Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Πελλαστικά!

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα λέει η παροιμία και ορθώς λέγει διότι ο κουφός δεν θ’ ακούσει για να ανοίξει. Όμως και στου τυφλού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα διότι και να ανοίξει δεν πρόκειται να σε δει, πολύ δε περισσότερο να σε διαβάσει. Εμείς όμως συνεχίζουμε και να διαβάζουμε και να γράφουμε και να λέμε και ο λόγος περί τουρισμού και τουριστικής ανάπτυξης στο νομό και οι αρμόδιοι κουφοί και τυφλοί να μην ακούνε και να μην βλέπουνε. Σίγουρα τα πάντα είναι δει χρημάτων και χρήματα δεν υπάρχουν. Και όταν υπήρχαν όμως τα σκορπούσαν ασύστολα χωρίς σχεδιασμό νου και λογική. 

Πληρώσαμε σαν δήμος και σαν νομαρχία για προβολή και διαφήμιση πολλά μα πάρα πολλά εκατομμύρια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι μέχρι και το έτος 2010 και ενώ η κρίση είχε αρχίσει κάθε χρόνο δήμοι και Νομαρχία ξόδευαν πάνω από ένα εκατομμύριο κατ’ έτος για τουριστική προβολή. Σήμερα ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία ξοδεύει το πολύ 500.000 ευρώ όπως έκανε φέτος με έντυπα όμως άχρηστα και μη αποδοτικά τα οποία θεωρούν ότι η Μακεδονία είναι μόνο Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και ολίγον από Πιερία. Και οι δήμοι ακόμη αντί να σκεφτούν και να συσκεφθούν και να τυπώσουν ένα κοινό έντυπο που θα προβάλει τα αξιόλογα τουριστικά σημεία του νομού συνεχίζουν τον δρόμο της μοναξιάς κι ο καθένας για τον εαυτό του. Έτσι βλέπουμε έντυπο ενός δήμου μόνο για την περιοχή του που εν πολλοίς δεν έχει και τίποτα να παρουσιάσει.

Ένα έντυπο από τα Λουτρά του Πόζαρ θα μπορούσε να έχει και κάτι από Έδεσσα, από Πέλλα, από Βεγορίτιδα και χιονοδρομικό και όχι μόνο. Εδώ είδαμε έντυπο επιχείρησης από τα Λουτρά που στο χάρτη έχει μόνο την διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Λουτράκι και κανέναν άλλο δρόμο και καμιά άλλη πόλη. Αυτός όμως που θα έρθει στην Έδεσσα θα πρέπει να δει κάτι που θα τον προτρέψει να πάει στο Πόζαρ κι αυτός που θα πάει στο Πόζαρ θα πρέπει να δει ότι υπάρχει και κάπου αλλού κάτι άλλο. Χιλιάδες πολυτελή ακριβά βιβλία τύπωσε η Νομαρχία που τίποτα δεν προσέφεραν στον τουρισμό κι ευτυχώς σήμερα στα Γιαννιτσά έχουμε ένα ρολόι κι ένα τζαμί Εβρενός διότι μέχρι πρόσφατα τα Γιαννιτσά διαφήμιζαν σαν εντυπωσιακό αξιοθέατο το μνημείο των πεσόντων, λες και υπήρχε περίπτωση να πάει κάποιος στα Γιαννιτσά να δει το μνημείο. Έχουμε αξιοθέατα τα οποία δεν τα βάζει νους ανθρώπου και πολύ περισσότερο νους αρμοδίων. Υπάρχουν ιδέες και τρόποι να φέρουμε κόσμο και κανείς δεν τα σκέπτεται κι έτσι ζούμε με τα απόνερα και τα περισσεύματα της Χαλκιδικής και της Βεργίνας. Εάν κατασκευαστεί ένας ασφάλτινος διάδρομος στο αεροδρόμιο της Αερολέσχης μπορούμε να διπλασιάσουμε την προσέλευση επισκεπτών διότι πολλά που δεν τα βάζει νους ανθρώπου θα μπορούν να γίνουν στο αεροδρόμιο.

Πολύ δε περισσότερο δεν τα βάζει νους αρμοδίου υπουργού όπως της Κεφαλογιάννη που θέλει και προσπαθεί αλλά και αυτή δέσμια του συστήματος ήλθε είδε και απήλθε.
Ένας αγώνας μόνο ακροβατικής αεροπορίας να γίνει στο χώρο του αεροδρομίου σημαίνει 40-50 χιλιάδες επισκεπτών για 3-4 ημέρες. Και υπάρχουν γραφεία και ομάδες που θέλουν να έρθουν στο χώρο και τα έσοδα θα είναι τεράστια για όλη την περιοχή και το νομό, όπως πολλά θα είναι και τα έσοδα τοπικής αυτοδιοίκησης και χώρας από τα τέλη ελλιμενισμού των ξένων αεροσκαφών. Έτσι κάναμε περί τις 2-3 χιλιάδες κλίνες στην περιοχή για να έρχονται για λίγες μέρες τον χρόνο κάποιοι και όλο τον υπόλοιπο η περιοχή να είναι κρανίου τόπος. Δίκαιο έχουμε λοιπόν που κλαίμε και παραπονιόμαστε αλλά ουσιαστικά φταίμε κι εμείς. Άχρηστες και πολυέξοδες παρουσίες του νομού σε χώρες της Ευρώπης όπου γίνονται τουριστικές εκθέσεις δεν αποδίδουν τίποτε απολύτως και αυτοί που πάνε δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα όσο αφορά το πώς θα προσελκύσουν κόσμο και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει θεματικός τουρισμός. Έτσι βράζουμε στο ζουμί μας και μονό σε κάποιες μαζώξεις για τα μάτια του κόσμου ο εκάστοτε αρμόδιος λέει πως ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία του νομού. Αυτοί βέβαια δεν βαρέθηκαν να το λένε. Εμείς όμως βαρεθήκαμε και σιχαθήκαμε να τα ακούμε κι έτσι κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα και δυστυχώς θα πρέπει να ζούμε μ’ αυτά και το κυριότερο μ’ αυτούς τους πάσης φύσεως άχρηστους κι αδιάφορους σε κάθε βαθμίδα τοπικής και κεντρικής διοίκησης.


Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more