Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Όλο το ρεπορτάζ για τους δύο τζιχαντιστές! "Τρέμουν" ακόμη και τον Σταυρό...

mirsad
Το ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, το οποίο συνελήφθη μαζί με έναν άνδρα από την Υεμένη, αρνούνταν πεισματικά να πει την παραμικρή κουβέντα στις Αστυνομικές Αρχές. Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες των Αρχών φανέρωσαν πως το παρελθόν του βεβαρημένο και πως οι δύο άνδρες αναζητούσαν πέρασμα προς τη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα ο Έβρος έχει "πλημμυρίσει" από κατασκόπους, πυροδοτώντας ανησυχία στις Αρχές.
Ο πρώτος άνδρας είναι ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο επονομαζόμενος Μάξιμους, ο οποίος είναι 29 ετών, ζούσε στη Βοσνία και κατείχε σουηδικό διαβατήριο. Ο Μιρσάντ είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια. Για τον δεύτερο άνδρα έχουμε λιγότερες πληροφορίες. Πρόκειται για τον 20χρονο Αλ Χασάνι Αμέρ, ο οποίος κατάγεται από την Υεμένη.
Οι συλληφθέντες είχαν ταξιδέψει από τη Συρία στην Αθήνα πριν μία εβδομάδα και κατόρθωσαν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, φθάνοντας μέχρι τον Έβρο, όπου εν τέλει εντοπίστηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες, αν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των δύο ανδρών, δεν ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές.
Θυμίζουμε πως στην κατοχή των δύο ανδρών βρέθηκαν χατζάρες, πολεμικός εξοπλισμός (αορτήρας, στρατιωτικό γιλέκο, κ.α.), κινητά τηλέφωνα, εισιτήρια ΚΤΕΛ, αλλά και εξωφρενικά χρηματικά ποσά. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους αναφέρεται σε παράνομη οπλοκατοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Έχουν παραπεμφθεί σε ανακριτή.
Μάλιστα το παρελθόν του Μάξιμου είναι αρκετά βεβαρημένο, αφού το 2005 είχε συλληφθεί ύστερα από αστυνομική επιδρομή στο σπίτι θείας του στο Σαράγεβο. Στο εσωτερικό του σπιτιού είχαν εντοπίσει αυτοσχέδια εκρηκτική ζώνη, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικών και μία ταινία με οδηγίες κατασκευής αυτοσχέδιας βόμβας. Επίσης είχε βρεθεί και βίντεο, όπου παρουσιάζονταν ο ίδιος να απειλεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, φορώντας μάσκα, το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο.
Το ταξίδι των δύο τζιχαντιστών ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες, όταν ξεκίνησαν από τη Σουηδία με κατεύθυνση την Κοπεγχάγη. Από εκεί έφθασαν αεροπορικώς στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ύποπτοι παρέμειναν για δύο ημέρες στην Αθήνα και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς τον Έβρο, θέλοντας να βγουν εκτός Ευρώπης.
Αρχικά πήραν το ΚΤΕΛ με προορισμό της Θεσσαλονίκη κι από εκεί συνέχισαν με δεύτερο για Αλεξανδρούπολη. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από την Ομάδα Δίας, ύστερα από έλεγχο για ύποπτη συμπεριφορά. Από εχθές οι αρχές σκανάρουν τα κινητά τους, προκειμένου να συλλέξουν κάθε πληροφορία για τις κινήσεις των δραστών.
Ύστερα από πιέσεις των Αστυνομικών Αρχών, οι δύο τζιχαντιστές δήλωσαν πως κατευθύνονταν προς το χωριό Πέπλος, το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες. Όταν ερωτήθηκαν για τα μαχαίρια, απάντησαν πως είχαν σκεφθεί ότι θα τους έφερναν σε δύσκολη θέση. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, οι δύο άνδρες δεν ζήτησαν δικηγόρο, αν και δικαιούνται, γεγονός που τους φέρνει σε δύσκολη θέση, εν όψει της παρουσίας τους στον ανακριτή την Τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τζιχαντιστές προσεύχονταν όλη την ώρα, ενώ μόλις παρατήρησαν το σταυρό που φορούσε ένας από τους αστυνομικούς έπαθε κρίση πανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more