Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συστατικά στο μπρόκολο προστατεύουν από τον καρκίνο...

brokolo

Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η άφθονη κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως του μπρόκολου και του λάχανου, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2003 στην Κίνα συμπέρανε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σταυρανθών  λαχανικών συνδέθηκε με σημαντικό μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις Κινέζες.
Oι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αναζητήσει να εξαγάγουν τα ευεργετικά συστατικά των σταυρανθών λαχανικών. Μια ομάδα βιοενεργών συστατικών που είναι υπεύθυνα για την αντικαρκινική προστασία των σταυρανθών λαχανικών είναι γνωστά ως γλυκοσινολάτες (glucosinolates). Όταν καταναλώνονται από τους ανθρώπους, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε πολύ ωφέλιμα συστατικά συμπεριλαμβανομένων των ισοθειοκυανάτων (isothiocyonates), όπως η σουλφοραφάνη, και των ινδολών, όπως η ινδόλη-3-καρμπινόλη (Ι3C). Αυτά τα συστατικά θεωρούνται ότι εμποδίζουν τον καρκίνο με διάφορους μηχανισμούς μέσα στο σώμα.
Η μετατροπή των γλυκοσιναλάτων σε ισοθειοκυανάτες συμβαίνει φυσικά με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος είναι μέσω της παρουσίας της μυροσινάσης, ενός ενζύμου που βρίσκεται στα κύτταρα των σταυρανθών λαχανικών. Η διαδικασία όμως του μαγειρέματος των σταυρανθών λαχανικών καταστρέφει πολύ από τη φυσικά διαθέσιμη μυροσινάση. Οι γλυκοσιναλάτες που λαμβάνονται από μαγειρεμένα σταυρανθή λαχανικά μπορούν ακόμα να μετατραπούν σε ισοθειοκυανάτες μέσα στο σώμα, αν και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από ό, τι όταν η μυροσινάση είναι διαθέσιμη. Μερικοί ίσως σκεφτούν ότι θα ήταν καλή ιδέα να τρώμε ωμά τα σταυρανθή λαχανικά ή να τα αποχυμώνουμε και να πίνουμε τον χυμό τους, ώστε να μη καταστραφεί το ένζυμο μυροσινάση με το μαγείρεμα. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να καταναλώνετε ωμά τα σταυρανθή λαχανικά ή να πίνετε τον χυμό τους, διότι αυτά τα λαχανικά σε ωμή κατάσταση περιέχουν κάποια συστατικά, τα goitrogens (βρογχοκηλογόνα), που βλάπτουν τον θυρεοειδή. Οι επιστήμονες της φυσικής ιατρικής έχουν παρασκευάσει ειδικά εκχυλίσματα μπρόκολου και άλλων σταυρανθών λαχανικών που περιέχουν ινδόλη-3-καρμπινόλη (Ι3C), ώστε να λαμβάνουν σε επαρκή ποσότητα το αντικαρκινικό αυτό συστατικό των σταυρανθών λαχανικών.
Αν και τα σταυρανθή λαχανικά παρέχουν πολυάριθμα ευεργετικά συστατικά, η I3C είναι ο κύριος λόγος για να ακολουθείτε τη γνωστή διατροφική συμβουλή «τρώτε το μπρόκολό σας». Σύμφωνα με ένα άρθρο του «TheJournalofNutritionalBiochemistry» πολυάριθμες προκλινικές και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η ινδόλη-3-καρμπινόλη (Ι3C), ένα κύριο βιοενεργό διατροφικό συστατικό των σταυρανθών λαχανικών, έχει πολλαπλές αντικαρκινικές και αντιογκικές ιδιότητες.
Η I3C προστατεύει τα κύτταρα του μαστού από τα επικίνδυνα οιστρογόνα. Η ισχυρότερη μορφή οιστρογόνων,  η εστραδιόλη, μπορεί να μετατραπεί στην πιο αδύναμη μορφή, την εστριόλη, στο σώμα χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Η εστριόλη θεωρείται η πιο επιθυμητή μορφή οιστρογόνων. Είναι λιγότερο ενεργή από την εστραδιόλη, και έτσι όταν καταλαμβάνει τους υποδοχείς οιστρογόνων, μπλοκάρει τα «αυξητικά» σήματα της ισχυρής εστραδιόλης. Με την χρήση αυτού του συστατικού των σταυρανθών λαχανικών, της I3C, η μετατροπή της εστραδιόλης σε εστριόλη αυξήθηκε 50% σε 12 υγιείς ανθρώπους. Επιπλέον, σε θηλυκά ποντίκια που ήταν επιρρεπή να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού η I3C μείωσε τη συχνότητα του καρκίνου και τον αριθμό των όγκων σημαντικά. Η I3C δοθείσα σε 17 άνδρες και γυναίκες για δύο μήνες μείωσε τα επίπεδα των ισχυρών οιστρογόνων και αύξησε τα επίπεδα των αδύναμων οιστρογόνων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα επίπεδα ενός μεταβολίτη οιστρογόνων που συνδέεται με τους καρκίνους του μαστού και του ενδομητρίου, η 16-α-υδροξυεστρόνη, μειώθηκε από την I3C.
ΜάριοςΔημόπουλος
Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more