειο μεγάλο κατάστημα, ενοικιαζόμενο από το Σύλλογο, αλλά από τους αναδόχους του κτιρίου, χωρίς να κερδίζει ο Σύλλογος.
Αυτά τα ολίγα και οψόμεθα για την ώρα…

Χαράλαμπος Σαββίδης

Οικ.&Πολιτ. Επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more