Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μπόλικα λουκέτα και συγχωνεύσεις.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημιουργήθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο, θέση αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ο οποίος θα είναι αρμόδιος για όλες τις αλλαγές στην ΠΦΥ.
Το σχέδιο πάντως για το νέο ΠΕΔΥ που θα περιλαμβάνει συγχωνευμένες δομές, ετοιμάζεται εδώ και καιρό.
Το τελικό σχέδιο πάντως για το νέο ΠΕΔΥ στηρίζεται τόσο στις μνημονιακές απαιτήσεις όσο και στην απόδοση που παρουσιάζει η κάθε μονάδα. Άλλωστε εδώ και καιρό συγκεντρώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες ενώ αξιοποιούνται και στοιχεία από το ESY-NET.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα με τις μονάδες που θα εξαφανιστούν από το …χάρτη περιλαμβάνει δεκάδες δομές. Καθόλου αφύσικο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά σημεία της χώρας είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τόσο κέντρα υγείας όσο και νοσοκομεία και μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), σύμφωνα με τις…κομματικές πελατειακές σχέσεις.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλές μονάδες από αυτές να είναι σχεδόν άδειες, αφού οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές σε πολύ μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις.
Τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο για να σχεδιασθεί το νέο ΠΕΔΥ με τις πολύ λιγότερες δομές είναι:
-η επισκεψιμότητα. Μονάδες που εμφανίζουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκέψεων θα συγχωνευθούν σύμφωνα με έγκυρες πηγές .
-η χιλιομετρική απόσταση. Όταν σε μία περιοχή υπάρχει τόσο Κέντρο υγείας όσο και μονάδα του ΠΕΔΥ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων υπάρχει και νοσοκομείο, θα ακολουθήσει κλείσιμο τουλάχιστον της μίας μονάδας.
-πληθυσμιακά κριτήρια. Ο αριθμός των δομών που θα παραμείνει σε μία περιοχή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κατοίκων που υπάρχουν.
–αποδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν στο υπουργείο υγείας-λένε οι καλά γνωρίζοντες λίστες με όλα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αποδοτικότητα της κάθε μονάδας ξεχωριστά. Μία αποδοτικότητα που σχετίζεται με το κόστος- όφελος αλλά και τη δημιουργία υπηρεσιών από εργαστήρια κλπ.
Ωστόσο αγκάθι στη διαδικασία αυτή φαίνεται πως είναι και οι πιέσεις που θα δεχθεί η κυβέρνηση από διάφορους πολιτικούς παράγοντες, ώστε να μην μπούνε λουκέτα,δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει και τις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες μας μόνο το Κέντρο Υγείας Αριδαίας καλύπτει με το παραπάνω τα κριτήρια ενώ στο όριο κινούνται τα Κέντρα Υγείας Άρνισσας και Σκύδρας. Πολύ κάτω φαίνεται ότι είναι μόνο το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης και αν ισχύσουν τα παραπάνω θα οδηγηθεί οριστικά σε λουκέτο. Τα προβλήματα από την διαρκή υποβάθμιση των δομών και των Κέντρων Υγείας είναι μεγάλα. Μένει να δούμε αν εφαρμοστεί το σχέδιο που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου