Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Απίστευτο έγκλημα του κράτους! Δείτε τι κάνουν στους...



Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καρκινοπαθείς αφού όπως έχει καταγγελθεί από την πρόεδρο του ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών, Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών), Ζωή Γραμματόγλου, στο Υπουργείο Υγείας, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων που αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 5 με 6 μήνες για να ξεκινήσει της ακτινοθεραπείες.
Χαρκαητριστικά ο ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας) καθώς επίσης κι άλλοι σύλλογοι καρκινοπαθών από όλη την Ελλάδα, επισημαίνουν πως αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της υγείας των ασθενών ενώ παράλληλα προκαλεί απόγνωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους, προσθέτοντας επιπλέον οικονομικά και ψυχολογικά βάρη.
Ο ΙΣΑ λοιπόν αμέσως μετά την παρέμβαση της κας. Γραμματόγλου απέστειλε με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας προειδοποιώντας την πολιτική ηγεσία πως θα διερευνήσει και τη δυνατότητα απόδοσης ακόμη και ποινικών ευθυνών για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Όπως εξηγεί η κ. Γραμματόγλου σε πρόσφατη συνέντευξη της,  το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Αττικό- χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και στα υπόλοιπα- και βασικός λόγος είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. «Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία που φθάνουν ακόμη και τους έξι μήνες. Σε αυτές τις πολύμηνες αναμονές συμβάλει αρνητικά και η υπερσυγκέντρωση ασθενών στα μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και αυτό γιατί αν και έχουν γίνει δωρεές μηχανημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, και πάλι δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Άρα και οι ασθενείς αναγκάζονται να έρχονται πχ στην Αθήνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας και η αναμονή είναι φυσικά πολύμηνη».
Η κ.Γραμματόγλου όμως αναφέρει κι έναν ακόμη παράγοντα. «Μετά την επέμβαση που κάνει ένας ασθενής ξεκινά χημειοθεραπείες και ακολουθούν συνήθως οι ακτινοθεραπείες. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι ότι πολλοί ιατροί ιδιωτικών κλινικών δεν ενημερώνουν τους ασθενείς πως εξαιτίας αυτών των προβλημάτων θα πρέπει πριν καν τελειώσουν τις χημειοθεραπείες να μπουν σε λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία και να κερδίσουν χρόνο. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα απαιτηθεί και αυτή η θεραπεία. Τώρα γιατί το κάνουν; Ε, νομίζω καταλαβαίνετε...».
Σημειώνεται δε, πως το κόστος ενός «πακέτου ακτινοθεραπειών», όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ στοιχίζει περίπου 4.000 με 5.000 ευρώ σε μια ιδιωτική κλινική. «Πολλοί ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αυτή τη θεραπεία. Ούτε καν για τη συμμετοχή τους. Μην ξεχνάτε πως πολλοί, ακόμη και για να κάνουν την επέμβαση χρειάστηκε να πληρώσουν αρκετά χρήματα, που μάλιστα πολλές φορές δεν έχουν. Δανείστηκαν, πήραν από γονείς, ή από τα παιδιά τους. Άρα τι γίνεται; Κάποιοι δεν κάνουν καθόλου ακτινοθεραπεία, κάποιοι περιμένουν για μήνες και κάποιοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύσεις. Ένα παιδί δεν μπορεί να βλέπει τον γονιό του και να μην τον βοηθάει, οι γονείς νοιώθουν πως είναι βάρος για τα παιδιά τους... Όλα αυτά είναι ένα πρόσθετο, μεγάλο βάρος και οι λύσεις είναι πολύ ακριβές». Όπως αναφέρει μάλιστα πολλοί καρκινοπαθείς επικοινωνούν με συλλόγους και ζητούν να βρεθεί κάποια λύση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more