Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Γιώργος Κύρτσος: «Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης είναι εκλογική και πολιτική καταστροφή για την ΝΔ»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Διαβάστε την παρακάτω:

Ερ.: Ένα βασικό θέμα που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο έχει να κάνει με το περιβόητο πακέτο Γιούνκερ των 35 δις ευρώ. Ακούγονται πολλά πράγματα, πολλοί συνάδελφοί σας από το ΕΛΚ τονίζουν ότι δεν θα το ψηφίσουν και ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να δοθούν τα χρήματα. Ποια είναι η άποψή σας κ. Κύρτσο;

Απ.: Πιστεύω ότι έχουν ένα δίκαιο στη λογική τους αλλά τελικά θα το ψηφίσουν. Ποια είναι η λογική τους; Ήρθανε στην Ελλάδα, είδαν πως δαπανώνται τα χρήματα και λένε ότι έχετε δημιουργήσει μαύρες τρύπες  π.χ. το μετρό της Θεσσαλονίκης που παίζεται αν θα γίνει, διάφορες σήραγγες του ΟΣΕ που τις σκάβουν καμιά δεκαριά χρόνια και οι άνθρωποι έχουν αμφιβολίες αν τα χρήματα που δίνονται, και δίνονται με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις μετά και από δικές μας παρεμβάσεις, δηλαδή δεν ζητείται η ελληνική συ-χρηματοδότηση που είχε περιοριστεί στο 10%, δίνονται και κάποιες προκαταβολές από το πρόγραμμα 2007-13 και γενικά μας σπρώχνουν 2-3 δις ευρώ και θα υπάρξει και συνέχεια αλλά θα υπάρξουν και λογικές αντιρρήσεις για τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά.
Ερ.: Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς στην Κεντρική Μακεδονία να ακούσουμε ένα σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου εκεί όπου η ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών και έχασε.
Απ.: Κανείς δεν είναι τέλειος. Η ΝΔ έχει προβλήματα, έχασε γιατί χρειάζεται χρόνο για να κάνει την «θεραπεία αντιπολίτευσης», να βρει τον ρυθμό και την στρατηγική της, να μπορέσει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που την εγκατέλειψαν οι οποίοι ήταν νέοι που κρατούν αποστάσεις από την ΝΔ, γυναίκες που το ποσοστό τους είναι χαμηλότερο από των ανδρών που ψηφίζουν ΝΔ, μπορεί να είναι δυναμικά και επαγγελματικά στρώματα που στο παρελθόν στήριζαν την ΝΔ, μπορεί να είναι κατεστραμμένοι των μνημονίων όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, ιδιοκτήτες ακινήτων. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα. Είχαμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι με 7 μήνες αντιπολίτευση καθαρίζεις το παιχνίδι λόγω των λαθών του ΣΥΡΙΖΑ και της στροφής 180 μοιρών που υποχρεώθηκε να κάνει ο κ. Τσίπρας αλλά τελικά η πολιτική διαδικασία είναι πιο σύνθετη, ο κόσμος μας τιμώρησε και αυτή τη φορά. Μάλλον είχε δίκαιο και πρέπει να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματα στρατηγικής μας, πώς θα γίνουμε καλύτεροι, να απευθυνθούμε στο μέλλον στους ψηφοφόρους  αξιοποιώντας τα μεγάλα λάθη που έκανε και πρόκειται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ.: Ποιοι ήταν οι παράγοντες που σας ώθησαν να στηρίξετε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Απ.: Νομίζω ότι είναι δυνατός υποψήφιος, από οικονομικά είναι άψογος, έχω μιλήσει μαζί του και ξέρει ακριβώς τι γίνεται και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούνε. Η ευρωπαϊκή του διασύνδεση είναι πανίσχυρη, είναι νέος, ωραίος, δυναμικός. Τι άλλο θέλουμε; Κανείς δεν είναι τέλειος αλλά θέλουμε μια ισχυρή υποψηφιότητα και πρέπει να σας πω ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί κεντροδεξιά που σημαίνει Μητσοτάκης ή Μεϊμαράκης και οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ένας νέος συντηρητικός του αυτοδιοικητικού χώρου και ένας σκληρός δεξιός της πολιτικής οι οποίοι δεν κάνουν για την ΝΔ. Είναι χρήσιμοι σαν δεξιά πτέρυγα ή ως συμπλήρωμα της γενικής εικόνας αλλά άμα διολισθήσει η ΝΔ προς τα δεξιά θα καταστραφεί εκλογικά και πολιτική διότι βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει προς την κεντροαριστερά, ξεκίνησε ως ριζοσπαστική αριστερά, άρχισε να τα μασάει, έκανε μια στροφή 180 μοιρών, ενσωμάτωσε το παραδοσιακό συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ και αυτό φαίνεται στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επομένως έχουμε ένα νέο δικομματισμό με υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ που παίζει αριστερά και κεντροαριστερά. Η ΝΔ αν θέλει να γυρίσει στην εξουσία πρέπει να παίξει κεντροδεξιά και κέντρο με νέες ιδέες και αποτελεσματικότητα. Ο δεξιόστροφος πειρασμός που εκφράζεται από τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Γεωργιάδη είναι εκλογική και πολιτική καταστροφή για την ΝΔ.
Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν κάποιες επαφές . Είναι πολύ πιθανό το σενάρια μέσα στην 4ετία , μέχρι την λήξη της θητείας σας, να δούμε το ΣΥΡΙΖΑ να εντάσσεται στο σοσιαλδημοκράτες. Το θεωρείτε πιθανό και αυτό θα απειλήσει την ΝΔ γιατί άκουγα τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι θέλει να κάνει μια ΝΔ από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την σκληρή δεξιά;
Απ.: Εμείς είμαστε η ευρύτερη κεντροδεξιά, είτε πάνε προς την σοσιαλδημοκρατία ή παραμείνουνε στην ευρύτερη αριστερά ή πάνε πίσω στη ριζοσπαστική αριστερά που ήταν πριν λίγους μήνες, εμείς οφείλουμε να επικρατήσουμε. Άλλωστε η κεντροδεξιά είναι κυρίαρχη σε επίπεδο ευρωζώνης, είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη αλλά η Ελλάδα είναι από τις εξαιρέσεις. Έχουμε ευθύνη στην ΝΔ γι’ αυτό, πάρτε για παράδειγμα τις εκλογές στην Πορτογαλία όπου η κεντροδεξιά και εφάρμοσε τα μέτρα του μνημονίου και έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο και κέρδισε τις εκλογές αμέσως μετά το μνημόνιο. Επομένως τα μηνύματα είναι σαφή, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πάει πολύ καλά, εμείς δεν πηγαίνουμε καλά στην Ελλάδα και πρέπει να το διορθώσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις.
Ερ.: Ένα θέμα που αφορά την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα στις περιοχές που τα σύνορά μας εφάπτονται με αυτά των γειτόνων μας έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες μετανάστες. Μπορεί να δοθεί λύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Απ.: Δεν νομίζω, είναι πρόωρο αυτό. Η λύση πρέπει να δοθεί σε ελληνικό επίπεδο, την είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά. Να σας θυμίσω ότι  επί κυβέρνηση Σαμαρά είχαμε παράνομες εισόδους 100-120 χιλιάδων ατόμων το χρόνο. Ο Σαμαράς μπόρεσε και συνεννοήθηκε με την Τουρκία και έκανε το φράχτη στον Έβρο, επιτήρησε τα θαλάσσια σύνορα, έκανε χώρους υποδοχής και έπεσε ο αριθμός των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα μας στους 40.000. Τώρα με την χαλαρότητα και την πολιτική διάλυση και ιδιοτέλεια του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά, να μπούνε όσοι θέλουν και τέτοια περίεργα, έχουμε φτάσει στις 500 χιλιάδες παράνομες εισόδους στη χώρα το χρόνο. Αυτό το πράγμα δεν αντέχεται, δημιουργεί τεράστιες δυσλειτουργίες και για την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, από τις ανεπτυγμένες όπως Γερμανία, Αυστρία που έχουν ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης προσφύγων μεταναστών αλλά πρέπει να υπάρχει μια ροή εκεί και σε άλλες χώρες που δεν έχουν τα μέσα όπως είναι η Ουγγαρία και η Κροατία. Εδώ πριν πάμε διακοπές το καλοκαίρι, ψηφίσαμε μια ποσόστωση, να μοιραστούν βάση ποσόστωσης 40 χιλιάδες μετανάστες κυρίως πρόσφυγες σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. Ώσπου να γυρίσουμε από τις διακοπές, το 40.000 το κάναμε 100.000. Αν δεν βουλώσει αυτή η τρύπα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε 2 μήνες θα ψηφίζουμε στο ΕΚ 300-400.000 ποσόστωση. Τι συνεπάγονται όλα αυτά; Ότι υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή στην Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και ότι θερίζει πλέον η ακροδεξιά και η δεξιά των ευρωσκεπτκιστών  με βάση το μεταναστευτικό. Εκλογές σε Φιλανδία και Δανία είχαν  άνοδο των ακροδεξιών που σημαίνει ότι επηρεάζουν τις κυβερνήσεις τους. Οι περιφερειακές εκλογές στην Αυστρία πριν 2 εβδομάδες, από το 15% η ακροδεξιά πήγε στο 30%. Εκλογές στην Ελβετά, δεν είναι χώρα της Ε.Ε. αλλά είναι μια πολύ σημαντική χώρα, οι εκτιμήσεις δίνουν πρώτο κόμμα την ακροδεξιά. Εκλογές στην Πολωνία που όπως δείχνει θα χάσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση σε όφελος των δεξιών ευρωσκεπτικιστών. Όλοι αυτοί αξιοποιούν το μεταναστευτικό, σου λένε ότι απειλούνται τα κεκτημένα μας , τα δικαιώματά μας και ελάτε πιο δεξιά για να σκληρύνουμε την πολιτική μας. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ακολουθεί, το «μπείτε όσοι θέλετε», αποσταθεροποιεί πολιτικά και κοινωνικά την Ε.Ε. και δημιουργεί μια φοβερή δυναμική σε όφελος της δεξιάς των ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξιάς. Μην περιμένετε ευρωπαϊκή λύση, υπάρχουν πρωτοβουλίες από τον Γιούνκερ και τον Αβραμόπουλο, ιδιαίτερα θετικές πρωτοβουλίες τις οποίες υποστηρίζω, αλλά αν δεν συνεννοηθούμε εμείς στην Ελλάδα και να συνεννοηθούμε με την Τουρκία να σταματήσει αυτός ο ρυθμός αύξησης παράνομων εισόδων σας εξηγώ ότι δεν υπάρχει σωτηρία.

*Η συνέντευξη προβλήθηκε τηλεοπτικά στην εκπομπή «Με Άποψη» της Πέλλα Τηλεόρασης.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κασίδης, Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more