Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η Κεντρική Μακεδονία υποδέχεται ένα μεγάλο έργο υποδομής

Αποτέλεσμα εικόνας για έργο στην Κεντρική Μακεδονία

Οι κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλο ποσοστό αγροτικές, διανύουν εδώ και χρόνια μία δύσκολη περίοδο. Από τα δυσβάσταχτα δάνεια και το πέρασμα στην πιο παραγωγική περίοδο των επιδοτήσεων και μετά πάλι στις δυσκολίες που προέκυψαν από την κρίση και τα μνημόνια, προσπαθούν να ανακάμψουν αλλά δεδομένων των συνθηκών και της δυσβάσταχτης φορολογίας φαντάζει σχεδόν αδύνατο.
Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση διαφαίνονται οι πρώτες ακτίδες αισιοδοξίας μέσα από ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας που έρχεται στη Βόρεια Ελλάδα για να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα την ενέργειας.  Πρόκειται για τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου-TAP, ένα έργο από μία κοινοπραξία κολοσσών που κατασκευάζεται σε 3 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία) με το μεγαλύτερο τμήμα του να διασχίζει τη χώρα από τους Κήπους στον Έβρο ως τα σύνορα της χώρας με την Αλβανία  για να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Αποζημιώσεις γης που ήδη έχουν αρχίσει να καταβάλλονται, έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (περίπου €10 εκατομμύρια για την κάθε Περιφέρεια), έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας που υπολογίζονται σε 10.000, αναθέσεις επιμέρους έργων σε ελληνικές εταιρείες με 150 συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί, είναι μερικά από τα οφέλη του αγωγού.  
Το έργο τηρώντας αυστηρές προδιαγραφές, είναι ασφαλές, έχει πάρει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και μέσα στους επόμενους μήνες προχωρά στην κατασκευή του. Βάσει στοιχείων που έχουν καταγραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιστατικών Αγωγών Φυσικού Αερίου (ΕΕΠΑΦΑ) η οποία προκύπτει από τη συνεργασία 15 μεγάλων εταιρειών λειτουργίας συστημάτων Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη με σκοπό τη συλλογή δεδομένων για μη προβλεπόμενες διαρροές αερίου από συστήματα αγωγών και καταγράφει και επεξεργάζεται δεδομένα συμβάντων, προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αστοχίας του έργου.

Η Κεντρική Μακεδονία και οι Περιφερειακές Ενότητες που θα φιλοξενήσουν το σημαντικό αυτό έργο  (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες) μπορούν να ελπίζουν σύντομα σε τόνωση των τοπικών κοινωνιών και ώθηση της οικονομίας αλλά και να προσβλέπουν σε ανάπτυξη γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία, τα μεγάλα έργα αποτελούν πάντα πόλους έλξης για επενδύσεις και περαιτέρω εξέλιξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more