Αιτία για αυτή την καθυστέριση είναι πως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο νέος τρόπος υπολογισμού εφάπαξ, με αποτέλεσμα 63.000 συνταξιούχοι να είναι στην αναμονή.
Βέβαια μέχρι να υπολογιστεί και να μπεί σε σειρά ο υπολογισμός του εφάπαξ, το κράτος θα χρησσιμοποιεί τα κέρδη από τις εισφορές για την πληρωμή συντάξεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Κανένα από μεγάλα Ταμεία Πρόνοιας δεν πρόκειται να κάνει αναλογιστική μελέτη με βάση τα τρία σενάρια επαναϋπολογισμού των εφάπαξ τα οποία τους απέστειλε το Υπουργείου Εργασίας στα μέσα του περασμένου μήνα και τα οποία οδηγούν σε μία μείωση 20-25% στα εφάπαξ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ήδη έλαβε αρνητική απόφαση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και το ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου.
Η έκδοση νέων αναλογιστικών μελετών από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα χρειαστεί 4-5 μήνες. Συνεπώς θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Ιούνιο – Ιούλιο. Ο επαναϋπολογισμός 63000 εφάπαξ από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων πρόνοιας, οι οποίες αναμένεται ( εφόσον έχει ψηφιστεί έως τότε το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο προβλέπει την ένταξη των εν λόγω ταμείων στο νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο διοικητικό σύνολο, θα χρειαστεί άλλους τόσους μήνες.
Οι τομείς πρόνοιας θα εισπράττουν εισφορές από τους εργαζομένους. Συνολικά αναμένονται να εισπραχθούν κοντά στα 450 εκατ. ευρώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2016. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 16% των δαπανών του 2015 για την καταβολή κύριων συντάξεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (27,5 δισ. ευρώ). Για παράδειγμα, αναμένεται να εισπραχθούν 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα περίπου 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας είναι συγκεντρωμένα αποθεματικά ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα ταμεία πρόνοιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου