Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Έχω την πόρτα μου ανοικτή σε όλους!

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος μιλά στα Νέα της Αλμωπίας












 Σημαντική συνέντευξη, την πρώτη μετά από 21 μήνες στο πηδάλιο του Δήμου Αλμωπίας στον έντυπο τύπο, παραχώρησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος στην εβδομαδιαία μας εφημερίδα Νέα της Αλμωπίας. Ο κος Δήμαρχος ρωτήθηκε για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το τόπο, για την δημοτική επιχείρηση των Λουτρών, για τους καταλογισμούς, για τους διαφωνούντες δημοτικούς συμβούλους, για το μοντέλο διοίκησης, για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μεταναστών στην Αλμωπία και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Διαβάστε παρακάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που σίγουρα έχουν ενδιαφέρον και θα συζητηθούν.
Τα Λουτρά είναι σε καλά χέρια

Ερ: Ποια είναι η κατάσταση στην δημοτική επιχείρηση Λουτρών όπου και είστε Πρόεδρός της;
Κλείνοντας τον περσινό απολογισμό στα μέλη του συμβουλίου των μετόχων τον Ιούνιο του 2015 είχα πει πως “η επιχείρηση είναι σε καλά χέρια”. Σήμερα ένα χρόνο μετά έρχομαι με αποδείξεις να επιβεβαιώσω τη θέση αυτή. Μέσα στο ζοφερό οικονομικό κλίμα της χώρας  η επιχείρηση των Λουτρών πηγαίνει περίφημα στο μέτρο του δυνατού. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων για τις επιμέρους επιτυχίες, τις δράσεις και την πορεία των στόχων μας, όμως σήμερα μπορώ με βεβαιότητα να σας πω,  πως στα Λουτρά,  μέρα τη μέρα, υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο μετάβασης από μια κατάσταση ερασιτεχνικής διαχείρισης σε μια νέα  εποχή  μεγάλων στόχων,  τομών και επιτυχιών με Ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Ερ: Πρώην αυτοδιοικητικοί βάζουν ζητήματα αναφορικά με τις δημοτικές εκτάσεις που είναι καταπατημένες. Ποια είναι η άποψή σας.
Έχω με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία τονίσει πως στα θέματα της κακοδιοίκησης, της κακοδιαχείρισης, των παρανομιών κάθε τύπου ή φύσεως, έχω δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες μου, σε κάθε αρχή, να κάνουν το καθήκον τους και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου έναντι οποιουδήποτε. Αυτό δε, να γίνεται με επαγγελματισμό και συνέπεια χωρίς τυμπανοκρουσίες,  ώστε αφενός να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα και αφετέρου να μη διαρρέουν επιζήμιες φήμες ή κουτσομπολιά που απλώς ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα, καλύπτοντας τις όποιες ανεπάρκειες.
Προσωπικά δεν έχω άποψη και δεν είναι δουλειά μου να γνωρίζω για κανέναν επίορκο τίποτε. Δουλειά μου είναι να ενισχύω και να στηρίζω τις υπηρεσίες και τους ανθρώπους της διοίκησης να κάνουν τη δουλειά τους με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και χωρίς κανένα φόβο. Με επαγγελματισμό και ευθύνη. Η πολιτική  κατεύθυνση με λίγα λόγια είναι “όλα στο φως”. Με αποδείξεις,  τεκμηριωμένα και με τον τρόπο που οι νόμοι της πατρίδας μας ορίζουν. Χωρίς ανέξοδους κανιβαλισμούς για το θεαθήναι. Μόνο τότε η πολιτική μπορεί να είναι ωφέλιμη. Όταν τα αποτελέσματα των ελέγχων τελεσφορούν. Και δεν αναλώνονται στο δαιδαλώδες τέλμα των αλληλοκατηγοριών και των προσωπικών αντεγκλήσεων.


Δόγμα μου είναι Όλα στο Φως!
Ερ: Ποια  πολιτική εφαρμόζεται στα θέματα που αφορούν στα άτομα με  ειδικές ικανότητες;
 Θα μου επιτρέψετε στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες να είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Θέλετε από λόγους προσωπικούς,  θέλετε από ιδιοσυγκρασία, το θέμα αυτό το βιώνω πολύ έντονα και πολύ ιδιαίτερα.  Όλοι οι συνεργάτες μου αλλά και το προσωπικό του Δήμου μας γνωρίζει την προτεραιότητα που δίνω στις υποθέσεις που αφορούν στα άτομα αυτά. Σαν άνθρωπος, σαν πολίτης,  αλλά και σήμερα σαν Δήμαρχος, υπερασπίζομαι με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους και κάνω καθημερινά ότι μπορώ με τα μέσα που διαθέτω έτσι ώστε να βελτιώσω την καθημερινότητά τους. Σας υπενθυμίζω ότι ένα από τα πρώτα έργα ως δημοτική ήταν η τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρικής ράμπας για την υποβοηθούμενη πρόσβαση στο Δημαρχείο στα άτομα με ειδικές ικανότητες. Κατασκευάζουμε επίσης ράμπες πρόσβασης σε πεζοδρόμια σε σημεία που δεν υπήρχαν όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως στο δεύτερο δημοτικό σχολείο, στην πλατεία του Ριζοχωρίου και αλλού.

Ως Δήμαρχος υπερασπίζομαι τα άτομα με ειδικές ικανότητες
Ερ: Πως αντιλαμβάνεστε των ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης;
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  στον δικό μου πίνακα αξιών αντιπροσωπεύουν τη φωνή των συμπολιτών μας  που θέτει ερωτήματα. Είναι η φωνή τους που ασκεί κριτική,  έλεγχο στην εξουσία, που ζητά απολογισμό. Ευθύνη των διοικούντων είναι μόνο μια: να απαντούν.
Είμαι πάντα πολύ ανεκτικός όπως κάθε πολιτικός οφείλει να είναι απέναντι στα ΜΜΕ. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη της ουσιαστικής κριτικής. Ειδικά του τύπου. Μας βοηθά να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε περισσότερο παραγωγικοί. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου είμαι πάντα στη διάθεση όλων των μέσων και απαντώ σ όλες τους τις ερωτήσεις.

Δεν χωρούν παραγοντισμοί στην Δημοτική αρχή
Ερ: Η δημοτική αρχή μετρά ουσιαστικά την απώλεια δυο δημοτικών συμβούλων,  των κ. Χουρσόγλου και της κ.Ζιάκα. Υπάρχει περιθώριο να επιστρέψουν και πάλι πίσω ;
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα θέματα της πολιτικής δεν είναι προσωπικά. Ο ρόλος μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτή ακόμη η θέση του Δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και παραγωγικοί. Δεν χωρούν προσωπικά προτάγματα  και παραγοντισμοί. Αλλιώς να πάμε όλοι στο σπίτι μας. Κοιτάξτε γύρω σας. Γιατί φτάσαμε ως εδώ;
Το πολιτικό μου μοντέλο είναι απλό: Συμμετοχή, συνεργασία, δουλειά, αποτέλεσμα, έλεγχος.
Όποιος δέχεται συμμετέχει και κρίνεται. Κοπιάζει και ελέγχεται. Συνεργάζεται, συνδιαμορφώνει, συνυπάρχει. Ως ίσος προς ίσον. Κανένας δεν είναι εξ ορισμού πολύτιμος. Αποδεικνύεται τέτοιος. Από όποια θέση και αν κληθεί να υπηρετήσει. Να υπηρετήσει. Να δέχεται ότι υπηρετεί. Όχι να βλέπει τον κόσμο ως “πολύτιμο υπηρέτη”.
Υπό αυτή την έννοια  οφείλω και εγώ να έχω την πόρτα μου ανοιχτή. Να μην επιτρέπω στο συναίσθημα να κάνει κουμάντο στη λογική. Δεν είναι προσωπικό θέμα.
  Και για του λόγου το αληθές σας θυμίζω την τελευταία μου πρόταση στον κύριο Χουρσόγλου στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου με αφορμή μια από τις γνωστές ανούσιες και προσχηματικές του επιθέσεις, του πρότεινα να γίνει Αντιδήμαρχος για τους μήνες του Καλοκαιριού και να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα που τόσο καλά γνωρίζει, ώστε να υλοποιήσει όλα αυτά που ζητά δηλαδή την μείωση τελών και την αύξηση των υδρονομέων. Εγώ είμαι εδώ για να το τολμήσω και θα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος να πετύχει. Είμαι βέβαιος ότι θα αρνηθεί βρίσκοντας πάλι κάποια υπεκφυγή. Βλέπεται είναι πολύ πιο εύκολο να ασκείς  κούφια και άδικη κριτική.


Δίνουμε λύση στα προβλήματα των χωριών της Αλμωπίας
Ερ: Μπορούν οι δομές του Δήμου Αλμωπίας να φιλοξενήσουν κέντρο μεταναστών;
Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο αίτημα. Το ζήτημα του μεταναστευτικού και ο τρόπος που εξελίσσεται είναι ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων. Ο Δήμος μας δεν αποτελεί πέρασμα. Είναι περίκλειστος με ψηλούς ορεινούς όγκους. Είναι απομονωμένος από τον ηπειρωτικό κορμό με μοναδική έξοδο την δίοδο Αψάλου-Μαυροβουνίου. Πιστεύω πως δεν είναι λογικό να συζητάμε  για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε συνθήκες τέτοιας απομόνωσης,  τόσο μακριά από την Ειδομένη.

Καλώ τον κο. Χουρσόγλου να αναλάβει αντιδήμαρχος
Ερ: Υπάρχουν γκρίνιες από τοπικές κοινότητες ότι είναι αδικημένες σε σχέση με άλλες. Πως απαντάτε σε αυτές τις επικρίσεις;

Δεν έχω αυτήν την εικόνα. Όπως θα γνωρίζετε έχω εγκαινιάσει από την αρχή της θητείας μου διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε όλα τα χωριά του ακριτικού μας δήμου, όπου σε συνεργασία με τους προέδρους ενημερώνομαι για τα προβλήματα έτσι ώστε να έχω προσωπικά την καλύτερη δυνατή εικόνα. Πηγαίνω παντού. Σε όλα τα χωριά μας. Δεν έχω αδικήσει κανένα. Τα προβλήματα είναι πολλά και αφημένα από καιρό. Μέρα τη μέρα όμως και με πολύ  κόπο από όλους τους συνεργάτες μου, δίνουμε λύσεις και αποκαθιστούμε την ισορροπία στην αντιμετώπισή τους  με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Φυσικά γκρίνιες θα υπάρχουν πάντα. Είναι ίσως και η απόδειξη της αναγνώρισης του έργου μας από τους συμπολίτες μας. Γιατί συνήθως όλοι μας γκρινιάζουμε όταν βλέπουμε κάποιον να νοιάζεται. Οπότε και η γκρίνια πιστεύουμε πως θα έχει αποτέλεσμα. Πώς να γκρινιάξεις σε κάποιον αδιάφορο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more