Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Νίκος Χουντής: Η υπόθεση Σαββαΐδου να μην κρύψει το μεγάλο πολιτικό ζήτημα

·         Ακραίο νεοφιλελεύθερο μέτρο η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989 (στην εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου), μεταξύ άλλων είπε:
«Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι πρωτίστως θεσμικό και δευτερευόντως αφορά σε πράξεις και παραλείψεις προσώπων, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθούν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η υπόθεση «παραίτησης Σαββαΐδου» να κρύψει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα.
Η Κυβέρνηση, μετά από δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού απέναντι στους δανειστές, προωθεί νομοσχέδιο, με το οποίο ανεξαρτητοποιείται πλήρως η ΓΓΔΕ, σε βαθμό μάλιστα που η πολιτική εξουσία, όχι μόνο δεν θα μπορεί να διορίζει τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα, όπως κάνει μέχρι σήμερα, αλλά δεν θα έχει καμμία δυνατότητα προώθησης αυτόνομων πολιτικών αποφάσεων φορολογικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για υπόδειγμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που δεν εφαρμόζεται (ακόμη) σε καμμία χώρα της Ε.Ε., ίσως και του κόσμου.
Η μετατροπή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, που είχε και έχει ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της (που κατηγορείται για εσκεμμένη διόγκωση του δημόσιου χρέους) να δίνει πρώτα αναφορά στον Ευρωπαίο Επίτροπο και μετά στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, είναι απολύτως χαρακτηριστική.
Το ίδιο θα συμβεί και με την ΓΓΔΕ σε ένα ακόμη πιο νευραλγικό δημόσιο τομέα, που είναι οι φόροι και άλλα δημόσια έσοδα. Είναι ο «πυρήνας» της εξουσίας κάθε σύγχρονου κράτους.

Το μοντέλο αυτό δεν εφαρμόζεται σε καμμία άλλη χώρα, γιατί είναι αδιανόητο ακόμη και για δεξιές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο δεν θα ήθελαν και δεν θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν αριστερού προσανατολισμού κυβερνήσεις. Όμως η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more