Το βασίλειο του πετρελαίου είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ριάντ και η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι από καιρό απομακρύνονται σιγά-σιγά. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.
Ο Kedar, ο οποίος υπηρέτησε στο στρατιωτικό γραφείο πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού για 25 χρόνια, περιγράφει τους τέσσερις κυριότερους λόγους που εξηγούν αυτή την τάση.
«Το πιο σημαντικό είναι η αδύναμη εικόνα της Αμερικής στην περιοχή, προφανές σε όλους και επιδεινώνεται, από την αναγγελία της αποχώρησής του Ομπάμα από τη θέση του παγκόσμιου χωροφύλακα και την έναρξη της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας. Δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει στην Ουάσιγκτον, ειδικά τώρα, που έχει καταστεί σαφές, ότι η συμφωνία του Ιράν είναι «τελειωμένη υπόθεση»," τόνισε.
Εκτός από αυτό, οι Σαουδάραβες έχουν εντυπωσιαστεί από τις αποφασιστικές προσπάθειες της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά επίσης δεν θέλουν να δουν ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.
Και τέλος, το Ριάντ "φοβάται μια ιρανο-ρωσική συμμαχία εκτός της περιοχής επιρροής της Σαουδικής Αραβίας. Χωρίς την υποστήριξη της Αμερικής και της Ευρώπης, οι Σαουδάραβες προτιμούν να ενεργούν στη γραμμή του « αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, συντάξου μαζί τους». Ο βασιλιάς αισθάνεται ότι θα έχει μεγαλύτερη επιρροή επί των Ιρανών, σε σχέση με την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία, εάν ενταχθεί στην ομάδα, αντί να παραμείνει έξω από αυτή », σημείωσε ο αναλυτής.
Ο Mordechai Kedar υποστήριξε επίσης, ότι η ρωσική εναέρια εκστρατεία στη Συρία είναι αποτελεσματική, δεδομένου ότι βοήθησε να αλλάξει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Οι δυνάμεις της Δαμασκού επικουρούμενες από ρωσικά αεροσκάφη έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν μια μεγάλη επίγεια επίθεση ανακατάληψης περιοχών που είχαν προηγουμένως καταληφθεί από εξτρεμιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου