Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ελλιπής η ενημέρωση και θεραπεία των γυναικών για τις καρδιακές παθήσεις


Ελλιπής η ενημέρωση και θεραπεία των γυναικών για τις καρδιακές παθήσεις
Οι γιατροί δεν προειδοποιούν τις νεαρές γυναίκες για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ ακόμα και όταν νοσήσουν και τυγχάνουν της ίδιας φροντίδας, ενώ είναι και πιθανότερο να αποβιώσουν στο νοσοκομείο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο νέες αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων ως προς τα καρδιακά νοσήματα.

Οι διαφορές είναι σημαντικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ των 1,4 εκατομμυρίων εμφραγμάτων που αναλύθηκαν στη μια μελέτη, το 4,5% των γυναικών κάτω των 60 ετών απεβίωσε στο νοσοκομείο, συγκριτικά με το 3% των ανδρών. Πάντως, το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας εμφράγματος παρουσίασε αύξηση και στα δύο φύλα την περίοδο 2004-2011.

«Τα στοιχεία αντικρούουν την λανθασμένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα και ότι τα καρδιακά νοσήματα είναι ανδρική υπόθεση. Ενώ λάθος είναι και η αντίληψη ότι μια νεαρή γυναικά δεν κινδυνεύει από καρδιακή νόσο», σχολιάζει ο Δρ Ντιπακ Μπατ, εκτελεστικός διευθυντής των Επεμβατικών Καρδιαγγειακών Προγραμμάτων του Νοσοκομείου «Brigham and Women's» της Βοστόνης και συγγραφέας της μελέτης.

Η δεύτερη έρευνα έγινε από την Δρ Έρικα Λεϊφχεϊτ-Λιμσον και συνεργάτες της στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ. Μελέτησαν ιατρικά αρχεία πάνω από 2.300 γυναικών και 1.100 ανδρών από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, 18-55 ετών, που είχαν υποστεί έμφραγμα. Στόχος ήταν να δουν αν οι γιατροί είναι ενημερώσει εγκαίρως τα άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως διαβήτη και παχυσαρκία, ότι αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Περίπου οι μισοί αμερικανοί άνδρες και γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν ενημερωθεί από τον θεράποντα ιατρό τους για τον κίνδυνο και για τους τρόπους μείωσης του. Οι γυναίκες είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για τον κίνδυνο και 16% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν συζητήσει με τον γιατρό τρόπους μείωσης του κινδύνου.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές εστίασαν στον τρόπο αντιμετώπισης του εμφράγματος μυοκαρδίου βάσει φύλου. Οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Μέχρι το 2011, το ποσοστό θεραπείας ήταν 84% στους άνδρες και 77% στις γυναίκες.

Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών συνέχισαν να υφίστανται ακόμα και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν και άλλους συνεισφέροντες παράγοντες.

«Η μελέτη τεκμηριώνει το χάσμα που υπάρχει στην διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γιατροί δεν χορηγούν την βέλτιστη θεραπεία στις νεαρές γυναίκες με καρδιακά προβλήματα διότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους δεν μοιάζουν με αυτά των ανδρών και επομένως, δεν είναι βέβαιοι για τη διάγνωση. Επίσης, οι διαφορές προκύπτουν και από τις διαφορές στον τρόπο που οι θεραπείες επιδρούν στις γυναίκες και στους άνδρες» εξηγεί Δρ Έρικα Λεϊφχεϊτ-Λιμσον.

Σε κάθε περίπτωση οι δυο μελέτες ανακινούν την συζήτηση για καλύτερη εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών και σχεδιασμό περισσότερων μελετών με ισομερή κατανομή των συμμετεχόντων ώστε να εκπροσωπούνται και τα δύο φύλα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more