Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τα Βοδενά του 1892

Ξεφυλλίζοντας στην Εθνική Βιβλιοθήκη την ΓΑΛΛΟΕΛΛΗΝΙΚΗ εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ η οποία εξεδίδετο στην Σύρο, βρήκα μια ωραία και λυρική περιγραφή των Βοδενών από τον καθολικό ιερέα Στέφανο Ματζολίνη. Έτσι την αντέγραψα και την αφιερώνω στον ακάματο πνευματικό εργάτη της Έδεσσας, Νίκο Καραμανάβη.
Την εποχή εκείνη (1892) πρωθυπουργός στο μικρό Ελληνικό Βασίλειο ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1846), από 3 Μαΐου 1892 μέχρι 3 Μαΐου 1893. Στην απέραντη Οθωμανική αυτοκρατορία βασίλευε ο περιβόητος Σουλτάνος Αβδούλ Χαμιτ Β΄(1876-1909).
Έτσι:

ΑΝΑΤΟΛΗ, Εν Σύρω, τη 4.6.1892
Από Σύρου εις Βοδενά. Την 2αν Ιανουαρίου επιβάς επί του Φρεσσινέτ αναχώρησα εκ Σύρου, και μετά τριήμερον διάπλουν αφίχθην εις Θεσσαλονίκη. Από Θεσσαλονίκης δια του σιδηροδρόμου μετέβην μέχρι Τοπείν και εκείθεν εφ’ αμάξης διερχόμενος δια μέσης εκτεταμένης και ομαλωτάτης πεδιάδος ήλθον εις Βοδενά.
Η μεγάλη μακεδονική πεδιάς από Θεσσαλονίκης μέχρις Βοδενών έχει μήκος 89 χιλ. και πλάτος 59 χιλ. Καλλιεργημένη καθ’ όλην την περίμετρον αυτής θα ηδύνατο να διατρέφη πληθυσμόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ σήμερον μόλις κατοικείται από 100 χιλιάδων ψυχών. Το πλείστον αυτής μέρος κείται χέρσον ελλείψεως χειρών γεωργών […]
Τα Βοδενά. Μετά απόστασιν 40 χιλ. από τα Γενιτσά προς ΒΔ εις το βάθος της πολυδένδρου και ωραίας κοιλάδος του Λόγκω ημικυκλωμένη υπό συνεχομένων καταφύτων γηλόφων, επί των αποκρημνων άκρων οροπεδίου ως επί πολύθρονης καθυζομένη εγείρεται η πόλις Βοδενά.
Το Βοδενών οροπέδιον εκτείνεται προς τα όπισθεν εις λαμπρούς ισοπέδους λειμώνας και περιβόλους καταφύτους εξ αμπέλων και οπωροφόρων δένδρων και σχηματίζει με την κάτω κοιλάδα του Λόγκω την πρώτην βαθμίδα της ορεινής κλίμακος, καταλήγουσα εις τους πρόποδας δευτέρου υποκειμένου οροπεδίου, εφ’ ου υψούται η κωμόπολις Βλάσοβω, και όπισθεν του οποίου φαίνονται τα υψηλότερα όρη της Μακεδονίας. Δια των λειμωνων ρέουσι δύο μεγάλα ποτάμια, όπερ διερχόμενα της πόλεως διακλαδίζονται εις τέσσαρα ρεύματα, αποτόμως καταπίνοντα από τοσαύτας υποκρήμνους εκβολάς εις την υποκείμενη πεδιάδα, και σχηματίζει τέσσαρας καταδούπους καταρράκτας. Μακρύθεν θεωρούμενοι οι καταρράκται των Βοδενών ρίπτοντες ορμηδόν τα επαφρίζοντα ύδατα των από υψώματος 150 μέτρων, νομίζει τις ότι είναι συνδώναι εξελίττονται τας λευκάς πτυχάς από τα άνω έως τα κάτω των βοδενιών φαράγγων[…]
Ιερεύς Στέφανος Ματζολίνη
και για την αντιγραφή
Αντώνης Ν.Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος

6972080609

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more