Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η Ελλάδα έχει τις λύσεις!!!

prwtogenhs
Εδώ είναι η πρωτογενής παραγωγή μας και να οι αποδείξεις πως ότι κι αν συμβεί δεν θα πεινάσουμε ποτέ!! 
Γιατί εθελοτυφλούν οι κυβερνήσεις και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της;
Για να δούμε λίγο κάποια δεδομένα παρακάτω...
Σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η Ελλάδα, ακόμα κι αν κοπούν τελείως οι εισαγωγές τροφίμων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πεινάσει. Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μια σειρά βασικών αγροτικών-διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο στο 94% περίπου και έκτοτε κανείς δεν βοήθησε να παραμείνει σε αυτό το ποσοστό!!!!
Συγκεκριμένα : 
ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΣΙΤΑΡΙ 
Στην φυτική παραγωγή ανέρχεται περίπου στο 99%, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %). 
ΕΛΙΕΣ ΛΑΔΙ 
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές, τα οποία είναι βασικά είδη διατροφής, η παραγωγή φτάνει επίσημα το 151% της κατανάλωσης , στο ποσοστό αυτό, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και μια τεράστια ποσότητα ατυποποίητου λαδιού που εξάγεται παρανόμως κυρίως σε γειτονικές χώρες, καθώς και ένα ποσοστό της τάξεως του 4,33% ελαιολάδου που εισάγεται από την χώρα μας (??) χωρίς κανείς να ξέρει την αιτία ! 
ΦΡΟΥΤΑ 
Στα εσπεριδοειδή, τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 63%.
Αλλά και στα υπόλοιπα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%). Είναι ενδεικτικό ότι στο ροδάκινο η Ελλάδα κατέχει πάνω από 60% των εξαγωγών παγκοσμίως! Επιπλέον, υπάρχουν και φρούτα ανεκμετάλλευτα, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, όπως το κορόμηλο, το άγριο βατόμουρο, το άγριο αχλάδι (αγκορτσιά), το τσάπουρνο, το μούρο κ.α., που σαπίζουν κάθε χρόνο στα χωριά μας ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας ! 
ΖΑΧΑΡΗ 
Έλλειψη παρατηρείται στη ζάχαρη, με την εγχώρια παραγωγή να καλύπτει μόνο το 14,3% των αναγκών, που υπολογίζονται στους 320.000 τόνους κυρίως λόγω τις υπογραφής του 2006 της χώρας μας με την ΕΕ ώστε να παράγει το 50 % που καταναλώνει και το άλλο να το εισάγει.Βέβαια κάλυψη μπορεί να προέλθει από την παραγωγή στέβιας. 
ΟΣΠΡΙΑ 
Πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων, με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%. Συγκεκριμένα, παράγουμε περίπου 8.000 τόνους φακές και εισάγουμε ακόμα 10.000 τόνους, κυρίως από Τουρκία, . Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στα φασόλια: παράγουμε 10,000 τόνους και εισάγουμε 25,000 !! Το πρόβλημα σαφώς και λύνεται εύκολα απλά με μια αναδιάταξη της παραγωγής !
ΠΑΤΑΤΕΣ 
Στις πατάτες υπάρχει αυτάρκεια κατά 82%, ενώ εισάγουμε από Αίγυπτο και από ΗΠΑ τις κατεψυγμένες..
ΚΡΑΣΙ 
Η ελληνική αμπελουργία είναι επίσης σε πολύ καλό επίπεδο, αφού στα επιτραπέζια σταφύλια (αυτάρκεια 133,45%
ΚΡΕΑΣ
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή-αλιεία ανέρχεται, κατά μέσο όρο, περίπου στο 76,11% , βόειο κρέας (13%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94% 8,9 εκατ. πρόβατα και 4,8 εκατ. κατσίκια, δηλαδή αντιστοιχούν περίπου ένα πρόβατο και μισή κατσίκα για κάθε Έλληνα και αν δεν δωσουμε για μια χρονια τ αθηλυκα στους εμπορους θα διπλασιαστει ο αριθμος )..Σε μοσχαρίσιο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε μόλις τους 20.000 τόνους. ενω εισαγουμε 158,000. Στο χοιρινό κρέας η κατάσταση από τους 290.000 τόνους που καταναλώνουμε, παράγουμε μόνο τους 111.000, δηλαδή το 38%.Να σημειωθεί πως το 1980, δηλαδή πριν μπούμε στην ΕΟΚ, η Ελλάδα είχε φτάσει σε αυτάρκεια στο χοιρινό κρέας 84%, στο μοσχαρίσιο σε 66%, ενώ το αιγοπρόβειο κρέας ήταν στα σημερινά επίπεδα αυτάρκειας - περίπου 94%.
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ 
Σημαντικός τομέας είναι και η πτηνοτροφία, στην οποία είμαστε αυτάρκεις κατά 85% στο κρέας και κατά 91% στα αυγά. Ιδιαίτερα για τα αυγά, υπάρχει τόση παραγωγή, ώστε το 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά. 2134%!
ΨΑΡΙΑ 
Στις ιχθυοκαλλιέργειες, αγγίζει περίπου το 125,6%, με πάνω από 160.000 τόνους ψαριών τον χρόνο. Μαζί με τις ιχθυοκαλλιέργειες (120.000 τόνοι), το ποσοστό σε αυτάρκεια των αλιευμάτων φτάνει το 221,3%!
ΓΑΛΑ-ΤΥΡΙΑ 
Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα -με ποσοστό αυτάρκειας 147% Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κυμαίνεται στους 638 χιλιάδες τόνους, καλύπτοντας μόνο το 58,2% της ζήτησης (στοιχεία ΕΛΟΓΑΚ 2011). Βέβαια, στο αιγοπρόβειο γάλα που έχει και μεγαλύτερη θρεπτική αξία, είμαστε σχεδόν αυτάρκεις, με παραγωγή που καλύπτει το 98% της ζήτησης.Η πτώση σε σχέση με παλαιότερα έτη είναι λόγω συγκεκριμένων οδηγιών ΕΕ που οδήγησαν στην μείωση της παραγωγής. Αν δοθούν τα χρήματα που δαπανούνται για εισαγωγή συμπυκνωμένου αμφιβόλου ποιότητας για την παραγωγή τότε θα παραπάνω νούμερα θα αυξηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more