Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΠΕΛΛΑΣΤΙΚΑ


ΚΙ ΕΣΥ ΤΕΚΝΟΝ ΒΡΟΥΤΕ;
Πρόσφατα πήρα αρκετά τηλέφωνα σε πρώην πολιτικούς και πολίτες προσκείμενους στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, προσποιούμενος ότι τηλεφωνώ από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη λέγοντάς τους τα εξής. Είστε ο κ.τάδε; «Ένεκα του ότι δεν υπάρχει νομαρχιακή επιτροπή στο Νομό Πέλλας οι καταστάσεις ήρθαν στην Αθήνα και χρωστάτε ως τέως αντινομάρχης ή δήμαρχος περί τα 400 ευρώ συνδρομή συν 200 ευρώ λόγω πολιτικής θέσης ή σαν μέλος 200 ευρώ. Παρακαλούμε να τακτοποιήσετε το χρέος σας διότι θα έχει και πρόστιμο και θα πάει στην εφορία». Δυο τρεις με κατάλαβαν όπως π.χ. ο τέως αντινομάρχης Χ΄΄λουλούδας. Όλοι οι υπόλοιποι άρχισαν το βρίσιμο και το μπινελίκι του στυλ να πάει να γ…… το ΠΑΣΟΚ κι ο Βενιζέλος και εγώ δεν ήμουν ή δεν είμαι ΠΑΣΟΚ και διάφορα άλλα τέτοια, πολλά εκ των οποίων δεν γράφονται. Όλοι αυτοί που έτρεχαν κι έγλυφαν και τακτοποιήθηκαν και σήμερα καλά λέει η παροιμία περί δρυός πεσούσης και πριν αλέκτωρ λαλήσει.

ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Το βρήκαμε κι αυτό. Εν έτη 1941 ή 1942 επισκέφτηκε το νομό ο τότε κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου. Στην Έδεσσα έβγαλε λόγο από το μπαλκόνι της Εθνικής Τράπεζας. Είπε πολλά και διάφορα κι αυτός ίδια με αυτά που ακούμε μεταξύ άλλων από τους σημερινούς πολιτικούς μας. Είπε όμως ότι ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης που τότε ήταν ο συντοπίτης μας Σ.Γκοτζαμάνης έβγαλε πίστωση για να κατασκευαστεί ο δρόμος Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα κι από Φλώρινα μέχρι Έδεσσα θα τον κατασκεύαζαν οι Γερμανοί.
Αυτό πριν από 70 και πλέον χρόνια και το ακούμε και σήμερα. Οι Γερμανοί όμως έφυγαν το 1944 και ίσως αν δεν έφευγαν, σήμερα να είχαμε ένα καλύτερο οδικό δίκτυο. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι και το σημερινό πάρκο καταρρακτών στην Έδεσσα οι Γερμανοί το έφτιαξαν.
Σήμερα βέβαια οι Γερμανοί ξανάρχονται αλλά όχι για να μας φτιάξουν έργα αλλά να πάρουν και να διαλύσουν και τα όσα ήδη υπάρχουν.

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ
Έργον πρώτον και είμαστε σίγουροι ότι έπεται και συνέχεια. Ο λόγος για το Δήμο Σκύδρας που εντός και εκτός και πέριξ της πόλεως άλλαξε όψη με τα έργα πρασίνου που έγιναν. Λουλούδια ο τόπος ομόρφυνε και ήδη πλην αυτού άρχισε να φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Ένα από αυτά είναι πως η αποκατάσταση των εσκαμμένων μέσα στο κέντρο της Σκύδρας για τα έργα αποχέτευσης. Εκείνο που ζητάνε πολλοί να μάθουν είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την λαϊκή αγορά και αν υπάρχει κάτι κατά νου από τη νέα δημοτική αρχή και τη νέα δήμαρχο. Όπως επίσης θα πρέπει να γίνουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και τοποθέτηση πινακίδων διότι προ ημερών είδαμε και μία ξένη νταλίκα να προσπαθεί να βρει τρόπο διαφυγής προς Θεσ/νίκη έμπροσθεν της πλατείας συντριβανίου.

Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΠΕΘΑΝΕ
Άρχισε η ελεγχόμενη στάθμευση στην Έδεσσα κι επανήλθαν οι κάρτες στάθμευσης κι ανάσανε τουλάχιστον το κέντρο, και βρίσκει ο κόσμος χώρο για παρκάρισμα. Την εποχή του τζάμπα πρωί πρωί με την δροσούλα έπιαναν όλους τους χώρους οι καταστηματάρχες κι όσοι είχαν αϋπνίες κι όταν κατέβαινε ο κόσμος για δουλειές ή για ψώνια δεν έβρισκε χώρο. Το ίδιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα Γιαννιτσά ενώ το μεγαλύτερο χάλι το έχει η Σκύδρα που ενώ υπάρχουν χώροι παρκαρίσματος οι πάντες διπλοπαρκάρουν σε κεντρικούς δρόμους.

ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΤΥΧΗΣΟΥΝ
Σε γαμήλιο προορισμό εξελίσσεται η πόλη της Έδεσσας που την επισκέπτονται πολλοί νεόνυμφοι απανταχώθεν της χώρας. Πρόσφατα είδαμε στο πάρκο καταρρακτών και νύφη ντυμένη που έβγαζε εκεί τις γαμήλιες φωτογραφίες και στη συνέχεια πήγανε για τις υπόλοιπες στο Πόζαρ. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ήρθαν από την Χαλκίδα και για τον μήνα του μέλιτος αλλά και για τις φωτογραφίες. Άρα πλην του γενικού του αρχαιολογικού του θρησκευτικού και του ιαματικού τουρισμού να προσθέσουμε στα φυλλάδια και τον γαμήλιο τουρισμό και νουνοί στα παιδιά οι δήμαρχοι Έδεσσας και Αριδαίας.

ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΚΙ ΕΦΥΓΑΝ
Καλώς ή κακώς το χιονοδρομικό κέντρο που εμείς ξοδέψαμε για να γίνει το πήρε το δημόσιο διότι τελικά αποδείχθηκε πως ήμασταν άχρηστοι και η νομαρχία το είχε απαξιώσει και ίσως αποξηλώσει. Αυτό όμως θέλει χώρο, χρόνο και πολύ συζήτηση. Υπάρχει όμως και το στρατιωτικό φυλάκιο εις το βουνό ψηλά εκεί το οποίο και αυτό έγινε με χρήματα της Νομαρχίας και σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο και θα πρέπει να παραχωρηθεί όχι στη νομαρχία αλλά στους Δήμους του Νομού για να χρησιμοποιηθεί για χώρος φιλοξενίας αθλητών από τους συλλόγους χιονοδρόμων κι όχι μόνο.
Το όλο θέμα λύνεται πανεύκολα αλλά κανείς δεν ασχολείται και θα πρέπει κάποτε να το δούμε σοβαρά, διότι πρόκειται περί ευκαιρίας που παραμένει ανεκμετάλλευτη.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ
Όσο αφορά αυτούς που φεύγουν αρχίσαμε από τα στρατόπεδα, πήγαμε σε δημόσιες υπηρεσίες, έφυγε το Πανεπιστήμιο, κινδυνεύουν τελωνεία, κέντρα υγείας και αστυνομικά τμήματα του νομού και οι φορείς και οι δήμοι και οι πολιτικοί μας αλλά και ο κόσμος στην …κοσμάρα του.
Έχουμε όμως και αυτούς που μένουν και κάτι είναι κι αυτό διότι σίγουρα δεν φεύγουν από το νομό και παραμένουν, ο Εδεσσαϊκός, ο Αλμωπός Αριδαίας, η Δόξα Ριζού και Μανδάλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου Σκύδρας, ο Δήμαρχος Έδεσσας, το ΚΤΕΛ Ν.Πέλλας καθώς και η Τάφρος 66, όπως και οι ποταμοί Εδεσσαίος και Αλμωπαίος. Ακόμη σίγουρα παραμένει και δεν φεύγει ο Μπίλυ από την Έδεσσα καθώς και ο παππούς Χαράλαμπος από τον Προφήτη Ηλία. Δεν φεύγει ακόμη η διασταύρωση Σεβαστιανών όπως δυστυχώς δεν φεύγουν κι αυτοί που μας έφεραν στο μαύρο αυτό χάλι.

Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more