Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: Τραντάζεται το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα...



utw

Σε πλήρη διάλυση βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τανίρ κοντά στα γεγονότα αποθανατίζει το κλίμα των σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας: «Το μόνο ζήτημα στο οποίο οι υποψήφιοι των επικείμενων προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, είναι η ανάγκη να προμηθεύσουν περισσότερα όπλα στους Κούρδους της Συρίας. Προς το παρόν οι Κούρδοι απολαμβάνουν τη στήριξη της ηγεσίας των ΗΠΑ, διότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της Daesh. Και μετά ο Πρόεδρος Ερντογάν απαιτεί ξαφνικά οι Αμερικανοί να πουν τους Κούρδους τρομοκράτες», είπε.

Ο Τανίρ εξήγησε ότι οι απαιτήσεις της Άγκυρας στηρίζονται στις ελπίδες ότι οι ΗΠΑ θα ήταν απρόθυμες να εγκαταλείψουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία για χάρη της υποστήριξης των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία και ορισμένες δυσκολίες στη σχέση της με την ΕΕ, η Άγκυρα δεν έχει πραγματικά την πολυτέλεια να χάσει τα περισσότερους συμμάχους τώρα και οι ΗΠΑ το γνωρίζουν καλά αυτό.

«Σε αυτήν την κατάσταση, το τουρκικό τελεσίγραφο στις ΗΠΑ μοιάζει περισσότερο με απεγνωσμένη κίνηση», κατέληξε.

 «Οι ΗΠΑ θα μπουν δυναμικά στη Συρία, θα σταματήσουν τους Ρώσους και τη ροή των προσφύγων που ξεχειλίζει από το Χαλέπι», ενώ η Ουάσιγκτον «εξακολουθεί να διατηρεί μια προτεινόμενη μη-στρατιωτική λύση».

«Η Τουρκία είναι έξω φρενών, γιατί τοποθέτησε ένα μεγάλο στοίχημα στην υποστήριξη των ανταρτών», δήλωσε ο Landis. «Νόμιζε ότι είχε την Αμερική πίσω της στην καταστροφή του Άσαντ. Φαίνεται σήμερα ότι ο Άσαντ μπορεί να ανακαταλάβει τη χώρα και να εδραιώσει την εξουσία του. Οι Κούρδοι στη συνέχεια θα έχουν ένα στήριγμα στη Συρία και ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας και αυτό θα φέρει την Τουρκία σε τρομερή θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more