Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα καταναλωτικά ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι: «η άτυπη παράταση μέχρι και τις 15 Μαρτίου της εξαίρεσης από τις αγοραπωλησίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δύο παραπάνω κατηγοριών είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει σε αυτήν την φάση».
Τα επιχειρήματα που εκφράστηκαν υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς είναι και από τις δύο πλευρές κοινά ενώ οι δανειστές αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής αγοράς με τον μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το γεγονός ότι τα περισσότερα δάνεια είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις 100.000 ευρώ.
Ωστόσο επιμένουν ότι με τις πωλήσεις οι τράπεζες θα ανακτήσουν κεφάλαια πολύτιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα απαλλαχθούν από το βάρος των επισφαλειών.
Η ΥΠΑΝ έχει ήδη θέσει κάποια βασικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνεται η επιλογή των επιχειρηματικών δανείων που θα πωλούνται.
Κάποια από αυτα τα κριτήρια είναι αρχικά το ποσοστό βιωσιμότητας της επιχείρησης το χρόνο πάνω από τις 90 ημέρες που δεν εξυπηρετείται το δάνειο.
Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία το υπουργείο ανάπτυξης διαπραγματεύεται τριετή τουλάχιστον αναστολή της πώλησης για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου