Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Απίστευτο! Η νηστεία το καλύτερο φάρμακο κατά

canser

Οι διατροφικοί κανόνες της χριστιανικής νηστείας ορίζουν την αποχή από το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Απαγορεύει δηλαδή την κατανά­λωση ζωικών προϊόντων και επιτρέπει τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως το ψωμί, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και ορισμένα θαλασσινά (μύδια, καλαμαράκια, χταπόδια, σουπιές). Το ψάρι επιτρέπεται κάποιες φορές στη διάρκεια της νηστείας (π.χ. Βαΐων).
Αντικαθιστώντας λοιπόν ο πιστός, τα ζωικά προϊόντα με λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, ακολουθεί μια δίαιτα χορτοφαγική στη βάση της, η οποία αποτοξινώνει και ενισχύει τον οργανισμό, ταυτόχρονα αντισταθμίζει τις τυχόν διατροφικές ατασθαλίες και φυσικά βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
Έχοντας στο νου του το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον» ακολουθώντας λιτή, ισορροπημένη διατροφή χωρίς ακρότητες, με προτίμηση στα φρούτα και τα λαχανικά εποχής κάθε φορά, θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα στη βελτίωση της σωματικής αλλά και της ψυχικής του υγείας.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της νηστείας είναι η μείωση των επιπέδων της χο­ληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και του ουρικού οξέος.
Η χοληστερόλη είναι ουσία απαραίτητη και σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου τα 2/3, παράγεται στο ήπαρ και το 1/3 προέρχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Αν και είναι ουσία σημαντικότατη για την παραγωγή ορισμένων ορμονών, αν ξεπεράσει κάποια όρια, που ορίζονται από την Ιατρική Επιστήμη, συνιστά έναν από τους πιο επικίνδυνους προδιαθεσικούς παράγο­ντες της καρδιαγγειακής νόσου. Έχει αποδειχθεί πως είναι ένας από τους τέσσερις με­γαλύτερους παράγοντες κινδύνου για να εμφανιστεί η στεφανιαία νόσος, μάστιγα της σημερινής εποχής. Μαζί με τη χοληστερίνη ενοχοποιούνται το κάπνισμα, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Η περίσσεια χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα μας κάθεται στα τοιχώματα των αγγείων σχηματίζοντας την αθηρωματική πλάκα, με συνέπεια τα αγγεία να στενεύουν, να γίνονται λιγότερα ελαστικά και να δημιουργούνται θρόμβοι. Αυτό έχει σαν αποτέλε­σμα τη μείωση της παροχής του αίματος στην καρδιά, την απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων και την εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το χειρότερο είναι πως η αυξημένη χοληστερίνη δε δημιουργεί έντονα συμπτώματα. Μπορεί κάποιος να έχει αυξημένη χοληστερίνη χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Είναι λοιπόν απαραίτητος ο τακτι­κός εργαστηριακός έλεγχος από τη μια και από την άλλη πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διατροφικές μας επιλογές.
Ακόμα και με τα παιδιά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αν υπάρχει κληρονομική προ­διάθεση ή αν το παιδί είναι υπέρβαρο, τρώει συχνά στα ταχυφαγεία και καταναλώνει κρέας σε καθημερινή βάση, είναι επίσης απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος και η ισορρο­πημένη διατροφή.
Αν κάποιος συνδυάσει τη σωστή διατροφή με την άσκηση πετυχαίνει μείωση των επι­πέδων της «κακής» χοληστερίνης και από την άλλη αύξηση της «καλής» χοληστερίνης με αποτέλεσμα την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more