Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Σοβαρό πλήγμα για το νομό μας η κατάργηση του επιδόματος Παραμεθορίου!


Ως σοβαρό πλήγμα για τις τοπικές μας κοινωνίες αλλά και την οικονομία του νομού Πέλλας χαρακτηρίζεται η κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίου για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο δημόσιο. Άλλωστε ως Κυβερνητική αυθαιρεσία μπορεί να χαρακτηριστεί η ενδεχόμενη εξαίρεση του νομού μας  από την κατηγορία των παραμεθόριων και προβληματικών τύπου Α στο σύνολό τους. Έτσι πλέον σαφέστατα  απειλείται  η περικοπή του επιδόματος εργαζομένων και να στερηθεί η τοπική οικονομία και αγορά ενός σημαντικού κονδυλίου.  Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η Πέλλα πληροί και με το παραπάνω τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται.  Παρακάτω σας παραθέτουμε το ιστορικό από αυτή την εξέλιξη.

Το ιστορικό
Πριν από περίπου 10 χρόνια ύστερα από συνεχείς και επίπονες προσπάθειες των τότε Βουλευτών αλλά και του ίδιου του Γιώργου Καρασμάνη, η Πέλλα κατάφερε να χαρακτηριστεί παραμεθόριος με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιφερειών και – το κυριότερο – με ψήφιση από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, καθώς και προβληματικός τύπου Α στο σύνολό του με υπουργική απόφαση.
Περί τα μέσα του παρελθόντος Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της ψήφισης του Ν. 4354/2015 και με το άρθρο 19, η Κυβέρνηση επιχείρησε να ακυρώσει στην ουσία τον Νόμο που είχε ψηφιστεί ομόφωνα. Πώς; Αναθέτοντας σε δύο Υπουργούς – Εσωτερικών και Οικονομικών – να καθορίσουν εκ νέου τις περιοχές που δικαιούνται τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου σε εργαζομένους, με κριτήριο τη δυσκολία πρόσβασης, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας και της ορεινότητας των περιοχών. Ορίζοντας μάλιστα ως καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση της παραπάνω Κοινής Υπουργικής Απόφασης την 31η Μαρτίου 2016.
Αδιάψευστα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Νομός Πέλλας πληροί και τα πλέον αυστηρά κριτήρια για να  παραμείνει στην κατηγορία των παραμεθόριων και προβληματικών τύπου Α Νομών στο σύνολό του, δεδομένου ότι:
·         Είναι απομονωμένος από την ενδοχώρα αλλά και από το εξωτερικό, χωρίς σύνδεση με τον εθνικό οδικό άξονα Πατρών Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων (ΠΑΘΕ) ή με την Εγνατία Οδό (ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Νομός από Ήπειρο μέχρι Θράκη που δεν έχει κάθετο επί της Εγνατίας).
·         Με μεθοριακή γραμμή ογδόντα (80) χιλιομέτρων, δεν διαθέτει πύλη εισόδου εξόδου, δηλαδή διέξοδο προς βορά και προς το εξωτερικό.
·         Με ανεπαρκέστατο σιδηροδρομικό δίκτυο που δεν καλύπτει τις περισσότερες περιοχές.
·         Είναι ο Νομός με το πλέον απαρχαιωμένο, σε τρισάθλια κατάσταση και εξαιρετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο, εξ αιτίας του οποίου τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα – νεκρούς και τραυματίες.
·         Είναι πλήρως αποβιομηχανοποιημένος, χωρίς βέβαια βιομηχανική περιοχή.
·         Χωρίς υποδομές, με συνεχή φθίνουσα οικονομική πορεία και δραματική συνέπεια την αδιάκοπη συρρίκνωση του πληθυσμού και με απόδειξη τούτου, τη μείωση των βουλευτικών εδρών από 5 σε 4.

Η ερώτηση του Γ. Καρασμάνη
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρασμάνης. Ο κος Καρασμάνης αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

ΕΠΕΙΔΗ εν πρώτοις, στις ευνομούμενες Δημοκρατίες δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επί ενός μείζονος θέματος Επιτροπής της Βουλής (Επιτροπή Περιφερειών), ούτε – πολύ περισσότερο η επίσης ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας που ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
ΕΠΕΙΔΗ στην απόφαση αυτή, συμπεριλήφθηκε και ο όρος: όσοι Νομοί έχουν κοινά σύνορα με άλλο κράτος, να χαρακτηρίζονται αυτόματα παραμεθόριοι στο σύνολό τους. Και ακόμη, όταν είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της αποβιομηχάνισης και του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού, επίσης να χαρακτηρίζονται προβληματικοί.
ΕΠΕΙΔΗ, όσα παρέθεσα πιο πάνω για την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό, αποδεικνύουν περίτρανα ότι δικαίως η Πέλλα έχει χαρακτηριστεί παραμεθόριος και προβληματικός τύπου Α στο σύνολό του.
ΕΠΕΙΔΗ, τα δημοσιονομικά προβλήματα, δεν λύνονται ούτε η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με περικοπές ή κατάργηση κινήτρων, αλλά με επιπλέον κίνητρα για ανάκαμψη και ανάπτυξη.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-         Να λάβουν υπόψη τους το σύνολο των παρατεθέντων από τον υπογράφοντα στοιχείων που συνθέτουν τα πραγματικά σημερινά χαρακτηριστικά του Νομού και αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα και τις μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης στις περισσότερες περιοχές.
-         Να μη συμπεριλάβουν την Πέλλα στην τραγελαφική διαδικασία της «μεζούρας» των 20 χιλιομέτρων: Δηλαδή, αν ένα χωριό απέχει φερ’ ειπείν από τα σύνορα 19.980 μέτρα θα είναι παραμεθόριο και προβληματικό. Αν ένα άλλο απέχει 20.010 μέτρα δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί και φυσικά θα εξαιρείται, τόσο από το επίδομα σε εργαζομένους, όσο και από άλλα κίνητρα.
-         Να διατηρήσουν, όπως είναι ορθό και δίκαιο τον χαρακτηρισμό του παραμεθόριου και προβληματικό τύπου Α στο σύνολό του, ενός Νομού όπως η Πέλλα που, σε συνεχή φθίνουσα οικονομική και πληθυσμιακή πορεία, πληροί με το παραπάνω τα πλέον αυστηρά κριτήρια.


Κοινή Ανακοίνωση εργαζομένων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας σχετικα με τον χαρακτηρισμό μιάς περιοχής ως «Παραμεθόρια και Απομακρυσμένη»
 
Οι εργαζόμενοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας προ ημερών εξέφρασαν την αντίθεση τους στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να καταργήσει το επίδομα παραμεθόριων περιοχών από τους προαναφερόμενους νομούς.
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους:
«Χωρίς ουσιώδη διάλογο, η συγκυβέρνηση είχε κινηθεί, με την ψήφιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, προς την οριστική κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες των πληγέντων νομών, με αποτέλεσμα την παράταση της επίλυσης του ζητήματος αυτού, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2016.
Θέλουμε να τονίσουμε, για πολλοστή φορά, προς πάσα κατεύθυνση , ότι ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως παραμεθορίων , θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ήδη χρεοκοπημένη τοπική οικονομία, αφού θα φτωχοποιήσει χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και τροχοπέδη στην προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών των νομών , που κυριολεκτικά λειτουργούν χάρη στην καθημερινή κατάθεση ψυχής των εργαζομένων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια που πρέπει να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια , πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή, η ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες, η γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση των νομών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου (δημόσιοι) κυρίως υπάλληλοι να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής, ζητήματα που αγνοήσατε παντελώς στην προαγόμενη απόφαση σας.
Η πιθανή εξαίρεση των νομών μας όχι μόνο δεν αιτιολογείται, αλλά αντιβαίνει και στα ίδια κριτήρια δυνάμει των οποίων ορίζονται οι παραμεθόριες περιοχές, αφού οι νομοί μας ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως, του ελλιπούς οδικού δικτύου και των προβλημάτων προσβασιμότητας που δημιουργούνται εξ’ αυτού του λόγου, των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν και των εν γένει ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν κατ’ εξοχήν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στις παραμεθόριες περιοχές.
Ταυτόχρονα με τον αποχαρακτηρισμό των περιοχών ως παραμεθόριων, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στις περιοχές είτε να επιστρέψει σ’ αυτές.
Ζητάμε εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου κοινή συνάντηση, στην Αθήνα με όλους τους εμπλεκόμενους, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία και των βουλευτών των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών , Δράμας, ώστε να υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι οι ανωτέρω νομοί θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών και μετά την 31η Μαρτίου με πάγια νομοθετική ρύθμιση.
Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους, να στηρίξουν των αγώνα μας, με την συμμετοχή τους σε κάθε μορφής κινητοποίηση.


Στην αναμονή για απάντηση από τους βουλευτές και την κυβέρνηση για το παραμεθόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more