Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Οι Θεσμοί δείχνουν τον δρόμο της εξόδου στην κυβέρνηση....


djslf


Η επίσημη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών όλο και απομακρύνεται με αυτό να συνεπάεται τη λήψη περισότερων μέτρων απο μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης... Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν την επιστροφή του κουαρτέτου στις 15 Φεβρουαρίου όπου και θα ξεκινούσε ο σεύτερος γύρος της αξιολόγησης με τέλος στις 26-28 Φεβρουαρίου. Με την αναχώτηση των θεσμών απο την Αθήνα την Παρασκευή  η επιτροφή τους εκτιμώταν περί τις 17 ή 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο εικάζεται ότι ενδέχεται να μην επιστρέψουν τελικά πριν από τις 20 του μηνός και μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως θα μείνει λιγότερο από μία εβδομάδα για να κλειστεί η συμφωνία ή να μην υπάρξει καν συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο... 
 
Η κυβέρνηση σκέφτεται πλέον « πονηρά » και φοβάται ότι οι δανειστές χρονοτριβούν επίτηδες και την αναγκάσουν να προτείνει μόνη της τα σκληρά μέτρα που ξέρει πως θέλουν να ακούσουν οι θεσμοί, ώστε να εκτεθεί στους ψηφοφόρους, χωρίς να της τα επιβάλει ο «μπαμπούλας» της Τρόικα, που βόλευε πολύ πολλούς ως τώρα να επικαλούνται ως «πολιτικό άλλοθι». 
 
Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εξ αποστάσεως, με βάση τη λίστα των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους φεύγοντας οι επικεφαλής. Το «Κλειδί» στις εξελίξεις θεωρείται το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου και θα φανεί αν οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα καθώς όσο περνάει ο χρόνος, η Αθήνα πιέζεται διπλά, ειδικά αφού το ΔΝΤ δείχνει διάθεση να μην βιάζεται να βγάλει εισιτήριο επιστροφής, βάζοντας «φωτιά» στην αξιολόγηση. Σε αυτήν την περίπτωση,  θα ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο αλλά και η «κόντρα» της Αθήνας με τους δανειστές, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που συνεχώς θα αυξάνεται ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι πιστωτές. 
  
Η Τρόικα πάντως πιέζει για πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. ευρώ για τη διετία 2016-2017, πέραν από όσα ήδη περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Αυγούστου που ψήφισε η ελληνική βουλή. Αν σε αυτά μάλιστα αθροιστούν και οι εκκρεμείς μνημονιακές δεσμεύσεις (1,305 δισ. ευρώ για το 2017 και 435 εκατ. ευρώ για το 2018), τότε ο «λογαριασμός» με τα νέα βάρη πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, πλέον των 5,7 δισ. ευρώ που κομίζει ο φετινός προϋπολογισμός. Μετά της συσκεψεις ωστόσο με την Τρόικα της περασμένης εβδομάδας «το κλίμα ήταν καλό, δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δείχνουν κατανόηση, συζητάμε κάποιες παραμέτρους» κλπ, προέβλεπαν ταυτόχρονα ότι «θα είναι πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, θα έχουμε πρόβλημα όταν επιστρέψουν,  μέγα θέμα θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2016». 
 
Τα μηνύματα από το εξωτερικό κατά την διάρκεια των συζητήσεων «έπεφταν σαν το χαλάζι» και έκαναν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να τραβάει τα μαλλιά της. Χαρακτηριστικά: «Τρύπα 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα» έλεγαν φωναχτά στους διαδρόμους, «νέα μέτρα για το 2016», «αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό δεν κλείνει καμιά συμφωνία» και άλλα τέτοια ακούγονταν στο «πηγαδάκι» που είχαν στήσει μετά τις διαπραγματεύσεις που είχαν την Τετάρτη. 
 
Προς τι η ένταση; Γιατί σχεδόν ταυτόχρονα «έσκαγαν» οι ειδήσεις ότι: 
-Οι θεσμοί (το ΔΝΤ κυρίως) «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό 1,2 δισ. για το 2015 και βάζουν αστερίσκους για έσοδα 1,2 δισ. του 2016 από μέτρα όπως οι φόροι στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή στο κρασί, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, οι ασφαλιστικές εισφορές κλπ. 
-Σε μια πρωτοφανή κίνηση, με έκθεσή της η Κομισιόν προτρέχει των διαπραγματεύσεων και ζητά πρόσθετα μέτρα και για το 2016 – πέραν του 2017 και 2018 για τα οποία έχει δεσμευτεί ήδη κυβέρνηση. 
-Η Κριστίν Λαγκάρντ λέει πως «αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους». 
 
Οι δανειστές δεν αντιδρούν και δεν ενίστανται ούτε καν για τις χονδροειδείς παραλείψεις και καθυστερήσεις που διαπιστώνει που οδηγούν και σε νέες αναβολές ή παρατάσεις που όμως υπό άλλες συνθήκες, θα είχαν προκαλέσει την μήνι τους. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο, άρχισε να επικρίνει τους θεσμούς πως δεν έχουν πάρει καν θέση για το σχέδιο για το Ασφαλιστικό που τους έχει παραδώσει η κυβέρνηση...Στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε πως «δεν ζήτησαν ποτέ περικοπή συντάξεων» ενώ «είναι ανοιχτά τα γνωστά τα θέματα που θέτουν πάντα οι δανειστές», όπως η καταβολή των συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια, η κατάργηση της 15ετίας κλπ. 
  
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές» στην περικοπή συντάξεων, λέγοντας και τις δύο φορές πως προσβλέπει «σε μία επωφελή για τον τόπο» συμφωνία - ουσιαστικά δηλαδή συνέδεσε τις συντάξεις με τη μείωση του χρέους όπως και η κ. Λαγκάρντ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τους ζητήσει να καταθέσουν εγγράφως τους προβληματισμούς τους, ώστε η κυβέρνηση να ψάξει άρθρο-άρθρο πού βάζουν «αστερίσκους», για να προσαρμόσουν την πρόταση στα μέτρα τους. 
  
Όσο οι δανειστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, κρατάνε όμηρο την κυβέρνηση η οποία πιέζεται ουσιαστικά  να προτείνει μόνη της τα σκληρά μέτρα που αυτοί θέλουν να ακούσουν  χωρίς καν να το ζητήσουν... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more