Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ότι η χώρα του θα προμηθευτεί από τη Ρωσία οπλικά συστήματα που δεν θα έχουν επιθετικό αλλά αμυντικό χαρακτήρα.
Φυσικά η διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων είναι, επιεικώς, δυσδιάκριτη. Ο Σέρβος πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο όπου υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και στρατιωτικής – τεχνολογικής συνεργασίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε Σέρβους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ανέφερε ότι η αγορά αμυντικών όπλων από τη Ρωσία στοχεύει στη θωράκιση της χώρας, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει με τη Ρωσία την συνεργασία για την κατασκευή κάποιων οπλικών συστημάτων στη Σερβία.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, προσπαθώντας, ενδεχομένως, να προλάβει αντιδράσεις δυτικών χωρών για την αγορά όπλων από τη Ρωσία δήλωσε: «Κάποιοι θα ρωτήσουν τι τα θέλουμε τα ρωσικά όπλα. Ας αναρωτηθούν τότε τι τα θέλουν τα όπλα όλοι γύρω μας αφού περιβάλλονται από συμμάχους τους του ΝΑΤΟ και μόνο η Σερβία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Ανέφερε δε ότι μοναδικός στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει την άμυνα της χώρας. «Η Σερβία σιωπά, όταν οι άλλοι αγοράζουν μαχητικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα. Αναρωτιέμαι γιατί σε κάποιους δωρίζουν εκτοξευτές πυραύλων και πυραύλους; Αύριο, κάτω από άλλους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, θα κληθώ να απαντήσω τι έκανα για την άμυνα της χώρας μου», είπε ο Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και, όπως αναφέρουν σερβικές κυβερνητικές πηγές, η αγορά όπλων και η στρατιωτική συνεργασία για την παραγωγή οπλικών συστημάτων θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης αυτής.
Προφανώς η ανακοίνωση της αγοράς ρωσικών όπλων από την Σερβία, έχει άμεση σχέση με την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κοσόβου. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα χαροποιήσει τη Δύση και στην περίπτωση της Σερβίας, τα ρωσικά περιθώρια ελιγμών είναι μικρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου