Πολλές από τις οικογένειες ζούσαν στην Σανάγια, στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας της Δαμασκού και σήμερα συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, ταξιδεύοντας με λεωφορεία και περίμεναν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο νότιο τμήμα της πόλης για να επιβιβαστούν σε δρομολόγια για την αλ Κάνταμ.
«Περιμένω το πρωί να φτάσω στην πόλη. Έφυγα πριν από τέσσερα χρόνια και δεν ξέρω τι συνέβη στο σπίτι μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 60χρονη Κουμ Αράμπ, που καθόταν στο πεζοδρόμιο, μαζί στις βαλίτσες της που μετέφεραν τρόφιμα και ρούχα για τον γιο της που παρέμεινε στην περιοχή.
«Άφησα όλα τα υπάρχοντα μου στο σπίτι μου, ακόμη και τα διπλώματα μου και τα ρούχα μου, όταν έφυγα πριν από τρία χρόνια, επειδή σκεφτόμουν ότι θα επέστρεφα την επόμενη μέρα», είπε η 29χρονη Ρόζα, κρατώντας στην αγκαλιά της το μωρό της, λέγοντας πως θέλει να ζήσει στο σπίτι της, ακόμη και αν αυτό έχει γίνει χαλάσματα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 4.000 άνθρωποι επέστρεψαν στο Κάνταμ, ενώ ο κυβερνήτης της Δαμασκού Μπεχρ Σαμπάν δήλωσε πως η συμφωνία εκεχειρίας για την περιοχή –που αποτελούσε προπύργιο των ανταρτών– προβλέπει την επιστροφή 2.000 οικογενειών, μετά την «διευθέτηση της κατάστασης των γιων των οικογενειών που πολέμησαν ενάντια στην κυβέρνηση», όπως ανέφερε ο κυβερνήτης. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, 500 οικογένειες επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Η «διευθέτηση» αυτή προβλέπει την παράδοση του οπλισμού των ανταρτών και την αμνήστευση των ανταρτών και των λιποτακτών.
Σύμφωνα με τον Σαμπάν, 170 πρώην αντάρτες «θα συνεχίσουν να φέρουν όπλα, αλλά για καλό σκοπό, στο πλευρό των "γενναίων (συριακών) ένοπλων δυνάμεων", για την υπεράσπιση της περιοχής».
Ο 42χρονος Ουμ Αχμάντ ήταν ενθουσιασμένος, καθώς η επιστροφή συμπίπτει με το γάμο του αδερφού του. «Παντρεύεται σήμερα στο Κάνταμ. Έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες και θα κάνουμε και ένα μικρό πάρτι με την οικογένεια μου», είπε γεμάτος χαρά.
Μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας στην Κάνταμ ανέφερε όμως στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κάτοικοι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά πρέπει να αποχωρήσουν την ίδια μέρα.
Σε μια δεύτερη φάση εφαρμογής της συμφωνίας, η κυβέρνηση θα επιτρέψει στους καταγεγραμμένους κατοίκους να επιστρέψουν, να μείνουν περισσότερο και να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ανέφερε η πηγή.
Στους όρους της συμφωνίας παράλληλα προβλέπεται η πλήρης απόσυρση των δυνάμεων του συριακού στρατού από την περιοχή, με την εγκατάσταση σημείων ελέγχου του στρατού, αποκλειστικά στις εισόδους της πόλης.
Το Παρατηρητήριο επισήμανε πως η επιστροφή των κατοίκων δεν σχετίζεται με μια ξεχωριστή συμφωνία, βάσει της οποίας μέλη του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με τις οικογένειες τους, προγραμματίζεται να αποχωρήσουν από την ίδια περιοχή σήμερα.
Η αποχώρηση τους δεν έχει ακόμη γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου