Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτο βήμα σε μια συμφιλίωση ΗΠΑ-Ιράν;
Το πρώτο βήμα για μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως προτίθεται να κάνει ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, ο οποίος πρότεινε την ανταλλαγή κρατουμένων των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο Σύριος πρόεδρος δείχνει να  βλέπει με καλό μάτι την αποφυλάκιση τριών Αμερικανών από τις φυλακές του με τον όρο ότι η Αμερική θα αφήσει ελεύθερους Ιρανούς που φυλακίστηκαν, αναφέροντας ότι: «Αν η αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για να τους αφήσει ελεύθερους, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να κάνουμε από την πλευρά μας ό,τι μπορούμε για να αφήσουμε ελεύθερους τους Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράν», προσθέτοντας ότι: «Τίποτε δεν θα με έκανε πιο χαρούμενο από το να κινηθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης των φυλακισμένων».
Η ΗΠΑ από την πλευρά της, δια στόματος John Kerry, απάντησε στις δηλώσει του Hassan Rouhani λέγοντας ότι, «Περιμένουμε να τις ακούσουμε κι επίσημα. Πραγματοποιήθηκαν κάποιες συζητήσεις, αλλά περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν».
Αυτή την στιγμή τρόφιμοι των φυλακών του Ιράν αποτελούν οι εξής Αμερικανοί πολίτες (ιρανικής καταγωγής): ο ανταποκριτής της εφημερίδας “Washington Post”,  Jason Rezaian, με την κατηγορία της κατασκοπίας, ο Amir Hekmati, πρώην πεζοναύτης στον αμερικανικό στρατό, με την ίδια κατηγορία και ο Saeed Abedini, ο οποίος κατηγορήθηκε πως δίδασκε την Βίβλο.
Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των άνωθεν κρατουμένων, το Ιράν ζητά την ελευθερία 19 πολιτών του, οι οποίοι αποτελούν κρατούμενους των ΗΠΑ σχετικά με τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more