Όπως δηλώνει ο Μερς, στις συζητήσεις που γίνονται με Ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των νόμων, «γινόταν πάντα το ίδιο. Εμείς λέγαμε: Αυτά είναι ισχυρισμοί. Θα θέλαμε να τους δούμε να επιβεβαιώνονται από στοιχεία, ώστε να μπορούσαμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα». Είχε προηγηθεί η δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου δήλωσε πς η ΕΚΤ επανεξετάζει τις πολιτικές για την έκδοση των 500ευρων.
Βρετανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι είχαν επαρκή στοιχεία πριν από κάποια χρόνια. Το 2010, βρετανικές τράπεζες σταμάτησαν τη χορήγηση 500ευρων, μετά από μία έκθεση που έδειχνε ότι το 90% της ζήτησης για τα χαρτονομίσματα αυτά προερχόταν από εγκληματίες. Μελέτη της Τράπεζας της Ιταλίας το προηγούμενο έτος περιέγραφε πώς άνθρωποι της Μαφίας που ξέπλεναν μαύρο χρήμα, τρομοκράτες και φοροφυγάδες μάζευαν αυτά τα χαρτονομίσματα επειδή είναι εύκολο να αποκρυφτούν και να μεταφερθούν.
Ο Ντράγκι λοιπόν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει το θέμα αυτό «για κάποιο χρονικό διάστημα» και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική εργασία για να μελετηθεί η έκδοση τέτοιων χαρτονομισμάτων. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα πριν την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου δράσης της για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατών. «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη εφαρμογή μίας απόφασης και πώς θα προβληθεί αυτή», δήλωσε ο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, αλλά θέλουμε να τις κάνουμε με συντεταγμένο τρόπο. Να είστε, όμως, βέβαιοι ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη διευκολύνουμε τους εγκληματίες για να έχουμε κέρδος από την έκδοση των χαρτονομισμάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου