Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Α. Πάνας: Η Χαλκιδική διανύει την πιο φτωχή κοινοβουλευτική της περίοδο

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής!
 Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιο Βουλευτή Χαλκιδικής του  «ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης» είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας Θέμα της Χαλκιδικής. Ο κος Πάνας απάντησε στο σύνολο των ερωτήσεων, τοποθετούμενος για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίσει η Χώρα και η Χαλκιδική. Δεν φοβήθηκε να πει τις απόψεις του για τους Βουλευτές του νομού, για το ΠΑΣΟΚ και την απώλεια έδρας, για την παρουσία της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά στην Χαλκιδική αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα. Διαβάστε παρακάτω όλη τη συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί

1)      Κύριε  Πάνα πως κρίνετε το έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα;
Η κυβέρνηση  ανέλαβε τα ηνία της χώρας μόλις πριν από ένα χρόνο.
Συνήθως μέσα στο πρώτο της εξάμηνο μια κυβέρνηση περνάει τον μήνα του μέλιτος με τους πολίτες. Eιναί η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά όπου κυβέρνηση παρουσιάζει τόσο ταχεία   κατάρρευση. Οποιοσδήποτε παρατηρητής θα μπορούσε να εντοπίσει το πρόβλημα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όμως το πρόβλημα δεν είναι (αποκλειστικά) αυτό.
Μια κυβέρνηση ψηφίζεται από τον λαό για να λύνει προβλήματα και να εγγυάται την τήρηση των νόμων και των κανόνων που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία.
Αυτή η κυβέρνηση έκανε ακριβώς το αντίθετο. Φόρτωσε την κοινωνία με τα βάρη που δεν μπορούσε εκείνη να επωμιστεί. Την έβαλε να επιλέξει σε δημοψήφισμα, θέτοντας ένα ανύπαρκτο ερώτημα, που οδηγούσε σε αβέβαιο αποτέλεσμα, την οδήγησε σε εκλογές για να νομιμοποιήσει την «κωλοτούμπα» της, επιδείνωσε το μεταναστευτικό πρόβλημα κάνοντας ανούσιες καθυστερήσεις .
Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο στέρησε την ελπίδα (για την οποία ψηφίστηκε) από την κοινωνία, αλλά την φόρτωσε με πρόσθετο, καθημερινό άγχος γιατί η ίδια δεν μπόρεσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της.


2)      Τι  πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στη πολιτική ζωή του τόπου προκειμένου να βρεθεί λύσει στο αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει;

 Για να αποφασίσουμε πως πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα –ας αναρωτηθούμε  που θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009 είχε κτιστεί ένα ευρύ μέτωπο πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης ώστε η χώρα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.
 
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, αντίθετα είδαμε ότι  άνθισαν  ο λαϊκισμός, ο διχασμός και οι ακρότητες. Το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα .Η χώρα για να ξεφύγει από την κρίση χρειάζεται  πολιτική συναίνεση και σταθερότητα ,στηρίζοντας συγχρόνως  την ελεύθερη οικονομία, έτσι μόνο θα αρχίσει  να αναπτύσσεται η οικονομία, να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για
 να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο ώστε να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη.

3)       Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά το 74 έμεινε χωρίς Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην Χαλκιδική;

Κύριε  Δημητριάδη τα τελευταία  πέτρινα χρόνια για τη παράταξη  έδωσα ανελλιπώς  με συνέπεια τον αγώνα  στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική χωρίς να υπολογίσω το προσωπικό και πολιτικό κόστος και  γνωρίζοντας ότι  δεν είχα να περιμένω κάτι.

Με λίγους ανθρώπους στη Χαλκιδική υπερασπιστήκαμε την ιστορικότητα του χώρου και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη παρουσία του, όταν αντίθετα  άνθρωποι  που τιμήθηκαν και ευεργετήθηκαν πολιτικά και όχι μόνο, μας γύρισαν τη πλάτη.

Αν θέλουμε να βρούμε λόγους για την απώλεια της έδρας μπορούμε να πούμε πολλά, δεν είναι ώρα όμως  να αποδώσουμε ευθύνες, σίγουρά το ζήτημα  δεν  είναι  οργανωτικό. Άλλωστε το ίδιο ψηφοδέλτιο πριν κάποιους μήνες είχε ένα  από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά  κερδίζοντάς  την έδρα στη Χαλκιδική.

Το θέμα για μένα είναι  πως κάποιοι  αντιλαμβάνονται  τη παρουσία τους  στο χώρο  και πως αξιολογούν τα μηνύματα του κόσμουΑυτό είναι που πρέπει να μας απασχολεί.

Επίσης πρέπει έντονά  να μας προβληματίσει όλους  η  κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής στο τόπο μας, μια σκληρή  πραγματικότητα που  αποτελεί πλήγμα για τον δημοκρατικό λαό της Χαλκιδικής.


4)      Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε έντονη κινητικότητα στις δυνάμεις  της Κεντροαριστεράς, γνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια ύστερα από απόφαση της κ. Γεννήματα.
            Μπορεί η δημοκρατική Συμπαράταξη να επανέλθει και να αποτελέσει τον    τρίτο Σοσιαλ/δημοκρατικό πόλο σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο;







Σαφώς και μπορεί αλλά θέλει πολύ δουλειά.

Ο κόσμος άρχισε να ακούει, αλλά είναι  βαθιά  πληγωμένος και καχύποπτος , θέλει πραγματικές αλλαγές για να πειστεί.
Η επόμενη μέρα της παράταξης χρειάζεται πολλά  και φρέσκα μυαλά.
Η κεντροαριστερά, ως πολιτικός, γεωγραφικός, προσδιορισμός, καλύπτει πλειοψηφικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά για διάλογο προς όλες αυτές τις δυνάμεις  είναι προς τη σωστή  κατεύθυνση . Η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ακόμα μια ευκαιρία.  Έχοντας αναλάβει οργανωτικά μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη βλέπω ότι υπάρχουν προοπτικές στο εγχείρημα.
Σε ότι αφορά τώρα  τη Χαλκιδική πέρα από τα παραπάνω  πρέπει να χτίσουμε τη παράταξη ξανά  από την αρχή, στην αυτοδιοίκηση, στους φορείς, στα κινήματα , να υπάρξει πλέον συντονισμένη παρουσία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας με καινοτόμες προτάσεις και  ξεκάθαρες θέσεις.
Το κάλεσμα πρέπει να απευθύνεται στους απλούς προοδευτικούς πολίτες της Χαλκιδικής που θέλουν να συμμετέχουν, αυτή τη φορά όμως θα προστατεύσουμε τη παράταξη,  δεν χρειαζόμαστε πλέον στελέχη που εμφανίζονται ala carte ανάλογα με τα ποσοστά και τις προσωπικές τους στρατηγικές. Θα ξανακάνουμε τη παράταξη  να να πρωταγωνιστεί στο νομό. Προσωπικά θα αναλάβω  πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.
    5) Υπάρχουν πολίτες στην Χαλκιδική που αναφέρουν ότι το έργο των τριών εν ενεργεία Βουλευτών δεν είναι αυτό που πρέπει αναφορικά με τοπικά ζητήματα. ποια είναι η θέση σας;

Δυστυχώς θεωρώ ότι δεν έχουν άδικο. Η Χαλκιδική πράγματι  διανύει την πιο φτωχή κοινοβουλευτική της περίοδο. Υπάρχουν βουλευτές στη Χαλκιδική  που ασχολούνται μόνο  με  ένα θέμα , από την άλλη η παρουσία της Χρυσής Αυγής δεν υφίσταται.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Χαλκιδική είναι περιοχή με ιδιαιτερότητες και μεγάλες ανάγκες και αυτό απαιτεί και αναλογεί παρουσία. Οι πολίτες λοιπόν  είναι αυτοί που επιλέγουν τους εκπροσώπους τους,  άρα και αυτοί που κρίνουν το έργο του καθενός μας, αυτοί είναι όμως που θα πρέπει και να προβληματιστούν.

6) Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μονοπώλησαν  το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και της Χαλκιδικής ποια είναι η θέση σας;

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι  είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εξαπάτησης από τη σημερινή κυβέρνηση. Για πρώτη φορά οι αγρότες είναι στο δρόμο όχι για αιτήματα αλλά για να διασφαλίσουν την επιβίωση τους .
Δε λέει κανείς να μην πληρώσουν  προφανώς και πρέπει, άλλο αυτό όμως και άλλο να οδηγείς μαθηματικά  τον πρωτογενή τομέα σε πλήρη φτωχοποίηση, σε δήμευση και κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας των αγροτών, οι οποίοι δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σε  αφανισμό των νέων αγροτών.

7)      Έχοντάς διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος με κατά γενική ομολογία επιτυχημένη θητεία πως σχολιάζεται  τα αυτοδιοικητικά  δρώμενα της Χαλκιδικής ;  

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί το θεσμό των πολιτών, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όμως λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Παρόλα αυτά όμως θεωρώ ότι υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες στο τόπο μας.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του θεσμού της περιφέρειας , επαναφέρω λοιπόν τη πρόταση μου για ένα συνολικό αναπτυξιακό στρατηγικό  σχεδιασμό στη Χαλκιδικη.
 Προς αυτή τη κατεύθυνση, η τελευταία ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ(ΣΕΣ) 2014-2020 , πρέπει να αποτελέσει τη κύρια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης  υιοθετώντας  ένα καινοτόμο στρατηγικό επιχειρησιακό  σχέδιο για τη Χαλκιδική.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες της κάθε περιοχής και σε κοινή σύμπραξη δημοσίων φορέων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών  να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση δίνοντάς νέες ιδέες και προοπτικές.

 8) Θα ήθελα να κάνετε τον επίλογο της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης μας.

Η κατάσταση για τη χώρα είναι εκτός έλεγχου.
Ο κόσμος ίσως και δίκαια εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα όπως αυτό εκφραζόταν.
Οι επιλογές των ακρών ως αποτέλεσμα θυμού και αγανάκτησης δεν έβγαλαν πουθενά.
Πιστεύω ότι οι πειραματισμοί  πρέπει να τελειώνουν γιατί διακυβεύεται πλέον η ύπαρξη μας ως έθνους, οποίος δε το καταλαβαίνει η δε θέλει να το καταλάβει είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου.
Όσον αφορά τη Χαλκιδική όπου και να βρέθηκα στήριξα με σθένος τις προοπτικές της  ανεξαρτήτως χρωμάτων και κομμάτων και αυτό θα συνεχίσω να πράττω με καθαρές θέσεις και απόψεις.
Τέλος θα ήθελα από το βήμα που μου δίνει η εφημερίδα σας να ευχαριστήσω όλους τους απλούς πολίτες-φίλους  που είναι δίπλα μου όλο αυτό τον καιρό και στηρίζουν ανιδιοτελώς τη προσπάθεια μου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more