Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ- Του Κ. Μπαρμπαγιάννη

Τις τελευταίες ημέρες η σκέψη των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται στη φορολογική καταιγίδα η οποία θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αν και υποσχέθηκε σταθερό φορολογικό συντελεστή σε αγρότες και κτηνοτρόφους πράττει τα αντίθετα. Από το 13% ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για το έτος 2014, θα αυξηθεί σε 20% για το έτος 2015 και σε 26% για το έτος 2016. Την ίδια στιγμή η προκαταβολή του φόρου από 27,5% θα αυξηθεί στο 55%, ενώ δεν αποκλείεται και νέα αύξηση η οποία θα αγγίζει το 100% της προκαταβολής του φόρου για την επόμενη χρονιά.

Να αναφέρω επίσης ότι το αγροτικό πετρέλαιο από 66 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2014 θα αυξηθεί σε 200 ευρώ/χιλιόλιτρο και σε 330 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2016. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν κυριολεκτικά να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους, με συνέπεια να μειωθεί η προσφορά των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο ΑΕΠ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η προσφορά του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ θεωρείται λανθασμένα δεδομένη από την κυβέρνηση. Αν όντως εφαρμοστούν τα μέτρα που συζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα πράγματα δυστυχώς θα αλλάξουν δραματικά και για τον πρωτογενή τομέα.
Η άδικη φορολογία των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα πρέπει να επανεξεταστεί πριν εφαρμοστεί, ενώ δεν θα πρέπει να λείψουν νέες προτάσεις (κάτι που για την ώρα δεν βλέπουμε) που θα βοηθήσουν στην δίκαιη φορολόγηση, όχι όμως στην εξόντωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Κατά την άποψη μου ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης αποτελεί τεράστιο λάθοςπου θα στοιχίσει όχι μόνο σε παραγωγή αλλά ενδεχομένως και σε ανθρώπινο προσωπικό. Δεν αποκλείεται δηλαδή να έχουμε και νέες αποχωρήσεις Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων στο εξωτερικό κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα τα προηγούμενα έτη.
Θα ήθελα τέλος να εκφράσω κάποιες από τις προτάσεις μου προκειμένου ναι μεν ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος να πληρώσει φόρους όμως να πληρώσει δίκαια.
 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
    
Πιστεύω όπως προανέφερα ότι ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης αποτελεί λάθος επιλογή ενώ κατά την άποψή μου θα πρέπει να δημιουργηθούν τέσσερις (4) κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα:
1)    Ο πρώτος (1ος) φορολογικός συντελεστής με ποσοστό 7-8% ο οποίος θα αφορά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
2)     Ο δεύτερος 2ος) φορολογικός συντελεστής με ποσοστό 14-16% ο οποίος θα αφορά εισοδήματα 30.000 – 50.000 ευρώ.
3)    Ο τρίτος (3ος) φορολογικός συντελεστής με ποσοστό 20-22% ο οποίος θα αφορά εισοδήματα 50.000 – 100.000 ευρώ και τέλος
4)    Ο τέταρτος (4ος) φορολογικός συντελεστής με ποσοστό 28-32% ο οποίος θα αφορά εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τέτοιου είδους κλιμακωτές φορολογικές κλίμακες, καθώς η αγροτιά και η κτηνοτροφία αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής υπαίθρου και σε περίπτωση που υπερφορολογηθεί ο πρωτογενής τομέας, το πιο πιθανό είναι να έχει την τύχη άλλων κλάδων οι οποίοι καταστράφηκαν από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς.
ΌΧΙ λοιπόν στην άδικη φορολόγηση η οποία θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει στον πρωτογενή τομέα, ΝΑΙ σε μία δίκαιη φορολόγηση η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης νέων ανθρώπων να καλλιεργήσουν την Ελληνική γη να διατηρήσουν και ενδεχομένως να δημιουργήσουν και νέες κτηνοτροφικές μονάδες.
      
Κωνσταντίνος Ι. Μπαρμπαγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more