Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Θέμα ωρών να έρθει η ΜΟΜΑ στα Άθυρα!

Εντός ολίγων ωρών είναι η έλευση της ΜΟΜΑ και μονάδων του μηχανικού στα Άθυρα μετά την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας να παραχωρήσει στο Στρατό αγροτική  να  παραχωρήσει στο Στρατό αγροτική έκταση 100 στρεμμάτων κοντά στο Άθυρα, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Γρηγόρης  Στάμκος στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο χώρο θα στηθούν 500 σκηνές χωρητικότητας μέχρι 6 ατόμων, δηλαδή , δυνατότητα φιλοξενίας το πολύ 3000 ατόμων. Ο Στρατός θα φροντίσει για τις υποδομές που απαιτούνται για την εγκατάσταση των ανθρώπων στον καταυλισμό.
Ο χώρος προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή θα εξυπηρετεί τους πρόσφυγες να προωθηθούν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Σκοπίων, που παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ δεν επιτρέπουν τη διέλευση. Θυμίζουμε ότι η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Βεβαίως κάποια blogs της πλάκας σπεκούλαραν και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο με αυτό το σοβαρό ζήτημα και παρουσιάζουν ορδές χιλιάδων μεταναστών που θα φιλοξενηθούν. Αυτές είναι φήμες ανυπόστατες και χωρίς καμιά αξία. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν 500 μετανάστες και στη συνέχεια θα έρθουν άλλοι μόνο και αν οι υποδομές των Γιαννιτσών μπορέσουν να το εξασφαλίσουν καθώς βάρος στην υγειονομική κατεύθυνση θα σηκώσει και το νοσοκομείο Γιαννιτσών το οποίο είναι υπό διάλυση. Ενδέχεται την επόμενη εβδομάδα να έρθει στα Γιαννιτσά και να επισκεφτεί τα Άθυρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για να δει από κοντά τις εργασίες. Πάντως ο πολίτης ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΝΟΣ μέσα από facebook που είναι ενεργός και πάντα ενδιαφέρεται για το καλό της περιοχής του έγραψε τα ακόλουθα: 

Την σκυτάλη στις διαμαρτυρίες για το κέντρο υποδοχής, πήραν σήμερα οι πολίτες των Αθύρων. Ζητούν τη διασφάλιση και προστασία των περιουσιών τους... Διασφάλιση και προστασία από τι και από ποιούς; Έχουμε κανένα άσχημο προηγούμενο στην ελληνική επικράτεια με δολιοφθορές ή καταστροφές που να γεννά φόβους ότι κάτι θα συμβεί και στο δικό μας δήμο; Ή απλά το αντιμετωπίζουμε ως κάτι «μεταφυσικό» προκειμένου να βρούμε άλλοθι για μια πιθανή αρνητική μας στάση;

2 σχόλια:

  1. Η αντίδραση ήταν προς την απόφαση αυτή. Όχι για τους πρόσφυγες καθεαυτώ. Δεν φιλοξενείς τρεις χιλιάδες πρόσφυγες σε χωριό χιλίων πεντακοσίων ανθρώπων. Οι ακατάλληλες συνθήκες θα επιφέρουν και την δυσφορία των φιλοξενούμενων, με αντίκτυπο και στην ζωή των κατοίκων. Οι παράμετροι είναι αλληλένδετοι.

    Κάντε μια μικρή αναλογία για το αν θα μπορούσατε να φιλοξενήσετε 10 άτομα στο μικρό σας σπίτι, κλεισμένους στο μπάνιο σας. Θα άντεχε οποιοσδήποτε από εμάς να ζήσει ως φιλοξενούμενος; Θα είχατε τις επιφυλάξεις σας για την επιτυχία του σεναρίου; Θα σας άρεσε να έρθουν στην Αθήνα 15 εκατομμύρια πρόσφυγες; Τέτοια είναι η αναλογία. Θα εκφέρατε γνώμη πως είναι μη βιώσιμη κίνηση; Σκεφτείτε να μην σας ρωτούσε κανένας και να ήταν αποφασισμένο σε μια νύχτα χωρίς εσάς.

    Από την άλλη, γιατί λυπούνται όλοι που κλείσαν τα σύνορα; Είναι ρατσιστές και αφιλόξενοι; Δεν τους θέλουμε εδώ; Ή μήπως φοβόμαστε ότι θα μαζευτούν πολλοί; Πολλοί;; ωπ, σκέφτεστε σαν κάτοικοι των Αθύρων;

    Σχετικά με το σχόλιο του μεταφυσικού, δεν θα ήθελα να σταθώ, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν βγάζει 10 αντίγραφα από το κλειδί του σπιτιού του ο σχολιαστής, να μοιράσει σε 10 τυχαίους από εμάς. Έχει κάποιο άσχημο προηγούμενο; Ξέρω έπεσε το σχόλιο στο επίπεδό του και ζητώ συγνώμη για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητό ¨ΜΕ ΑΠΟΨΗ¨,είσαι τελείως απληροφόρητος,η απόφαση του δημ.συμβουλίου πάρθηκε χωρίς την παρουσία των κατοίκων των Αθύρων,απλά ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση,μάλιστα αποκαλώντας τυος κατοίκους ¨ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ¨,μπροστά στο πολιτικό κόστος που θα είχε η δημιουργία του hot spot στα Γιαννιτσα,επέλεξε να γίνει σε ένα χωριό του δήμου,που είναι στα όρια του δήμου,και του νομού Πέλλας.
    Η έκταση αυτή εχει χαρακτηρισθεί βοσκότοπος,ο παλιός αεροδιάδρομος δεν υπάρχει πλέον,ο ίδιος ο δήμος τον παραχώρησε σε ασθενείς ομάδες των κατοίκων.
    Σε αυτήν την έκταση που επέλεξαν,υπάρχουν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες του χωριού,μέχρι πέρυσι έριχναν τα λύματα εκεί,γύρω γύρω είναι κανάλια με στάσιμα νερά,με ότι αυτό συνεπάγεται για λόγους υγιεινής,ποιός είναι αυτός που θα πάει να ζήσει σε αυτήν την περιοχή;
    Μας είπαν ρατσιστές,εμάς που όλο σχεδόν το χωριό είναι προσφυγικό,που μας έχει ξεχασμένους ο δήμος απο όλες τις απόψεις,για ρωτήστε τον Δήμαρχο,αν ξέρει που είναι τα Αθυρα,και κάθε πότε τα επισκέπτεται.
    Λένε ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ εμάς,που αυτοί οι ΆΓΝΩΣΤΟΙ έκαψαν δύο στρατόπεδα για να μην γίνουν στην πόλη τους τα hot spot,και οι κάτοικοι των Αθύρων πήγαν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους,που τα τρακτέρ αντί να γυρίσουν στο χωριό τους,πηγαν στα Γιαννιτσά.
    Θα σας παρακαλούσα πολύ,πρίν δημοσιεύετε κάποια είδηση,να το ψάχνετε πρώτα,εκτός και αν το κάνετε εσκεμμένα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more