Διαπερνά καθημερινά τα σύνορα μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων, αποσυσκευάζεται κρυφά σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (μεταξύ άλλων σε Διαβατά, Σουρωτή, Άγιο Βασίλειο, αλλά και σε Καβάλα και Δράμα) και "βαφτισμένο" πλέον ελληνικό πωλείται σε πρατήρια άρτου βόρειων περιοχών.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νότης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις διεθνείς εκθέσεις "Detrop Boutique", "Artozyma" και 'Ελλήνων Κόσμημα' της ΔΕΘ-Helexpo AE, κατήγγειλε πως αυτή διακίνηση γινόταν τα τελευταία 5 περίπου χρόνια και ότι σε καθημερινή βάση μεταφερόταν ψωμί από 3 φορτηγά.
"Ο μόνος έλεγχος μπορεί να γίνει από το τελωνείο .Τα ψωμιά αυτά χάνονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται ελληνικά δεν ξέρω πώς, πριν καταλήξουν στα πρατήρια άρτου" σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ‘’ Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισημάνει ότι στα τελωνεία πρέπει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι προς αποφυγήν αντίστοιχων φαινομένων. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, όταν βλέπουν μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης του ψωμιού.’’
Επίσης ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα -όπου, σημειωτέον, λειτουργούν περίπου 14.500 επιχειρήσεις αρτοποιίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρές και μεσαίες- εισάγει σιτάρι το οποίο μεταποιεί σε πολύ καλής ποιότητας ελληνικά άλευρα. Ως αποτέλεσμα, έχει περιοριστεί η εισαγωγή ξένων αλεύρων, τα οποία έμπαιναν στην αγορά άνευ ποιοτικού ελέγχου. Η εξισορρόπηση των τιμών στα ελληνικά άλευρα, έχει πλέον πείσει τους αρτοποιούς να τα προτιμούν δεδομένου ότι υπερτερούν και σε ποιότητα.
Ο κ.Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμη ότι εταιρείες του κλάδου των μηχανημάτων αρτοποιίας κλείνουν συμφωνίες στο εξωτερικό, αποκτώντας παρουσία στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας. "Δύο επιχειρήσεις κατασκευής μηχανημάτων έκλεισαν συμφωνίες στην Αλβανία, ενώ άλλες δύο, σχεδιασμού μηχανημάτων, διαθέτουν ήδη παρουσία στη χώρα. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα βοηθήσει πολύ και τον δικό μας κλάδο” κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου