Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σε Τουρκία και Ευρώπη ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας για την λύση του «προσφυγικού»


tsipras ntabouroglou
Μετά από την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει σηκώσει υπέρμετρο βάρος από αυτό που μπορεί και της αναλογεί σε ότι αφορά την προσφυγική ροή, προσθέτοντας ότι αναμένει άμεσα την μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, λόγω και της έναρξης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Την Τρίτη, σύμφωνα με τον ίδιο θα μεταβεί στην Σμύρνη για το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ευελπιστώντας σε ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τουρκία.
«Αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός κάποιων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετικός από τον ελληνικό και δεν προϋποθέτει την στήριξη και την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», δήλωσε σε σχέση με την Ευρώπη και συνέχισε:
«Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Η Ελλάδα θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή από όλους η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και να υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν την σέβονται».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες, από την Ειδομένη όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι με ευθύνη άλλων», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «θα επιδιώξει επιτάχυνση μετεγκατάστασης τόσο από την Ελλάδα όσο κι απευθείας από την Τουρκία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσων δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητη μια κοινή πολιτική της ΕΕ για την επιστροφή στις χώρες προέλευσης τους, για όσους παράτυπα έχουν βρεθεί στα εδάφη της Ευρώπης» είπε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας «δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών».
Τέλος, ανέφερε ότι «προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και σε εξοπλισμό, που πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς και ανάλογους με τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις ροές, σε συνεργασία φυσικά των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more